焱丸水產

Flame Japanese Cuisine
2019-03-26 2346 瀏覽
焱丸水產就係小街盡頭的最後一間店舖, 靜靜的不易被發現~入到店內係另1個世界, 好似去左日本漁場甘, 好多裝有, 另有一番風味~店內有個小板寫左是日推介~一行2日, 直接叫店員介紹食物了, 款色花多眼亂~蟹子蟹肉薯仔沙律 - 大量蟹子, 十分脆卜卜的~ 蟹肉已經MIX埋入mesh potato入面, 調味岩岩好, mesh potato好香又有少少咬口, 伴碟的蔬菜好新鮮!池魚刺身 - 原條池魚做刺身, 不是新鮮貨不能做出好的刺身, 呢條池魚肉厚又唔腥, 好抵食!焱丸號壽司 - 真係壽司黎? 我差D以為叫錯左, 原來壽司包括了極大量的刺身, 有大量海膽, 吞拿魚碎, 帶子邊, 蟹柳, 三文魚子等等!刺身極為新鮮, 帶子邊好爽脆, 特別一提係壽司飯好好味, 醋的比例VERY GOOD, 呢個勁好食!原味/黑松露蟹肉甲羅燒 - 原味及黑松露味各一隻, 店主會係你面前立即燒熟, 原味帶有較鮮味的味道, 而黑松露就帶出更香的感覺, 2者各有特色, 用黎拌飯就最好啦, 因為有少少咸~ 吃的時候, 蟹籽一粒粒的在口內爆開, 好特別!焱丸活貝大盛 - 每次都用時令貝類, 今次有生蠔, 帶子, 鮑魚及
焱丸水產就係小街盡頭的最後一間店舖, 靜靜的不易被發現~

店內有個小板寫左是日推介~

一行2日, 直接叫店員介紹食物了, 款色花多眼亂~

蟹子蟹肉薯仔沙律

焱丸號壽司

黑松露蟹肉甲羅燒

焱丸活貝大盛 - 每次都用時令貝類, 今次有生蠔, 帶子, 鮑魚及白蛤~
店員會幫你燒的, 鮑魚新鮮到狂郁, 燒得岩岩好又唔老, 生蠔, 帶子, 白蛤都好鮮甜, 睇住白蛤慢慢打開殼, 好治癒!
焱丸活貝大盛

北海道海鮮炒飯 - 最後要來1個飽肚的~ 炒飯內有大量小蝦仔,蜆,魷魚!
北海道海鮮炒飯
北海道海鮮炒飯

當然唔少得飲品~ 柚子啤酒 & 青蘋果颱風乳酸

青蘋果颱風乳酸係是日推介, 青蘋果疊起來雪成一條冰, 再放入飲品做裝飾, 又食得又睇得!

柚子啤酒係加了柚子蜜入啤酒內, 苦中帶一點點甜, 味道幾夾喎!

柚子啤酒 青蘋果颱風乳酸

焱丸真係唔錯, 價錢合理!
2019-03-20
蟹子蟹肉薯仔沙律