2020-07-15 254 瀏覽
大圍必食的中菜,有呢間,小菜館的格局。鐘意佢餐牌款式夠多,當中好多亦係自家創作的,驚喜滿滿。頭盤小食,非一般的花生魚仔噃!琥珀合桃- 合桃焗得好鬆脆,糖衣外層配上芝麻,真係會令人食唔停架!醃涼瓜 - 集合甜酸苦於一身的醃涼瓜真的第一次食,竟然好香涼瓜味,好味喎!同合桃一齊食,都幾夾架!天下第一叉 (半份 $108)厚切的叉燒,係傳說中嘅半肥瘦呀!鍾意佢嘅叉燒汁,好蜜味好香,必食!厚切得來好淋,啖啖肉有口感 香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花 $168師傅話用最左名牌腐乳「廖孖記」入饡,非一般平價貨可以比拼。果然食得出腐乳夠綿滑,豆味濃而且咸甜辣的比例控制得好平衡。大大隻爽脆蝦球,每一個位置都 carry 到美味腐乳,口感彈牙,非常過癮。籠仔甜梅菜蒸菜心 $128嫌普通灼菜太悶,專登叫D特色野,甜梅菜+籠仔+荷葉,蒸出來的菜芯特別清甜好味,成件事即刻高級左。心多多大魚塊 $168啖啖肉的炸魚塊,粉好薄好酥,炸完都係白雪雪而且唔油膩。有兩款醬汁可以選擇,分別是甜酸汁及粟米汁。兩者之間我覺得蛋花粟米汁好味D,粒粒粟米濃芡汁,加入新鮮脆口的魚塊,冇得輸。桂花白涼粉濃濃桂花味,配上有口感的白涼粉,透心涼又滋

頭盤小食,非一般的花生魚仔噃!

天下第一叉 (半份 $108)
厚切的叉燒,係傳說中嘅半肥瘦呀!
鍾意佢嘅叉燒汁,好蜜味好香,必食!

厚切得來好淋,啖啖肉有口感

香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花 $168

籠仔甜梅菜蒸菜心 $128

心多多大魚塊 $168

桂花白涼粉
濃濃桂花味,配上有口感的白涼粉,透心涼又滋潤。

馬豆糕紅豆糕
由細食到大的經典甜品,滑嘟嘟又有豆味,甜度亦好適中,高手之作

落地透明大膠簾,將每張枱完全分隔,夠曬安全衞生,而又唔會阻礙視線,貼心設計,大讚!