2019-02-03 143 瀏覽
記得渝味曉宇重慶老火鍋啱啱係銅鑼灣開已經食過,所以一定有保證。因為新發現原來尖沙咀都有間分店,住九龍既我,放假唔使山長水又遠咁出銅鑼灣坐低後員工會主動問你要唔要辣椒等等醬油配料,亦會奉上雪耳糖水俾我地個胃打定底上次已經試左個9宮格麻辣鍋,今次決定試新野,嗌左個大骨滋補鍋拼重慶辣湯重慶辣湯應該同9宮格既一樣辣既香氣迫人,令人不禁口水流,另外驚喜既大骨湯底,初初以為只係普通豬骨湯,但一嚐之下我錯了,湯頭甜骨味濃,同重慶辣湯有得揮必食稻田毛肚-真心冇得輸,食過好多間唔同既火銅店,呢間係我食過既最大件最爽口最正宗既極品鵝腸-每條都好大條,夠爽口,絕對唔會淥完得返牙籤size鮮黃喉-開始識食黃喉亦因為渝味曉宇佢令我每次打邊爐都會必食,黃喉爽脆夠鮮味配大骨湯底勁夾美國安格斯肥牛-打邊爐又點會少得肥牛,呢度既肥牛就如相一樣,雪花均勻鮮味十足,加埋個辣湯一流重點,抵食加大碟曉宇嫩牛肉-本人麻麻地食嫩牛肉,但呢間既嫩牛肉肉味好重,仲要真係好嫩滑令我改觀重慶炸酥肉-男朋友上次食完1次返唔到轉頭,所以今次嗌左一份俾佢呢個小食真係好有趣,酥脆得黎有少少辣,可以直接食,又可以浸1秒湯又再食,我同男朋友一致認為配

上次已經試左個9宮格麻辣鍋,今次決定試新野,
嗌左個大骨滋補鍋拼重慶辣湯

重慶辣湯應該同9宮格既一樣

稻田毛肚

鮮鵝腸

鮮黃喉-開始識食黃喉亦因為渝味曉宇

佢令我每次打邊爐都會必食,黃喉爽脆夠鮮味

配大骨湯底勁夾

黃喉

重點,抵食加大碟

美國安格斯肥牛

令我改觀

重慶嫩牛肉

呢個小食真係好有趣,酥脆得黎有少少辣,可以直接食,又可以浸1秒湯又再食,我同男朋友一致認為配辣湯最過癮

重慶炸酥肉

最後梗係唔少得嗌返杯洛神花茶舒緩返啦