之前一直都想試呢間, 見介紹講到好日本地道居酒屋咁, 好彩tablemap可以訂位, 所以約埋朋友去試下我地4個人分左2批去, 第一批坐低左先, 我同另一個隨後去到, 一去到門口果度, 店員已經係好熱情 (其實係扮friend果種)入到去坐低, 負責serve我地個枱既店員不斷催我地落單, 話星期五好多人要等好耐, 心諗你都要比時間人望下個menu有咩至得架, 再唔係就一係你地推介囉揀左D串燒, 但又猛咁要我地叫多幾串, 話唔夠食, 我唔係好明點解唔可以比我地叫多幾款唔同既野, 做咩係都要我地同一款叫幾串, 如果係咁樣, 我不如一人一個定食好過啦其實4個女仔order左十幾樣野, 都唔係好算唔叫野霸住人地張枱丫, 同埋朋友之前聽到佢地同冇訂位既人講滿晒唔駛等, 咁即係8點呢轉只係做一轉唔駛趕翻單啦我地叫左:刺身5點 -- 不錯!幾新鮮!鹽辛魷魚 -- 送酒一流碟野上枱後, 前後幾個店員同經理都來問我地知唔知呢碟係咩野, 話好多人都唔知, 驚我地叫錯左, 心諗唔知又點會叫, 叫左又點會唔知呢, 好煩囉明太子蛋卷 -- 入面勁好明太子, 一咬落去就標晒出來, 好好味!蒲燒鰻魚 -- 初時睇

我地叫左:

刺身5點 -- 不錯!幾新鮮!
刺身5點
鹽辛魷魚 -- 送酒一流

鹽辛魷魚
明太子蛋卷
蒲燒鰻魚 -- 初時睇餐牌見$180, 有少少保留好唔好叫, 好彩係靚鰻魚, 推介推介!
蒲燒鰻魚
炸軟殼蟹 -- 超大隻, 炸到幾硬下
炸軟殼蟹
炸蝦天婦羅 -- 唔係平時果D梅晒既假蝦, 但又唔算好好, 普普通通咁啦
炸蝦天婦羅
溫室蕃茄豆腐沙律 -- 超普通, 蕃茄唔似平時日本蕃茄
溫室蕃茄豆腐沙律
燒香腸 -- 好似話係黑豚腸, 但係我食過之中最難食的
烤香腸
月見免治雞串 -- 免治雞入面有軟骨, 有咬口, 最值得讚既係隻蛋, 超濃味, 勁香蛋味
月見免治雞串
一夜干燒魷魚 -- 平日去居酒屋必叫的, 但呢度既係我食咁多之中最難食既一個
一夜干燒魷魚
豚肉露筍串 -- 都算好味
豚肉露筍卷
燒豬腩肉 & 燒雞軟骨 -- 豬腩肉超硬超咸, 雞軟骨好一般
燒豬腩肉 & 雞軟骨
鰻魚牛油果卷 & 鐵火卷 -- 卷物一般, 壽司醋重手左少少
鰻魚牛油果卷 & 鐵火卷
燒阿波尾雞雞翼 -- 懷疑係燒完先灑鹽上去, 好唔均勻, 好咸, 嘥晒隻雞翼
燒阿波尾雞雞翼
燒牛舌 -- 口感OK, 但味道普通
燒牛舌
豚肉生姜燒 -- 港式日本料理都不如, 難食到我地成碟冇食過咁濟
豚肉生姜燒
燒雞皮 -- 呢一串等左幾個鐘!!!!!
燒雞皮
身為一間日式居酒屋, 飲品唔掂就真係好唔掂, 做居酒屋都係希望客人邊食邊飲, 燒酎梳打飲唔到有酒, 朋友想叫燒酎Calpis但唔加梳打, 店員話Calpis本身已經有梳打, 好心啦!身為一間日式居酒屋既店員, 唔該你先去了解下公司賣既野先啦, 用來整燒酎梳打既Calpis, 多數係用濃縮版的Calpis, 係無氣架

你問我會唔會再幫襯呢間?老老實實, 唔會囉, 雖然佢有幾樣野都幾好味

其實唔會再幫襯既原因, 主要唔係因為野食既問題, 係服務既問題, 成晚食左3個幾鐘, 前前後後N咁多次埋來「盤問」我地來左D咩野野食, 因為上菜既店員冇劃走來左咩野, 心諗佢地做漏野關我咩事!?我地來開開心心食野, 唔係來assist你架, 話比佢知有D咩野未來, 佢會反覆問我地係唔係真係未來, 又會不斷同我地講廚房既野食會快過燒既野食, 燒要時間燒, 呢個我都知, 但串燒雞皮冇理由要等幾個鐘囉!!!!!

其中一個店員 (應該係國內人), 上菜時我地完全聽唔明佢講咩, 佢話佢自己係外國返來 @@""""""""""" 懶攪笑但一D都唔好笑

後來朋友見到佢地上雪糕, 多口問句係唔係送既, 佢地好串咁答話冇得送, $28一杯, 係日本雪糕來既, 朋友再問咁有咩野雪糕, 佢話得一種雪糕, 日本雪糕, 要問幾次先肯講係菠蘿雪糕

之後埋單仲發現佢地收多我地200蚊唔知咩野飲品, 好彩有check單咋
2015-04-24
刺身5點