家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2020-02-16 933 瀏覽
📍#家賀屋刺身壽司專門店📍Harvest House Sushi #HarvestHouseSushi .🇭🇰香港灣仔灣仔道83號1樓🇭🇰1/F, 83 Wan Chai Road, Wan Chai, HK.人均消費: HKD510.味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆.家賀屋在舊舖是絕對是我最愛的壽司店!主要原因是地理位置方便而且價廉物美!幾乎每個星期都要去今一次!搬了之後都未去過了!早前發現原來他們有河豚刺身🤩未食過的豈能錯過!7點多都差不多滿座,記得要先訂座☎️環境格局比較西式風格,地方不算太寬敞,反而有點擠迫感,4人剛好.⭐️「河豚薄切刺身」 :HKD280 先來介紹主角河豚刺身!原來河豚日文叫Fugu來自日語Fuku 吹的意思,就是說上水後會膨脹的意思!刺身白滑透徹,放左藍色盤上特別的突出!先試了一塊什麼都不蘸的,口感比我想像中韌,有嚼口,有點像墨魚刺身,不帶其他味道,尚鮮之後試了蘸紅葉末(蘿蔔和辣椒磨成末)和柚子醋,加點蔥一起食,味道突然昇華左,將河豚嘅鮮味提升咗,唔錯!盤中間的小碟原來係河豚皮
📍#家賀屋刺身壽司專門店
環境: 🌹🌹🌹🌹
服務: 👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆
家賀屋在舊舖是絕對是我最愛的壽司店!主要原因是地理位置方便而且價廉物美!幾乎每個星期都要去今一次![爱心]
⭐️「河豚薄切刺身」 :HKD280
河豚薄切刺身

盤中間的小碟原來係河豚皮,上面應該是山蟄菜,口感十分爽脆!反而覺得比河豚刺身感覺更特別!
⭐️「特選鮪盛」 :HKD238
特選鮪盛

點了一客特選鮪盛,有大本鮪魚腩,中本鮪魚腩和本鮪赤身各兩件
赤身係背部無脂肪的部分,偏瘦實肉,咬口不錯,魚香不算太濃但味道可以
中本鮪帶粉紅色,脂肪含量和剛剛的赤身無得比,脂肪油香重,口感軟身肥美
大本鮪即腹部位置,亦是粉紅色但偏白,脂肪好似雪花咁,油香比中本鮪更甚!入口有少許溶化感
雖然未算喺必食推介,但的確可以彌補到少少在日本食嘅味道!
⭐️「炸软壳蟹」 :HKD65
炸軟殻蟹

炸軟殻蟹有兩隻,襯熱食時十分燙口!蟹口感夠,味道亦十分濃,特別喺食到蟹羔香味!雖然唔係人人喜歡,但我覺得幾惹味!
Ⓜ️「西京比目鱼」 HKD78
西京比目魚

西京比目魚相對有點遜斃,醬汁醃得剛好,燒得可以,但味道不濃,肉質雖嫩但可惜較散,有點可惜
⭐️「生薑安格斯牛肉丼」 :HKD125
生薑安格斯牛肉丼

十分惹味的牛肉丼,安格斯牛肉香十分重,燒得十分之香!汁濃香口,生薑味好突出,依個組合都幾有趣特別!
⭐️「油甘魚壽司」 :HKD26
油甘魚壽司

油甘魚相對算是便宜,油香不算重但仍好有口感,十分新鮮!
⭐️「芝士飛魚籽軍艦」 :HKD26
芝士跟飛魚籽撈得十分均勻,不過食到芝士粉,芝士味好香,咬落滿口芝士香!
⭐️「特選海鮮丼」 :HKD288
特選海鮮丼

先試玉子燒,味道偏淡,略嫌蛋香不夠
鮑魚味道超濃有口咸,十分有嚼口
吞拿魚呀蝦呀等刺身都十分新鮮
HKD288不算貴,食了個滿足感!
⭐️「縞鰺薄造」 :HKD198
縞鰺薄造

原條池魚王刺身,色澤好靚,爽口帶點黏黏的,魚味清香,蘸了醬汁帶點酸酸開胃的味道!
HKD198原條的確超抵食!
⭐「青龍」️ :HKD68
青龍

因為小朋友要求,走了青龍上的紫菜粉🤣雖則少了紫菜粉,但亦十分好味!炸蝦不算大隻,但味道塔夠,連拌碟的沙律醬一起食特別惹味
⭐️「極上花之戀」 :HKD32
不知道為什麼覺得特別好食!外層三文魚有三四塊之多,一口吃特別的爽!
Ⓜ️「火炙火之戀」 :HKD35
跟普通版花之戀比,還是普通版比較特別,燒過的反而沒有了三文魚的香味
⭐️「火炙特大蟹棒」 :HKD25
我竟然覺得蟹棒壽司好味,哈!當然上面的沙律醬立了不少功,燒過特別的香,大大條嘅蟹棒口感特別好!
極上花之戀  火炙花之戀  火炙特大蟹棒

⭐️「吉列海蝦」 :HKD38
吉列海蝦

吉烈蝦三隻,蝦身較小,但炸的香脆,入口熱辣辣!蝦肉夠香夠爽,不錯!
⭐️「火炙左口魚裙邊壽司」 :HKD38
燒過的左口魚裙邊更香更爽口!
⭐️「劍魚腩壽司」 :HKD26
劍魚劍極鮮,入口柔軟鬆化,魚味淡但清香!口感滿意
Ⓜ️「立魚壽司」 :HKD26
平時比較少食嘅立魚,口感尚算爽,魚味屬清香類,味道不算特別突出
立魚壽司  劍魚腩壽司  火炙左口魚裙邊壽司

⭐️「麒麟一番榨生啤」 :HKD68
由一杯啤酒為完美的一天劃上完美的句號!
整體我覺得尚算滿意!美度覺各樣都幾滿足!出菜比較慢亦有漏單情況,但性價比屬高,回頭率可以
2020-02-14
河豚薄切刺身