餐廳: 大都烤鴨
資訊:

2023-03-09 593 瀏覽
🥄👩🏻‍🤝‍👨🏼心血來潮 心思思想食片皮鴨😍平時來來去去都係去酒樓 今次就揀咗專門食片皮鴨既地方 果然有驚喜😯😯🔸大都烤鴨品嚐晚宴 ($688/ 2位用)💡淮楊雙繡 (酸魚 / 四喜烤夫)🐟前菜酸魚既味道同平時食開既咕嚕汁有丁點兒唔同 酸中帶甜既部份比較重 而另一碟既烤夫其實即係烤麵筋 咬落十分彈口 兩碟前菜作為開胃菜算係不過亦不失💡元貝鴨絲羹🍲羹入面既元貝絲/ 鴨絲煮得十分"柔軟+淋” 完全融入羹中 甚至分唔出兩者既分別 而且入口十分順滑 加上紅醋味道更上一層樓💡大都烤鴨(半隻)🍽️黎到今次二人餐既主角"片皮鴨" 表皮色澤令人食指大動 加上皮烤得非常鬆脆 肉質十分嫩滑 唔會覺得好"鞋” 加上清新爽口既配料(青瓜, 哈蜜瓜, 大蔥, 紫蘿蔔)同醬汁 放係熱熱既餅皮上 完全係食到停唔到口 一塊一塊咁送入口💡淮楊灌湯小籠包爆汁! 爆汁! 爆汁! 皮薄餡靚又多汁既小籠包一定要小心拎起 我都唔小心整穿左一隻😂💡黑椒雙蔥爆蝦球/ 乾煸四季豆 🍤🫘黑椒汁將大大隻蝦球 炒得十分入味 而且有去蝦腸食得安心好多 十分有"鑊氣"既一道四季豆 食左咁多肉都要食番d蔬菜平衡一下! 發揮無失手既兩道小炒菜式 表現

🔸大都烤鴨品嚐晚宴 ($688/ 2位用)

💡淮楊雙繡 (酸魚 / 四喜烤夫)🐟
淮楊雙繡 (酸魚 / 四喜烤夫)

💡元貝鴨絲羹🍲

元貝鴨絲羹

💡大都烤鴨(半隻)🍽️

大都烤鴨(半隻)

💡淮楊灌湯小籠包

淮楊灌湯小籠包

💡黑椒雙蔥爆蝦球/ 乾煸四季豆 🍤🫘
黑椒汁將大大隻蝦球 炒得十分入味 而且有去蝦腸食得安心好多 十分有"鑊氣"既一道四季豆 食左咁多肉都要食番d蔬菜平衡一下! 發揮無失手既兩道小炒菜式 表現可以~

黑椒雙蔥爆蝦球/ 乾煸四季豆

2023-03-05