2019-02-15 1486 瀏覽
今日同媽咪去咗灣仔一間四川菜館食晚飯-四姐川菜。其實我就唔係好食得辣,不過見媽咪想食就去陪佢試下。去到鋪頭,佢格局係私房菜餐廳格局,都幾舒服,同埋我地到果時餐廳都坐滿人,但大家傾計都唔覺好似茶樓咁嘈。孝順嘅我梗係俾媽咪發版,叫咗個2人餐,有2個涼菜:蒜泥白肉,蒜茸肚絲。加3個熱菜:泡椒田雞,干焗鱔魚片,川式鹽酥蝦。因為我嘅原因,媽咪就叫昨小辣俾我。初初以為會好辣,點知第一味蒜泥白肉黎到,又出奇地完全食到,個蒜味都好濃。第二味蒜茸肚絲呢個就唔辣嘅,d肚絲好黏韌口感好好。到第3.4味嘅泡椒田雞同川式鹽酥蝦,田雞都好嫩仲有小小瓜伴,味道辣辣地幾好食。而我最鐘意就係個蝦,真係好似即叫即炒咁,好熱辣辣,好好脆,我呢d懶人蝦殻都食埋,唔洗剝蝦,真係太好喇!最後嘅鱔,我冇食過黃膳,原來係咁嘅味,同d辣椒炒埋一齊好野味好香。最估唔到原來有個菜餸。食唔到辣都食到同都覺得好食,真係值得下次再去!
孝順嘅我梗係俾媽咪發版,叫咗個2人餐,
有2個涼菜:蒜泥白肉,蒜茸肚絲。
第二味蒜茸肚絲呢個就唔辣嘅,d肚絲好黏韌口感好好。
到第3.4味嘅泡椒田雞同川式鹽酥蝦,
食唔到辣都食到同都覺得好食,真係值得下次再去!