2018-12-04 147 瀏覽
凍凍地訓到2 3點先起到身,今日同媽媽黎左屯門市廣場行街街,兜左一大個圈,最後決定一試呢間人氣爆燈既「霸嗎拉麵」,由於過哂lunch hour所以未有排長龍既情況,就即刻入去啦。聽過咁多霸嗎拉麵既好評,但就未真係入去試過,今次一定要抓緊機會食返一次!作為拉麵店,除左主打既豚肉、雞肉拉麵、仲有小食同飲品,樣樣都想試啊!呢張order紙好清晰簡潔,先揀味道,再揀麵條既軟硬度、油既分量、要唔要蔥花同筍等等,輕鬆配搭出自己既心水。另外有一張order紙係期間限定既,依家就做緊極上龍蝦味玉拉麵,但海鮮敏感既我唯有睇其他炙燒豚肉味玉拉麵 ($88)主打既「炙燒豚肉味玉拉麵」,有一件好厚的炙燒豚肉,經慢煮再炙燒,將天然既油份迫出,香氣四溢,肉質細嫩。拉麵既豚骨湯鹹淡適中,但係夠哂濃郁。拉麵軟硬度方面,我揀左普通,又真係軟硬適中喎,掛湯能力都好強,每一啖都充滿濃郁既湯汁。雞叉燒味玉雞白湯拉麵 ($88)食開清淡既朋友(姐係我),可以一試呢個「雞叉燒味玉雞白湯拉麵 」,湯底清徹見底,冇過多既油份。試一啖,清雅既雞湯底,好pure好true,但又相當引人入勝。而雞叉燒,係將雞塊卷起,擠壓成一卷,再厚切放上

炙燒豚肉味玉拉麵

炙燒豚肉味玉拉麵 ($88)
雞叉燒味玉雞白湯拉麵

雞叉燒味玉雞白湯拉麵 ($88)
而雞叉燒,係將雞塊卷起,擠壓成一卷,再厚切放上拉麵。同豚肉相比之下,雞叉燒冇乜脂肪,肉質彈牙,岩哂追求健康既我。
照燒餃子

照燒餃子 ($38)
餃子有五隻,一貫日式餃子既做法,先將底部煎得香脆,連同底下既薄翼,一野反轉上碟,再加上特製照燒汁,得左。餡料既肉汁同香味一湧而出,又幾正喎。

總結而言,當成街成巷都主打濃郁heavy既拉麵湯,呢度就有清甜簡潔既雞湯,照顧唔同口味既我,份外暖心。
2018-11-24
炙燒豚肉味玉拉麵