2022-11-02 280 瀏覽
真係咁啱得咁橋,打風前夕又約咗同事仔食晚飯講八卦同自high😂今次食中菜,同事仔之前黎過茶市覺得唔錯,話呢間中餐係自家製品牌,所有點心都係手作真材實料,重現場即點即做,新鮮熱辣。兩個無飯女人叫左四餸一湯🤣老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒正當同朋友研究緊呢個菜名既時候,部長就行埋嚟自豪咁介紹呢度最出名就係呢個叉燒,咁就梗係叫來試試啦。面頭一層亮澤既蜜糖已經令到賣相相當吸引,叉燒係厚切,食落好鬆化有肉味,微微焦香,真係半肥不瘦恰到好處👍🏻 🉐香芒貴妃大蝦🍤球攞碟精美,4舊大大舊既炸蝦球,外層包裹住既香芒汁有濃厚既蛋黃醬奶香,好香口開胃。上面撒上少少花生碎,口感有驚喜,估唔到咁夾。我地吹水吹耐左先食第二舊,擺耐左味道都無好大影響👍🏻勁燒汁雜菌炒安格斯牛安格斯牛牛肉味重,幾款唔同既菌類口感同味道都唔錯,炒得香口無出水,朋友話連啲菇都有牛肉油香味👍🏻日本紫芯蕃薯浸豆苗好少見呢個做法,就貪得意試下😎紫芯蕃薯粒好甜,令到浸豆苗既湯同啲豆苗都索左陣甜味,更加鮮美。不過就咁食啲豆苗又唔會有好重蕃薯味,又幾得意😜龍蝦湯瑤柱海皇羹好期待呢個湯😍因為我勁鐘意飲龍蝦🦞湯用一個好靚既中式湯羹碗上,一打開就見面頭撒左好多瑤柱

兩個無飯女人叫左四餸一湯🤣

香芒貴妃大蝦🍤球
香芒貴妃大蝦球

日本紫芯蕃薯浸豆苗
好少見呢個做法,就貪得意試下😎

好期待呢個湯😍因為我勁鐘意飲龍蝦🦞湯
用一個好靚既中式湯羹碗上,一打開就見面頭撒左好多瑤柱,勁足料。問左部長湯料有蝦,班肉,帶子仔,蛋白同一啲蔬菜粒…湯底無西式龍蝦湯咁濃,但係好鮮甜,每一啖飲落去都食到啲爽甜既海鮮粒,真係好幸福呀!💕
龍蝦湯瑤柱海皇羹

平時真係好少晚飯走去食中菜,今次呢幾個餸真係有驚喜。後來睇返啲食評知道原來主理既師傅係日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,之後重係香港好多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管。經驗咁豐富,唔怪得啲出品咁有特色同水準啦。
已經約好下次來試埋個茶市點心🥳🥳

2022-11-01