好湯好麵有幾咁好食,  一路都只係聽過,   無機會試.      今次終於有機會喇,   位置係喺好多老牌食店嘅積存街,  油站對面,   六點幾去到,   已經要排隊喇,  可能咁啱頭輪入晒去,  所以等嘅時間都幾耐,  加上37度高溫,   唔係講笑..    反而走嘅時候係無人排+有吉枱嘅,   但係就已經有款式售罄,   如果唔係必要食某幾款的話可能夜少少去都得. 入去前已經有店員落晒單,  坐低好快就有野食喇,   好鍾意食牛羊,  最後揀左雙冬羊肉,   份量都幾好,   有羊肉片, 冬菇冬筍, 枝竹 同埋肩扁陽春麵,     先講湯底,  係羊腩煲果啲嚟但無咁渴,  但係一啲都唔稀嘅,  濃味,  如果鍾意食羊腩煲應該唔會有投訴,    兩冬都好腍好入味,  羊肉片係比一般邊爐料厚啲,  好食嘅但係係幾乎唔羶嘅.   但係佢跟上嘅「羊醬」(腐乳?) 就真係扣分,   儀式感係大過味道昇華,  因為羊肉片本身唔肥唔羶,  所以配上腐乳味嘅醬其實唔係好夾,   唔蘸醬我覺得好食好多.  再嚟就係蠔皇豬豬,   廣島蠔, 蝦配黑豚五花腩片,  都係配扁陽春麵,    佢個湯亦

入去前已經有店員落晒單,  坐低好快就有野食喇,

雙冬羊肉

再嚟就係蠔皇豬豬,   廣島蠔, 蝦配黑豚五花腩片,  都係配扁陽春麵,    佢個湯亦係出色,  有蝦味有層次,    蠔同蝦都處理得啱啱好,  配合湯同 五花腩片好夾, .    兩款湯麵其實都好好食,  係可以連湯清晒成碗嘅~

蠔皇豬豬

但係就真係要講下佢個泡椒豬手,   一字記之曰:  硬過我條命呀大佬!!!!       係要出盡九牛二虎之力先咬到,  最後仲要畀佢舊骨鎅到個咀,   激死,   呢個真係無下次.

泡椒豬手

飲埋佢個烏龍茶,  正常發揮啦,    對得住個價嘅.
冷泡凍頂烏龍

好湯好麵 ,  回頭率都幾高.     但係下次我應該只係食湯麵
蠔皇豬豬
  • 雙冬羊肉