話說入屯門嘅次數真係唔多,入過去5次,有3次都係去為咗去食雲川燒~「雲川燒」可以話係屯門嘅名物,講親雲川燒住喺大西北一帶嘅朋友都會知。雲川燒喺屯門設有兩間門店,本店喺盈豐商場,位置比較入,虹橋分店相對近屯門地鐵站一啲,為求方便我哋去親都係去虹橋分店。 我哋次次都係weekend去,每次都要等位,不過輪候速度都還算快,都係等一陣間就入到座! 🧡香茅豬扒酸辣湯小鍋米線($43)香茅豬扒每次必點,豬扒醃得好入味,香茅味濃清新!酸辣湯底香濃惹味,味道偏酸,越食越開胃~ 🧡韭菜雲吞豬骨湯紅薯粉($41)韭菜雲吞皮薄餡多,餡料結實!豬骨湯並唔係清湯,微微辣,都會有肉碎、酸菜、韭菜等配料,味道同酸辣湯好相似,但清淡好多同埋冇咁酸~ 🧡家鄉手撕雞($38)手撕雞mix咗辣醬同麻醬,麻香得嚟又辣得好惹味,非常美味~ 補充:之前試過豬頸肉同炸醬都唔錯,大家有興趣都可以試試~

香茅豬扒酸辣湯小鍋米線

🧡香茅豬扒酸辣湯小鍋米線($43)

韭菜雲吞豬骨湯紅薯粉

🧡韭菜雲吞豬骨湯紅薯粉($41)

家鄉手撕雞

🧡家鄉手撕雞($38)
手撕雞mix咗辣醬同麻醬,麻香得嚟又辣得好惹味,非常美味~

補充:之前試過豬頸肉同炸醬都唔錯,大家有興趣都可以試試~
韭菜雲吞豬骨湯紅薯粉
家鄉手撕雞