2019-05-31 23 瀏覽
陪友人尖沙咀假日酒店開完會附近太多美食。臨近酒吧附近有條河內道沿住行到盡頭。不需要導航都睇到附近超多日本食堂。同事介紹呢間精緻而特別的丼飯,一場黎到當然試一試。裝潢少不得日式風格,店員帶位都盡量比我地舒適就坐,果段時間才是香港準備收工時間段,根本無其他人。坐至角落位的二人台可以環視周邊環境。入座之後每人一碗面鼓湯,竟然不算太鹹,餐牌果然以各式各樣刺身搭配的丼飯。我個人摯愛吞拿魚,點左份火炙吞拿魚辣味丼。擺上台之後,先發覺果層一堆紅色類似藏紅花的係辣椒絲,搭配好靚。同事點左最貴的鯛魚丼,我就麻麻地,不過佢果碗魚子影相一流。期間只食呢碗丼就足夠飽,以前仲小睇呢碗咁精緻的丼飯會不會食不飽。點知裡面塞住滿滿大半碗製作的有料飯。(食材融入飯中,不是簡單的白飯)食完之後再叫兩個串燒,青椒仔。當係飯後小食。擺盤得意,都係好細條,有別於其他炭燒之類味道。過程中職員都有幾句中文介紹下,如果不是,真感覺好似係置身日本鬧市的食堂裡。買單都不算貴,尖沙咀食野係咁上下,最緊要食材新鮮食到飽。

同事介紹呢間精緻而特別的丼飯,

一場黎到當然試一試。
裝潢少不得日式風格,

店員帶位都盡量比我地舒適就坐,

果段時間才是香港準備收工時間段,根本無其他人。
坐至角落位的二人台可以環視周邊環境。

入座之後每人一碗面鼓湯,

竟然不算太鹹,餐牌果然以各式各樣刺身搭配的丼飯。

我個人摯愛吞拿魚,點左份火炙吞拿魚辣味丼。
擺上台之後,先發覺果層一堆紅色類似藏紅花的係辣椒絲

,搭配好靚。
火炙辣味吞拿魚丼

同事點左最貴的鯛魚丼,我就麻麻地,不過佢果碗魚子影相一流。
極上金目鯛丼

食完之後再叫兩個串燒,
青椒仔

青椒仔。

買單都不算貴,尖沙咀食野係咁上下,最緊要食材新鮮
食到飽。
2019-05-29