OPPA Coffee Bar Restaurant

人均$150起|尖沙嘴|韓國菜|oppa coffee bar restaurant相隔了半年,再次來訪這家尖沙咀人氣韓料店,oppa coffee bar restaurant,風味依舊不改欸!泡菜五花腩湯飯這個巨好吃😋五花腩份量多,可是肥瘦相間,不會太油膩而且泡菜實在是太入味了,是這次的 #米飯小偷泡菜魚糕拉麵🍜這個是韓國🇰🇷 布帳馬車特有的美食,吃上去感覺回到當年的韓國街頭的。蒜香🧄炸雞這個麵粉不多,我自己很推——————為食分界線——————📍OPPA Coffee Bar Restaurant (尖沙咀)尖沙咀金巴利街1F號地舖人均消費: $150#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店

泡菜五花腩湯飯
這個巨好吃😋
五花腩份量多,可是肥瘦相間,不會太油膩
而且泡菜實在是太入味了,是這次的 #米飯小偷

泡菜魚糕拉麵🍜

蒜香🧄炸雞
這個麵粉不多,我自己很推

——————為食分界線——————
尖沙咀金巴利街1F號地舖

人均消費: $150

Oppa呢個名真係一聽就知去食韓國🇰🇷😂 呢間野係尖沙咀既韓國街🇰🇷都幾耐歷史,裝修以石式🪨同木系🪵為主,裡面有唔少經典既韓國🇰🇷菜式可以揀~(5 😍 係滿分,🤩係半分) 牛肋骨湯 (Small) 🐮🍖🥣 - $188 (好味指數:😍😍😍🤩)湯底🥣清澈,個湯🥣係由牛排骨肉🐮🍖、蔬菜🥬同洋蔥🧅熬煮而成,味道幾鮮味,啲粉絲都軟腍同索湯🥣 ,係放耐左就鹹左啲~ 啲牛肉🐮亦都肉質軟腍,肉味幾濃,肥瘦適中,如果可以多啲肉🍖就更加好,宜家有啲碎同少~蟹膏蟹肉紫菜包飯 🦀🍙 - $108 (好味指數:😍😍😍🤩)紫菜包飯既件數幾多,排到密晒咁~ 裡面有豐腴鹹香既蟹膏🦀、鮮甜綿密既蟹肉🦀、鮮甜軟腍既蟹柳🦀、香甜既蛋絲🥚、爽口既青瓜絲🥒同清爽既紅蘿蔔絲🥕,層次幾豐富,味道鮮甜,如果蟹肉同蟹膏🦀可以多啲同紫菜脆啲就更加好~卡邦拿炒粉絲 🔥🍝 - $158 (好味指數:😍😍😍😍🤩)個粉絲都炒得幾大兜~ 個汁有幾香濃醇厚既巴馬臣芝士🧀香味,質感夠晒幼滑creamy, 放耐左都唔會水汪汪,又未至於杰到一舊舊~ 粉絲質感軟糯煙韌,幾掛汁,另外仲放左啲爽口清甜既三色椒🫑同埋軟腍香甜既洋蔥🧅,如果煙肉🥓可以多啲就更加好

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
牛肋骨湯 (Small)

蟹膏蟹肉紫菜包飯

卡邦拿炒粉絲

卡邦拿炒粉絲 🔥🍝 - $158 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
個粉絲都炒得幾大兜~ 個汁有幾香濃醇厚既巴馬臣芝士🧀香味,質感夠晒幼滑creamy, 放耐左都唔會水汪汪,又未至於杰到一舊舊~ 粉絲質感軟糯煙韌,幾掛汁,另外仲放左啲爽口清甜既三色椒🫑同埋軟腍香甜既洋蔥🧅,如果煙肉🥓可以多啲就更加好~

好味指數:😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍🤩
牛肋骨湯 (Small)
蟹膏蟹肉紫菜包飯
卡邦拿炒粉絲
平時都好鐘意食韓國菜🇰🇷今次跟住朋友推介去左呢間位於韓國街既韓國餐廳,menu都好多選擇,味道有驚喜♥️韓國韮菜海鮮煎餅熱辣辣外脆內軟,韮菜份量好多,加上蝦、魷魚好香口,可以沾醬食,值得一試原味炸雞🍗半份炸雞外皮脆卜卜,炸粉不會太厚,大大舊肉質嫩滑,旁邊仲有薯條,好好食泡菜魚糕拉麵用左韓國啲鐵鍋上,入面有年糕、魚糕、泡菜等配料,麵質剛剛好,好有韓式風味,食落有少少辣,不過好香,下次試埋其他野食先☺️

韓國韮菜海鮮煎餅

原味炸雞🍗半份

泡菜魚糕拉麵

Weekday Dinner 泡菜蛋漿熔岩炒飯 $188店員在客人面前先將蛋漿倒進炒飯旁邊,再灑上大量芝士,然後用火槍烹調表演,拌勻後拉絲效果澎湃,泡菜炒飯味道濃郁,啖啖邪惡,帶點微辣,是美味的招牌菜。Busan Style 炸紫菜包飯 $98炸紫菜包飯比較少見,炸粉薄,金黃色脆卜卜,中間的紫菜包飯紅有蘿蔔、牛蒡、蛋絲及午餐肉,味道香口又不油膩,份量比想像中大很多,需要與朋友分享!三色韓國煎餅 $168煎餅有三種不同口味,包括香口的蔥煎餅、泡菜煎餅及甜甜的南瓜煎餅。餐廳裝潢走工業風,更有不少韓國酒瓶作為裝飾,是簡約型格的韓國菜小店。
Weekday Dinner

泡菜蛋漿熔岩炒飯 $188

Busan Style 炸紫菜包飯 $98

三色韓國煎餅 $168

2024-04-18 0 瀏覽
🍴 OPPA Coffee Bar Restaurant 🍴✨人氣韓國餐廳✨-· 海鮮熔岩蛋漿炒飯 - - - $198Oppa會即場炒❤️首先先落蛋漿🥰再加勁多芝士🧀️🤣之後用火槍再加鐵板嘅温度燒溶啲芝士🤤之後就撈撈撈! 海鮮入面有章魚、蜆肉🫶🏻雖然芝士好多😂但我一啲都唔覺得流😂辣度啱啱好 唔會太辣👍🏻· 蜜糖牛油無骨炸雞 - - - $238無骨啖啖肉就係好正🤣蜜糖甜甜地食落都幾好食🫶🏻下面重有薯條🥰都好大份!-Total: 600推介指數:8/10———————————————🔺 OPPA Coffee Bar Restaurant 🔺 尖沙咀金巴利街1F號地舖-----------------------

✨人氣韓國餐廳✨

🔺 OPPA Coffee Bar Restaurant
🔺 尖沙咀金巴利街1F號地舖
-----------------------
2024-04-17 0 瀏覽
呢間一直好想試但成日經過都冇位,今次預先book左位,終於食到啦!見幾乎個個都叫蛋漿熔岩炒飯,我地想試左真係好濃芝士好正,仲有openrice好多人介紹炸雞好味,蜜糖牛油味甜甜地好味,炸雞又炸得好食,呢個值得再回頭,同埋份量好大,其實叫兩樣野食都夠3個人食哈哈!但真係記住要book位呀!😚🧀雞肉蛋漿熔岩炒飯 $188滿滿既芝士勁吸引,店員係我地面前再用火槍燒香芝士同蛋漿,撈左個飯超好食,好濃芝士味,2-3個人食唔會咁易膩,見好多人叫泡菜味,可能仲好味!🐥蜜糖牛油炸雞 $228超大盤炸雞,炸雞大大件好香脆,我地叫左有骨,成日覺得有骨更有肉味更好食,入面有雞翼,雞鎚,啖啖肉又好juicy,炸雞下面仲有超多薯條,粗薯條好好食,呢個價錢咁大份真係抵食!下次試下蒜蓉味先

🧀雞肉蛋漿熔岩炒飯 $188

🐥蜜糖牛油炸雞 $228
超大盤炸雞炸雞大大件好香脆,我地叫左有骨,成日覺得有骨更有肉味更好食,入面有雞翼,雞鎚,啖啖肉又好juicy,炸雞下面仲有超多薯條,粗薯條好好食,呢個價錢咁大份真係抵食!下次試下蒜蓉味先
想食韓國野第一時間諗起韓國街🇰🇷知道有間韓兆餐廳平時成日都好多人幫襯,見今晚算早食飯就試試,好彩有位😆原味無骨炸雞(半份)$198炸雞有得揀有骨或無骨,今次同朋友都係2個懶人就揀左無骨啖啖肉,夠晒方便🐥炸雞炸得金黃,炸粉酥脆,一咬即散,同時雞肉肉質仍然柔軟嫩滑,證明炸得火喉岩岩好👏🏻餐廳配左一啲醬汁同酸蘿蔔,一啖酸蘿蔔一啖炸雞,開胃又惹味💕泡菜豬肉鳥冬 $110泡菜豬肉同鳥冬分開上,更加食到鳥冬湯底既鮮甜,原來係由韓國大廚每日用3小時熬製,難怪清清地都咁香👍🏻泡菜豬肉份量都唔少,酸酸辣辣幾惹味🐷韓國韮菜海鮮煎餅 $160煎餅煎得香脆,用料十足,除左啖啖都充滿韮菜辛香,而且魷魚都幾多🦑

原味無骨炸雞(半份)$198

泡菜豬肉鳥冬 $110

韓國韮菜海鮮煎餅 $160
2024-04-05 202 瀏覽
✨尖沙咀·OPPA Coffee Bar Restaurant✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹同朋友講好耐冇食炸雞,佢就帶左我去呢間韓店吃炸雞😋我地叫左甜辣無骨炸雞,甜辣程度剛好是我口味,雞塊外脆內軟好正👍🏻泡菜蛋漿熔岩炒飯有得睇又好食,絕配👍🏻剛端上時仲會表演埋火燒炒飯,真係好精彩!🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
同朋友講好耐冇食炸雞,佢就帶左我去呢間韓店吃炸雞😋
泡菜蛋漿熔岩炒飯有得睇又好食,絕配👍🏻
剛端上時仲會表演埋火燒炒飯,真係好精彩!
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▎對上一次食『 ᴏᴘᴘᴀ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ ʙᴀʀ ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ 』已經喺幾年前嘅事 同朋友聚餐就再訪 ᴏᴘᴘᴀ 小店餐廳出名特色必試『 蛋漿芝士熔岩炒飯 』🔥🧀 ᴏᴘᴘᴀ  已經喺韓國街屹立左好多年 人氣依然高企平日夜晚都坐滿人 要等好耐位先有枱 記得 ʙᴏᴏᴋ❗️ ▸ 秘製章魚蛋漿熔岩炒飯  ┅ HKD 198▸ 炸紫菜包飯 ┅ HKD 40▸ 魚糕湯  ┅ HKD 220▸ 秘製章魚蛋漿熔岩炒飯 —餐廳招牌菜之一 先將蛋漿倒喺鐵板邊 🍳蛋漿熔岩熔岩炒飯嘅章魚 切至粒狀呈現 🐙炒飯食落口勁惹味 感覺撈左啲韓式辣醬 🌶️再將芝士碎佈面 用火槍噴燒芝士到半溶 🔥燒緊嘅時候已經聞到陣陣香濃嘅芝士味 🧀職員仲會喺面前上演一轉轉芝士拉絲效果 👅 最後攪拌芝士蛋漿同炒混埋一齊 儀式感 💯▸ 炸紫菜包飯 —嚟咗咁多轉都未上過 就一於試試佢有咩特別 炸紫菜卷就見得多 炸包飯喺坊間比較罕見聽講喺『 釜山獨有口味 』外皮脆身 口感豐富餡料飽滿 有紅蘿蔔、青瓜、蛋絲、午餐肉 💯▸ 魚糕湯 —份量足料兼夾大份 熱辣辣上枱 暖身一流 有兩大串魚糕 🍢🍢每
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

▸ 炸紫菜包飯 —
嚟咗咁多轉都未上過 就一於試試佢有咩特別
炸紫菜卷就見得多 炸包飯喺坊間比較罕見
聽講喺『 釜山獨有口味 』外皮脆身 口感豐富
餡料飽滿 有紅蘿蔔、青瓜、蛋絲、午餐肉 💯

▸ 魚糕湯 —
份量足料兼夾大份 熱辣辣上枱 暖身一流
有兩大串魚糕 🍢🍢每串都有幾種款式 🤤
湯底由 洋蔥絲、 紅蘿蔔絲 、 白蘿蔔煮成
加少少胡椒粉 入口就知道係韓式正宗風味

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

𓌈˒˒ ᴏᴘᴘᴀ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ ʙᴀʀ ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ 𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

❜ 尖沙咀金巴利街1F號地舖
G/F, 1F Kimberley Street, Tsim Sha Tsui
— @oppacoffeebar.tst

‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
 \
魚糕湯
炸紫菜包飯
2024-03-19
秘製章魚蛋漿熔岩炒飯
見他們主打熔岩炒飯,我們馬上點了一份來試試。店員在我們面前將蛋漿和芝士倒進炒飯旁邊,然後用火槍燒熟蛋汁,再拌勻後,就已經超級拉絲😍😍😍😍炒飯做得相當出色,泡菜味很濃郁,配上芝士和雞蛋,美味得很,果然是必點的招牌菜。牛骨湯同樣很出色,牛肉嫩滑入味,湯底很清新,配上煙韌冬粉,值得一試。我們點了半份炸雞,但份量超多。炸雞外皮很脆,蜜糖牛油味是偏甜,與炸雞本身的味道很match。底下還有薯條,兩個人根本吃不完🤣韓國煎餅比較失色,有三款包括泡菜煎餅、蔥煎餅、南瓜。蔥和南瓜兩款的口感都偏粉,而且質地很硬。我們見每台客人幾乎都有點酒來配美食,店內氣氛也相當不錯,除了煎餅其他食物都很高質,適合一班朋友來聚餐👯‍♀️👯泡菜蛋漿熔岩炒飯 $188蜜糖牛油炸雞半份 $198牛肋骨湯(小) $188三色韓國煎餅 $168

泡菜蛋漿熔岩炒飯 $188
蜜糖牛油炸雞半份 $198
牛肋骨湯(小) $188
三色韓國煎餅 $168
  • 泡菜蛋漿熔岩炒飯
  • 牛肋骨湯
2024-03-30 108 瀏覽
之前嚟過呢間幾次 覺得唔錯 所以近排再encore😚👅泡菜蛋漿熔岩炒飯 $188呢個真係好食😋同埋侍應喺我哋面前用火槍熱溶芝士 再炒埋飯俾我哋睇 好正😆同埋以泡菜做調味 辣辣地 再加埋邪惡芝士拉絲 唔錯😛👅卡邦拿炒粉絲 $158卡邦尼食落好creamy 同埋有幾多三色椒 蘑菇做配料 幾好😗👅三色韓國煎餅 $168煎餅有三種唔同口味 可以咩都試少少 小編覺得泡菜同埋韭菜海鮮煎餅比較好食😝總括嚟講 呢間韓國餐廳唔錯 大家可以嚟呢度一試🥰😋 好味:8.05/10🤑 價錢:7.67/10🤗 服務:7.54/10😝 環境:7.23/10😚 衞生:7.58/10🤩 整體:8.02/10
之前嚟過呢間幾次 覺得唔錯 所以近排再encore😚

😝 環境:7.23/10
😚 衞生:7.58/10
🤩 整體:8.02/10
2024-03-28 95 瀏覽
今次我哋嚟到尖沙咀韓國街🥢附近搵嘢食,今次我哋揀嘅韓國餐廳🇰🇷好有視覺效果。韓國菜主打嘅拉絲芝士🧀,喺呢度店員會即場喺我哋面前燒熔🔥,然後炒出一絲絲,啱晒影相打卡📸。.🧀秘製章魚蛋漿熔岩炒飯($198)望住店員好熟手咁樣用火槍燒熔芝士🔥、燒熟圍邊蛋漿🍳,真係好治癒。食落炒過之後超級香♨️,除咗有炭火香味,同埋滿滿嘅芝士感覺🧀,啖啖都有好多章魚粒🐙,好足料、好香口。.🍜魚糕烏冬($108)韓國嘅魚糕又有煙靭口感🫦,食落仲有魚肉香味🐟。烏冬係屬於粗身、腍身嘅質地🥢。再配埋好有昆布、魚香味嘅甜甜香香湯底🎏,味道清香。.🥟韓國煎餃子($148)份量真係夠晒多💥,幾個share都夠食。每隻餃子外層都煎到脆口🔥,而且金黃色夠香。裏面餡料嘅味道都夠晒韓國感覺🇰🇷,有少少酸辣泡菜感🌶️。
🧀秘製章魚蛋漿熔岩炒飯($198)
🍜魚糕烏冬($108)
🥟韓國煎餃子($148)
2024-03-20
2024-03-27 75 瀏覽
今日嚟咗韓國街 食人氣韓國餐廳oppa coffee bar restaurant, 平時超多人排隊 , 今日揀咗下午茶時間 去試, 都座無虛席 。我地叫左佢最出名嘅 泡菜蛋漿熔岩炒飯同 泡菜五花腩豆腐。泡菜蛋漿熔岩炒飯 以鐵板上菜 oppa 親身煮理, 即席火燒熔岩炒飯😍,佢嘅調味啱啱好 ,炒飯混入左泡菜, 章魚粒, 蛋漿, 紫菜, 好多嘅芝士混入一齊炒, 食落有少少辣 令到味道更加豐富🤩 好味😋, 芝士控不能錯過❤️泡菜炒五花腩豆腐, 五花腩 肥瘦均等 配合泡菜, 豆腐, 洋蔥,紅蘿蔔等等 , 味道好正 好惹味
今日嚟咗韓國街
平時超多人排隊 ,
今日揀咗下午茶時間 去試,
都座無虛席 。
我地叫左佢最出名嘅
泡菜蛋漿熔岩炒飯同 泡菜五花腩豆腐。
泡菜蛋漿熔岩炒飯
以鐵板上菜 oppa 親身煮理,
即席火燒熔岩炒飯😍,佢嘅調味啱啱好 ,
炒飯混入左泡菜, 章魚粒, 蛋漿,
紫菜, 好多嘅芝士混入一齊炒,
食落有少少辣 令到味道更加豐富🤩 好味😋,
芝士控不能錯過❤️
泡菜炒五花腩豆腐,
五花腩 肥瘦均等 配合泡菜,
豆腐, 洋蔥,紅蘿蔔等等 ,
味道好正 好惹味
2024-03-25 111 瀏覽
呢排食開韓國嘢有條癮,放假又去咗韓國街搵食,今次揀咗呢一間出名食蛋漿熔岩炒飯嘅,成日見到人哋啲相好吸引,終於可以食到。秘製章魚蛋漿熔岩炒飯 $198店員首先將蛋漿倒入鐵板,然後灑上勁多芝士,再用火槍燒芝士蛋液,燒得焦香之後就幫我哋將芝士漿伴入鐵板炒飯mix勻。齋睇我哋已經好想食,香噴噴,用匙羹拉起仲有拉絲效果添。熔岩飯口感豐富,除咗有粒粒爽滑嘅章魚小粒之外,仲有綿綿Creamy口感嘅芝士泡菜紫菜拌飯,少少辣惹味得來充滿奶香同埋蛋香,好鬼正。牛肋骨湯 $188一鍋湯熱辣辣,湯幾清,唔會見到面頭全部都係油。個湯牛味幾香,都幾濃郁。牛肋骨應該煲咗好耐,啲肉好鬆化,一夾就會骨肉分離。配料中有好多洋蔥條同埋一啲粉絲,吸晒啲湯嘅精華好好味。如果配一碗飯仲好。

秘製章魚蛋漿熔岩炒飯 $198

牛肋骨湯 $188
2024-03-21 158 瀏覽
Oppa 平時都比較少食韓國嘢今日去尖沙咀 咁多韓國餐廳就一於試吓海鮮蛋漿熔岩炒飯🔥SEAFOOD 🌋 呢個炒飯一定要嗌 真係好震撼!!🤪🤪OPPA先送上熟辣辣熔岩炒飯,跟住倒入加左奶嘅蛋獎&芝士,然後用火槍即燒芝士滑蛋,燒嘅過程啲火都升得幾高,而且都唔係燒幾下,係燒好耐😍😍🥰🥰🥰見到啲芝士氣泡彈吓彈吓好有震撼感🤪跟住oppa 開始MIX下又拉下,好正食落口有一粒粒嘅海鮮飯有少少辣 但係比啲芝士同埋雞蛋都包圍住 熱辣辣 好正🫶🏼🫶🏼咁高興一定要叫多一支啤酒✌🏽牛骨湯 🐮我哋叫咗一個細嘅份量都好多 兩三個人都可以飲到好多碗湯🍜天氣有少少凍 我最鍾意就係飲湯🫣🤗清清甜甜有牛味🥩有牛骨、牛肉、牛肉片🐄
Oppa 平時都比較少食韓國嘢
今日去尖沙咀 咁多韓國餐廳就一於試吓

海鮮蛋漿熔岩炒飯🔥
SEAFOOD 🌋
呢個炒飯一定要嗌 真係好震撼!!🤪🤪
見到啲芝士氣泡彈吓彈吓
好有震撼感🤪
跟住oppa 開始MIX下又拉下,好正
食落口有一粒粒嘅海鮮

咁高興一定要叫多一支啤酒✌🏽

牛骨湯 🐮
我哋叫咗一個細嘅份量都好多 兩三個人都可以飲到好多碗湯🍜
天氣有少少凍 我最鍾意就係飲湯🫣🤗
清清甜甜有牛味🥩
有牛骨、牛肉、牛肉片🐄
  • 海鮮蛋漿熔岩炒飯