香港人長期熱愛排隊🤷🏻‍♀️近期動輒排個檢測站都冇你三四個鐘,突然覺得排半個鐘一粒鐘等食碗麵好似都唔太過份⋯位於大圍有間麵館夠薑賣過百一碗麵,teatime 依然大排長龍,實戰一下係咪值得一排?呢間主打9碗麵,其中一款係純素食,對素食者而言冇選擇就係選擇,即管試試🍜海帶菇菇🍄9款湯麵得呢款素食,而且係最平嗰碗🥳用呢個價錢食到米芝蓮一星,cp值超高👍🏻唔好以為葷食店嘅素食係hea整,無論係賣相同用料,都好特別好搶focus. 尤其即炸嘅炸腐竹,金黃色成呎長嘅巨型響鈴!🤩就咁食脆卜卜,浸湯食略帶甜味,麻煩嘅只係一呎咁長嘅炸腐竹咬起嚟有啲狼狽🥴題外話,成碌炸腐竹咁上碟好搶fo, 隔離有食客見到即刻問店員呢碗咩嚟,結果一話係海帶菇麵,佢即刻表示冇晒興趣🤷🏻‍♀️香港人對素食嘅歧視⋯幾時先可以開放啲🥴麵底係扁麵,質地好滑好掛湯,煮得略帶煙韌啱啱好,難得係扁麵條就算浸耐咗熱湯,都唔會明顯變淋👍🏻可以講呢碗麵個素湯底先係靈魂所在😍飲得出好足料,用上大量昆布、冬菇熬湯,色澤偏醬油色,味道清甜好濃菇香,飲到有after taste👍🏻🍄 由於呢碗素湯實在太出色,結果被男友搶左我成碗湯麵動態清零🤭配料有大量海

海帶菇菇🍄
海帶菇菇

配料有大量海帶、冬菇、雞脾菇、雲耳,另有少少蔥絲。配菜嘅海帶好滑,食得出同煲湯嘅海帶昆布係分開處理。比較好食係雞脾菇,質感好爽口彈牙,而且用醬油煮得入味,唔係就咁淥幾塊菇咁hea🤟🏻至於雲耳就正常發揮,鮮冬菇夠滑身但偏淡。

水中花🌼
凍豆腐切成好幼嘅細絲,盡顯刀功。放喺桂花黑糖漿裏面睇落好似一朵花🌼賣相好吸引令人唔想破壞佢。糖水好香桂花味,唔算太甜,豆腐絲入口即溶,幾清新嘅一客甜品
水中花

素菜選擇仲有店內推薦嘅麻辣手工千層豆腐、茄子、雲耳等,不過礙於二人限聚令,小編未能夠一次過試足所有。唯有等下次再試🤭至於呢間麵店整體水準真心高,果然四季前總廚主理係真心有質素,呢次試覺得好好食,就算繁忙時間排成個鐘都值得一試,起碼,值過幾個鐘排檢測,完🤓
2022-01-30