2017-12-08 1000 瀏覽
多年前於灣仔食過成百蚊一碗嘅麵,當時去食都係慕一位知名食家撰文而去。嗰次嘅體驗之後覺得上咗人生寶貴一課。時至今日大圍出現百元的龍蝦湯麵亦未有因媒體報導貿然前往光顧。直至友人親嚐之後極力推薦才考慮前往,最終集八人成行,就算真係名過於實起碼都係一次嘻哈聚餐。由傳媒及朋友表述得知此店湯麵賣點著重於湯底。除真材實料仲個個都熬足七八個鐘。多人一齊去食就有呢個好處,每人試一款己經可以試多個唔同味道嘅湯。因麵底一樣大家響品嚐自己嗰份之前就分享吓個湯底試試味;第一口試好頭好尾的牛肉湯,湯嘅超濃郁感已經肯定熬咗好多個鐘頭,而味道就好似用咗幾擔牛骨再加入牛奶咁,牛味由牛骨一點一滴嘅精華滲出之後再濃縮,滑口感與牛奶入口無大分別。跟住是棉花雞湯底,味道完全同濃郁嘅雞燉翅雞湯味一樣,漿口嘅膠著口感估計源於大量雞軟骨長時間文火煲煮,溶化出來嘅成果。到自己碗雙冬羊湯,最簡單嘅味道形容就係一個炆煮一天羊腩煲嘅湯汁味道,只要鍾愛羊騷香嘅道友一聞到肯定會食指動加口水流。最後試嘅海龍皇湯一飲就知返唔到轉頭,因為蝦嘅濃香味可以連前一啖嘅羊肉湯都會俾佢蓋過,假若餐廳只以一般蝦頭及蝦肉烹煮而並非現時標示以龍蝦熬出,可以肯定此湯都
,就算真係名過於實起碼都係一次嘻哈聚餐。

好頭好尾

海龍皇湯

因為蝦嘅濃香味可以連前一啖嘅羊肉湯都會俾佢蓋過,假若餐廳只以一般蝦頭及蝦肉烹煮而並非現時標示以龍蝦熬出,可以肯定此湯都會一樣大買及大把捧場客
。簡而言之,依幾個湯都係超級濃縮精華
。湯底之外各人都認同碗碗肉類或海鮮同樣出色。以自己點嘅雙冬羊肉作準,
雙冬羊肉

從肉味、肉質 及 肥瘦程度估計應該實為羊排肉;加冬筍嘅爽脆、鮮甜 及 大舊程度,真係可以話一啖一興奮去形容。至於麵底算係最簡單但亦最可以見盡廚師對佢哋嘅湯麵每一分考量;較米線略粗若烏冬特性嘅麵身,正正最佳配合餐廳嘅超級濃湯,湯汁嘅味道隨著每一口嘅嘴嚼不斷將湯汁鮮味釋放出嚟。

是晚同時叫咗幾個小吃,
芝麻醬海蜇雞絲粉皮

涼拌小木耳

涼拌手工豆腐

味道唔差但一同啲湯麵比較就可能有少少相形見絀,但又真係非戰之罪,只因啲湯麵實在做得太出色
,如果百多元可以食到依個味道及食物質素,請話過我知,我願意食多餐;希望餐廳繼續保持水準,下次來食都可以食返呢個味道。
2017-12-05
好頭好尾