2018-09-25 46 瀏覽
自從阿媽學識上網,佢follow 左我既blog ,見我成日出街同哥哥飲飲食食唔預佢。佢呻醋喔🤪不容忽視母親的控訴,今晚特意帶媽媽去一間想試好耐既日本丼飯 。同媽去尖沙咀K11 行完街,大約2-3分鐘內就行過黎。位置方便,而且餐廳裝潢夠日式風情。丼飯都有N款選擇,每款都咁獨特,好難揀。最後我們每人叫左一碗丼飯及小食。-先來一碗麵豉湯很愛味噌湯,健康又美味用料看似簡單,但需耐心慢慢熬煮, 才能料理出細緻既風味。-🌟北海蟹丼 $178 ➡️甲羅燒|松葉蟹肉蟹鉗|蔥花吞拿魚蓉|海膽|三文魚|三文魚籽|蟹籽 😋賣相相當吸引,材料新鮮豐盛日本松葉蟹膏釀蟹蓋, 蟹膏上面加了蟹肉及蟹籽富有濃郁海味的蟹肉與蟹膏,有股難以言喻的鮮甜味雖然是蟹丼,但還有其他的刺身配搭蔥花吞拿魚蓉魚味香濃,就是喜歡那入口融化的口感橘黃色的海膽鮮甜還有一些啫喱醋、富咸香味的三文魚籽,令口感大大提昇-🌟三文魚親子丼 $148 ➡️三文魚腩|三文魚籽|角切三文魚粒😋這是一碗魚油甘香爆燈的丼飯三文魚腩厚切,紋理清晰漂亮經微微火炙的角切三文魚,魚油溢出同樣加入了三文魚籽及啫哩醋,味道不錯配上粒粒分明飽滿的日本赤醋米 很棒👍🏻-🌟關東煮

丼飯都有N款選擇,每款都咁獨特,好難揀。
最後我們每人叫左一碗丼飯及小食。
先來一碗麵豉湯

很愛味噌湯,健康又美味
用料看似簡單,但需耐心慢慢熬煮, 才能料理出細緻既風味。
🌟北海蟹丼 $178

🌟北海蟹丼

😋賣相相當吸引,材料新鮮豐盛
日本松葉蟹膏釀蟹蓋, 蟹膏上面加了蟹肉及蟹籽
富有濃郁海味的蟹肉與蟹膏,有股難以言喻的鮮甜味
雖然是蟹丼,但還有其他的刺身配搭
蔥花吞拿魚蓉魚味香濃,就是喜歡那入口融化的口感
橘黃色的海膽鮮甜
還有一些啫喱醋、富咸香味的三文魚籽,令口感大大提昇
🌟三文魚親子丼 $148
➡️三文魚腩|三文魚籽|角切三文魚粒
三文魚親子丼

😋這是一碗魚油甘香爆燈的丼飯
三文魚腩厚切,紋理清晰漂亮
經微微火炙的角切三文魚,魚油溢出
同樣加入了三文魚籽及啫哩醋,味道不錯
配上粒粒分明飽滿的日本赤醋米 很棒👍🏻
🌟關東煮 🍢(竹輪、白蘿蔔)

湯底清甜
媽特別鍾愛日本白蘿蔔,味道爽甜
🌟揚物 (豆腐、冬菇)

炸物都很出色,炸粉夠薄夠脆
即叫即炸,夠香脆亦夠熱辣辣
豆腐夠厚切、夠滑夠嫩
今晚很滿足,下次帶埋爸爸黎試下先

三文魚親子丼
  • 北海蟹丼