餐廳: 鮨文
資訊:

2015-11-11 1535 瀏覽
我在朋友圈當中往往好獨裁,成日都要話曬事,多得有班錫我既朋友。今晚由香港既東面黎到西面就係要學習跟從,聆聽,真係好俾面我個老友記。因為今次第一次食Omakaze,即師傅話事,唔洗問,完全信任師傅既眼光為的地挑選食材,往往帶神秘及驚喜感覺。有幾款選擇,我地要左「正」套餐,都好貴架,不過為左美食,我地豁出去了!我都好鐘意坐住桌子到欣賞廚師們密密為我地準備既情況,好賞心悅目,係高級日本料理既一大享受。胡麻醬豆腐沙律豆腐夠滑且帶豆味,估唔到加埋火箭菜又幾襯,清新醒胃既前菜。魚仔普普通通冇乜特別,甜甜地,食食吓,口痕,用黎甜一甜個口都唔錯。黑松露蒸蛋好鐘意食茶碗蒸,成日都覺得超甜超滑,有蝦粒同蟹柳作料,今次仲加埋黑松露,無得輸.....魚湯好鮮甜,唔似有味精,一d都唔腥,天氣開始轉涼,有暖胃功效。日本人最著重rules,食壽司要由淡到濃,先食淡味既白色魚,再慢慢食魚味較濃既光身魚,之後再食味道較鮮既貝殼類,最後先食油脂多既魚。師傅教落,食既時候,用濕毛巾濕濕手,免得飯痴在手,再用手將魚生部分點豉油,用筷子加wasabi(呢度係鮮蘑架,wasabi帶甜味,一d都唔攻)先放入口。左口魚刺身第一道刺身
前菜
胡麻醬豆腐沙律
豆腐夠滑且帶豆味,估唔到加埋火箭菜又幾襯,清新醒胃既前菜。
魚仔
茶碗蒸
黑松露蒸蛋
魚湯
魚湯
好鮮甜,唔似有味精,一d都唔腥,天氣開始轉涼,有暖胃功效。
師傅發板
左口魚刺身
左口魚刺身
第一道刺身,味道果然係最淡,所以要配較突出鮮甜味既酸汁,而唔係點豉油,魚肉本身較結實,要嚼耐d架!
Kinki
深海池魚
肉質細緻嫩滑,口感爽爽
大拖羅刺身
大拖羅刺身
睇到師傅整緊大拖羅,我已經流曬口水....
粉紅粉紅既肉顏色,加一陣陣白色既油脂,我意識到會在我口中融代。
當然油脂黎計,最香濃肥美,在口中慢慢融化!
帆立貝天婦羅
帆立貝天婦羅
超大粒,一D都唔油,好爽粒帶子!
針魚壽司
針魚壽司
肉味甜甜,加左入面既薑泥微微辣,幾刺激
鰹魚壽司
鰹魚壽司
唔知自己潛意識定點,總覺得呢件最大魚味,可能最紅因為。
秋刀魚壽司
秋刀魚壽司
平時好少食到秋刀魚刺身,因為呢款魚超市賣最平,而且我覺得好腥,估唔到又甜又幾特別。
竹簽魚壽司
竹簽魚壽司
肉細緻,燒左後,多份焦香。
海膽壽司
海膽壽司
好多海膽,食左呢件海牛油,可以升番天,最鐘意似牛油咁creamy既海鮮甜味。
三文魚籽壽司
三文魚籽壽司
口中火山爆發
蔥拖羅手卷
蔥拖羅手卷
拖羅分量唔多,食唔到有咩特別味
靜崗蜜瓜
超甜,食前加左whiskey,好似再升華左咁!

This is a very special omakaze expeirence for me, enjoy watching chefs put so much effort in preparing these lovely food!Will definitely try again!

清酒
2015-11-09