OPPA Coffee Bar Restaurant

2022-09-16 118 瀏覽
之前已經食過幾次呢間長期多人排隊嘅韓國新派餐廳,最鍾意食嘅就係佢個芝士熔岩炒飯😋 不過今次再訪,決定試啲新嘢,貪佢有得玩又有得食🤪 快啲睇埋落去係咩啦😗今次嚟竟然係我第一次食呢度嘅炸雞,揀咗醬油味無骨嘅,可以啖啖肉😝 炸雞嗌咗半份,但係份量都好多,個底仲有薯條,兩個人食絕對夠飽!雞肉juicy得嚟又好夠味, 果然無叫錯🤓無錯!有得玩又有得食嘅嘢當然係自己整章魚小丸子啦🤪 不過呢度嘅有啲唔同!佢嘅材料係有牛奶蛋漿、芝士同埋海苔章魚炒飯🤓 首先倒入七成滿蛋漿,再加入芝士同炒飯,等到蛋漿半熟嗰陣就可以反一反個小丸子,再燒多陣就食得😳 不過講就易,第一次整嘅時候好多都燶咗🤮 上面張完成圖係我第二次挑戰嘅時候整嘅,雖然望落都有少少燶,不過力已盡🤣 雖然我嘅製成品有啲醜,但食落又幾唔錯,仲拉到下絲嫁😋而呢個湯通常嚟親都會嗌,貪佢熱辣辣,好好飲🤤 湯入面仲有一大舊牛骨同埋幾舊牛𦟌肉,煲到好腍好入味!不過個湯最好趁熱飲,凍咗飲會覺得鹹咗少少🫢🔸 柚子燒酒 $82嚟到食韓菜當然都要嗌返啲韓國特色嘅燒酒飲下啦,呢隻柚子燒酒果味好出,比較甜,但原來酒精濃度都有返咁上下🫣 嗌一枝同朋友一齊share會好啲!🔸

醬油無骨炸雞

章魚流心小丸子

牛肋骨湯

🔸 柚子燒酒 $82

🔸 韓國蜜桃梳打 $27

唔係幾飲得嘅我, 嗌返呢啲水果味嘅梳打就實冇死🤣 呢隻梳打嘅桃味都幾出,配埋炸雞一齊食,一流🤩 不過略嫌小貴~

總括而言,呢間韓國餐廳我好推薦大家去幫襯,一嚟係良心小店,二嚟又可以「親自下廚」玩吓章魚燒,幾啱情侶或者朋友之間嚟幫襯🫶🏻 順便炮製一下啲盞鬼回憶😆

同你一齊搵更多好嘢食😋
醬油無骨炸雞