螢火

Hotaru
琴晚去咗尖沙咀食鐵板燒,先介紹返間餐廳,全吧檯設計分為兩個主題區,日式鐵板燒 / 廚師發板壽司吧檯。吧檯嘅設計可以讓每位食客都可以欣賞到師傅嘅精湛演技。餐廳都幾大寬敝舒適,仲有幾間獨立包房,可以容納6位/12位食客。今次我哋食鐵板燒呢部分。同朋友分別點咗兩個唔同套餐,龍蝦鐵板燒和瀨尿蝦鐵板燒,每位 $1190/位主要分別就係龍蝦同瀨尿蝦,其他食嘅嘢都係一樣。以下就係順序出餐嘅次序。▪️沙律有蕃茄、粟米、海葡萄、新鮮生菜等⋯⋯柚子沙律汁酸酸地,作為第一道開胃菜非常合適。▪️蒸蛋蛋蒸嘅時間師父控制得啱啱好,蛋香嫩滑,黑魚籽帶點鹹香,連埋蛋一齊食會更惹味。▪️澳洲龍蝦龍蝦肉鮮甜又彈牙,加埋牛油嘅香味,好好食。😍▪️瀨尿蝦瀨尿蝦又係好新鮮,煮嘅過程仲見佢不斷掙扎㗎🙈厚厚結實嘅賴尿蝦蝦膏同鮮甜嘅瀨尿蝦肉一齊食好正😍▪️汁煮白鱈魚師傅功力深厚,可以將魚肉,魚皮分開煮,鱈魚肉嫩滑,塊魚皮煎得勁香脆。洋蔥湯好清甜仲好多洋蔥,撈埋一齊食好味😋結果我全部清晒😆▪️清酒煮蜆平時我係唔會飲清酒煮蜆嘅清酒㗎,呢度選用嘅清酒味道帶甜味,我接受到呢個酒味,我都忍唔住飲多幾啖。蜆大大隻厚肉,味道都鮮甜,清酒連蜆肉一齊食甜上加甜👍

今次我哋食鐵板燒呢部分。同朋友分別點咗兩個唔同套餐,
龍蝦鐵板燒和瀨尿蝦鐵板燒,每位 $1190/位
主要分別就係龍蝦同瀨尿蝦,其他食嘅嘢都係一樣。
以下就係順序出餐嘅次序。

▪️沙律
有蕃茄、粟米、海葡萄、新鮮生菜等⋯⋯
柚子沙律汁酸酸地,作為第一道開胃菜非常合適。
沙律

▪️蒸蛋
蒸蛋

▪️澳洲龍蝦
龍蝦肉鮮甜又彈牙,加埋牛油嘅香味,好好食。😍
澳洲龍蝦

▪️瀨尿蝦
瀨尿蝦又係好新鮮,煮嘅過程仲見佢不斷掙扎㗎🙈
厚厚結實嘅賴尿蝦蝦膏同鮮甜嘅瀨尿蝦肉一齊食好正😍
瀨尿蝦

▪️汁煮白鱈魚
汁煮白鱈魚

▪️清酒煮蜆
清酒煮蜆

▪️鵝肝多士
師傅會建議先將旁邊嘅透明嘅啫喱,放係鵝肝上面,可以中和返鵝肝嘅油膩感。待啫喱溶咗之後就可以用將鵝肝多士點埋碟上嘅焦糖醬一齊食,perfect match。😍
鵝肝多士

▪️日本A5 和牛厚燒
選用日本鹿兒島嘅和牛,牛脂肪分布比例均勻,和牛油脂特別濃,非常嫩滑入口即溶,連埋蒜片芥末醬一齊食,可以中和返個油膩感😋
拌碟仲有羽衣甘藍,梗係要食埋佢啦,除咗可以中和油膩之外,仲有益健康,可幫助降低膽固醇😍
日本A5 和牛厚燒

▪️日本A5 和牛薄燒
都係同樣選用日本鹿兒島嘅和牛,和牛都係一樣入口即溶,入面會包住蒜蔥粒,連埋蒜蔥粒蒜片芥末醬一齊食,薄燒仲充滿層次感,薄燒一樣咁好味😋
日本A5 和牛薄燒

▪️櫻花蝦荷包蛋炒飯
將荷包蛋蛋黃篤穿,讓蛋汁慢慢流入炒飯入面撈埋一齊食😍
香濃嘅蛋味,櫻花蝦炒飯嘅鹹香味道結合為一,都不禁想叫一聲好好味呀😍
櫻花蝦荷包蛋炒飯

▪️漬物
醃漬小黃瓜+ 牛膀醬油漬味道酸酸地夠爽口👍

▪️吸物
吸物係龍蝦麵豉湯,我地食完龍蝦肉,會將龍蝦頭放入麵豉湯一齊煮,提升鮮甜嘅味道。😋
漬物+ 吸物

▪️甜品
抹茶布甸好嫩滑,抺茶唔會有苦澀味,又唔會太甜,甜度啱啱好。😋
食埋呢度甜品之後,呢餐食得大滿足。

📢餐廳仲可以放天燈許願📢
透過用平板電腦,手寫自己嘅心願或者祝福語,寫完按發送,就可以透過餐廳嘅特大投射螢幕投射出嚟,個畫面好正好療癒,好似去咗台灣放天燈咁😍

💬另外都想讚一讚鐵板燒嘅張師傅,張師傅都有多年嘅鐵板燒經驗,生熟程度都控制得好好,每個擺盤都好靚,功架十足,下次再嚟都要搵返佢👍
2022-08-02
沙律