2024-01-22 533 瀏覽
女朋友係藝術愛好者,之前仲買左M+博物館全年証。日前仲帶左我去“CVIEW”@M+品嘗高質嘅中菜題添🤩CVIEW裝修講究同精緻,非常切合作爲藝術館餐廳的定位。而餐廳正對住維多利亞港,所以風景一流,浪漫的氛圍絕對適合慶祝! 當晚餐廳做緊個$880的Tasting Menu,Menu内每一樣都係我同女朋友喜歡的食物,所以就決定試下! 前菜分別有蜇頭黃瓜+花雕醉鷄+鎮江餚肉,雖然分量不是很多,但味道同賣相都好好!個人最喜歡係個海蜇頭,非常爽口彈牙! 湯品方面,松茸燉花膠不單止夠曬熱辣辣,而且好足料!塊花膠好厚好飽滿,每一口都係骨膠原! 主菜係葱燒海參,Size非常大,而且炆得好淋好香好入味。海參係貴價食材,所以呢個套餐真係好划算! 蔬菜方面,腿片扒菜苗好好味,可惜得太細兜,邊夠喉呀! 之後的松子鷄米鮑粒鍋巴原本以爲好大份,但原來係賣相精緻的小食。鍋巴米餅好香脆可口,裏面的配料好足好正! 蜜豆河蝦仁係經典江浙滬菜,呢度做得非常正宗,特別一讚係蜜豆真係好甜好爽口,同河蝦仁好夾! 小籠包肉餡飽滿Juicy,而且皮好薄,好彩每人有兩隻,否則女朋友可能會搶埋我果隻去食! 甜品係造型100分的拔絲蘋果

蔬菜方面,腿片扒菜苗好好味,可惜得太細兜,邊夠喉呀!

甜品係造型100分的拔絲蘋果,精緻到根本唔捨得食啊!

總結,女朋友安排的呢餐飯非常好,强烈推薦!
  • 蔥燒海參
  • 拔絲蘋果