2017-02-21 5623 瀏覽
今晚係年卅,由於之前已經和家人吃的團年飯,今晚就是二人世界,所以來到灣仔,看看有甚麼好吃,灣仔由以前的舊區變成了很多豪宅的新區,我的童年回憶已經只餘五成了。在修頓球場附近,看到了這間食肆,個名同尖沙嘴The captain's house 有點關係,看見Openrice 食評對呢間有些信心,上到去先知道在試業中,因此客人不多,只有五成滿。我們叫了:Creole seafood 濃湯$135-用蕃茄蓉煮秋葵、蜆、龍蝦、蟹肉、飯 一起煮,蕃茄味道帶少許酸,反而帶出海鮮的鮮味👍👍👍,好開胃。芝士焗薯條$88-少許煙肉加在好多芝士之上,好香好脆,薯條是粗身又脆👍👍👍Combo B(780)-有一隻新鮮龍蝦開邊,好新鮮又甜又彈牙😋😋😋,加少許鹽及黑胡椒,仲可以提升鮮味,有拾幾只蝦,蝦新鮮彈牙😋😋,有幾只蜆都好鮮味,另外有兩件腸、粟米、薯仔,而我們擇了忌廉汁,個汁唔係好濃,冇搶走海鮮嘅鮮味,反而令海鮮更好味。下次要試下蒜蓉辣汁,聽經理講仲好味紐約芝士餅($72)-有濃芝士味道,因為加咗水所以好軟身,同外面其他芝士蛋糕有分別👍核桃甘荀蛋糕($68)-由於香港人比較少吃甘荀蛋糕,廚師特意做得鬆軟些,我

我們叫了:

Creole seafood 濃湯
芝士焗薯條
下次要試下蒜蓉辣汁,聽經理講仲好味
Combo B
龍蝦
紐約芝士餅
核桃甘荀蛋糕($68)-由於香港人比較少吃甘荀蛋糕,廚師特意做得鬆軟些,我第一次吃甘荀+核桃,味道幾好可以再試👍
核桃甘荀蛋糕
飲品:

Asian punch($68)-茘枝粒、薄荷葉、羗啤
茘枝味道唔濃、少許羗味、味道唔甜👌
Asian punch
Peach on the beach($68)-青檸檬角、桃、羗啤、薄荷葉
少許桃味、唔酸、淡淡地,幾清新。
食完海鮮,咬薄荷葉可以清清個口。
Peach on the beach
服務-侍應全是8-90後,年輕有衝勁💪,仲主動親切有笑容😄