2021-02-25 477 瀏覽
深水埗青山道上嘅雪山冰廳歷史悠久,記得以前佢嘅裝修都好舊式,幾年前經過大翻新,依家光猛整潔得多,今日就揀咗嚟咗呢度開餐。港式茶餐廳當然要有常餐同特餐,而呢度仲提供All Day Breakfast,果然與時並進。揀咗特餐「檳城叻沙摻摻」配炒蛋及多士,另加$9就可以轉大大杯嘅特飲,我揀咗港式茶走紅豆冰,入面有勁多紅豆,而且煲得夠林,原來紅豆冰唔用椰奶改用奶茶煉奶又別有一番風味。佢嘅炒蛋就加入左櫻花蝦,食起嚟啖啖都有櫻花蝦嘅味道,加埋綠色嘅蔥花,色彩繽紛簡直可以送碗白飯。而佢嘅多士亦都採用咗丹麥多士,充滿濃濃嘅牛油味。而特餐嘅主角就係呢碗喇沙,所謂「摻摻」其實意指油麵加米粉,將兩款麵底混合埋一齊食,索咗湯底好好味,另外有2隻蝦、魚片、豆卜,配料十足,我尤其鍾意佢嘅魚片,真係爽夾滑!另外叫咗常餐「經典芝蛋牛肉漢堡配德州辣肉醬意粉」,雖然係有兩份食物,但絕對唔係迷你版,大大份好抵食!飲品就揀咗忌廉薄荷朱古力,好香薄荷味,上面仲有好多忌廉,雖然有罪疚感,但係真係特別滑!呢個肉醬意粉嘅肉醬帶點辣,入面有啲紅腰豆,呢個配搭幾唔錯,而且佢仲有勁多肉醬,多到食完個意粉都仲有好多肉醬剩返喺度。呢個牛肉漢堡
特餐
日本櫻花蝦炒蛋,香酥丹麥多士
檳城叻沙摻摻
常餐
德州辣肉醬意粉
呢個牛肉漢堡入面係煎荷包蛋,蛋黃做得半生熟,有流心嘅效果,配合半溶嘅芝士同厚厚嘅漢堡,味道唔錯。
經典芝蛋牛肉漢堡
小朋友就最愛食薯條,所以要咗一份炸魚薯條,炸魚超大件,配合千島沙律醬好好食,薯條帶點海苔碎,所以份外香!
炸魚薯條
鹹蛋黃雞中翼仲有四隻,淡淡充滿鹹蛋香味,而且佢嘅雞翼本身都有醃製過,簡直係雙重滋味!
鹹蛋黃雞中翼
呢個都係嗌俾小朋友食嘅雜果沙律,同樣都係大大份,好多雜果,不過我就覺得佢嘅沙律醬多咗啲,可能係個人口味唔同啦。
粟米雜果沙律
呢間雪山冰廳由1956年開始已經扎根喺深水埗,可以咁歷史悠久,全賴佢真係好抵食,所有食物大大份一定食得飽,而且佢亦都與時並進,加埋重新裝修,都稱得上係一個新舊交融,希望可以維持落去。
檳城叻沙摻摻
炸魚薯條