2019-09-22 85 瀏覽
早幾日返大埔同阿爸食晚飯,由於夠爸未食過雞煲,近近地係大埔同佢試下,選擇左呢間八妹雞煲。入到去見到啲裝修係懷舊feel幾得意,講返主菜雞煲,由於想試多幾款野食,所以叫左半隻,阿爸怕食辣,一問個伙記話有唔辣啱晒。個雞煲好入味,但啲雞仲仍然好滑,又唔肥,好正。食雞煲既重點係之後既打邊爐,我們叫左手切牛肉、鵝腸、墨汁墨丸、蝦滑并墨魚滑、炸魚皮、唐生菜同豬腩片。手切牛肉超正,未食見到起晒雪花咁既牛肉已經知一定勁正,入口滑、有牛味,再吸埋雞煲既汁,超正。而鵝腸係新鮮貨,又唔肥,超爽口,好耐無食過咁好既鵝腸。墨汁墨丸入面有墨魚粒,食落夠爽口彈牙。而蝦滑同墨魚滑都好好食,食到蝦既甜味。黑毛豬腩片唔肥,而且唔會太薄無野食,起碼有一定厚度,吸左雞煲同牛肉有得比并。總結,呢間係一間有水準既雞煲,宵夜、晚飯非常值得再來。唔記得講,飲品要左竹樜蘿蔔,清甜好味。

總結,呢間係一間有水準既雞煲,宵夜、晚飯非常值得再來。

唔記得講,飲品要左竹樜蘿蔔,清甜好味。
雞煲
手切牛肉