小妹居住左大埔已經二十幾年啦,由以前冇乜好食餐廳既大埔變到而家有好多好出名餐廳既大埔,幾乎都唔洗特登出去九龍尋覓美食啦,大埔好多東南亞既美食都可以搵到,須然地方細細,但都有好多野行好多野食架,我同我班由細玩到大既大埔朋友,大家一夾到時間都另願留番係大埔進行我地既飯局,前排天氣真係勁凍,又唔想食西餐又唔想食日本菜,所以我同我朋友都一致提議去食番個雞煲兼打邊爐,我地好早去,收工就過去啦,時間大約六點左右,所以冇乜人,唔洗等位,好快就入座啦,原來擴充左搬左新鋪丫,新鋪位置都係o係以前舊鋪旁邊,好大好舒適丫,4000呎新店,因為八妹雞煲岩岩開將既時候店鋪較細,我試過等左兩個鐘先有得食,而家佢轉左新鋪,又大間左咁多,唔洗等位等咁耐啦,正丫!八妹雞煲位置在大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下A1號舖4000呎環境舒適,座位都好闊,坐得好舒服!我同我朋友都極之肚餓,所以一坐底就急不及待拎點菜紙點菜啦!都幾多選擇架,因為話明食雞煲緊係先食雞煲後打邊爐啦,首先選擇要咩口味既雞煲,分別有勁,大,中,小,微,不辣選擇,有五種辣架,我同我朋友都唔太食得太辣,所以選擇左1隻雞要微辣,我地係勁愛食雞,所以緊係要點一
八妹雞煲位置在大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下A1號舖
4000呎環境舒適,座位都好闊,坐得好舒服!
我同我朋友都極之肚餓,所以一坐底就急不及待拎點菜紙點菜啦!
都幾多選擇架,因為話明食雞煲緊係先食雞煲後打邊爐啦,首先選擇要咩口味既雞煲,分別有勁,大,中,小,微,不辣選擇,有五種辣架,我同我朋友都唔太食得太辣,所以選擇左1隻雞要微辣,我地係勁愛食雞,所以緊係要點一隻啦!
打邊爐會比較熱氣,所以我地點左一壺竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水黎清下熱,既清熱下火、又生津止渴,打邊爐既首選飲品!
仲要係自家制煲出黎架,好有媽媽的味道,好清甜又解渴,飲住黎打邊爐都冇咁熱氣啦!
飲埋鬼佬涼茶,日本啤酒啤啤佢同朋友!
雞煲
黎啦黎啦,一黎就聞到勁香濃既醬汁味,除即拿起快子即刻夾起雞件放入口,佢既秘制醬汁真係好味到唔識點形容,食完一舊就會好快再夾第二舊黎食,因為係秘制所以真係唔知係加左d咩,只知道真係會食上引!
差唔多食完雞,就可以落湯準備第二Round打邊爐啦!
桶蠔(美國)
打邊爐點少得海鮮丫,我地都好鍾意食海鮮,點左我地最愛既桶蠔(美國),真係好肥美,又好新鮮,好正丫!
A級安格斯肥牛(大)
A級安格斯肥牛
真係一睇到碟肥牛D紋路就知道好靚既肥牛肉,果然涮一涮就好快熟而且真係好爽口丫,同一般肥牛真係好唔同!大讚...
什餃
分別有三種餃,二人必點,因為可以食到唔同口味既餃,而且份量剛剛好!
自家制即叫即炸響聆
哩個八妹即叫即炸響聆真係一定要點黎食,差唔多人人黎到都會點,佢係自家制,一點即炸,黎到仲好熱架,可以即刻食TIM丫,哩個真係會食到停唔到口,好味到彈起!
蜂巢豆腐
我好鍾意食豆腐,由其係硬豆腐即蜂巢豆腐,放入個加左湯既雞煲入邊,吸哂雞汁既醬汁湯底,真係超級好味!

題外話/補充資料: 服務超好,店員好友善,好快收拾唔要既碗碟, 食物好新鮮,環境好乾淨
2016-03-11
生日
雞煲
桶蠔(美國)
A級安格斯肥牛(大)
自家制即叫即炸響聆
蜂巢豆腐