2017-05-05 453 瀏覽
舊同學兼老死約食飯,佢揀左呢度,話啲海鮮新鮮有質素。入坐時已八點半,但都仍然好多人。一坐低,佢就話一定要食生蠔,我問點解,佢就話因為新鮮鮮甜囉。好,但我鍾意法國Gillardeau,打算一人食三隻,點知店員話Gillardeau得返三隻,呵,咁我要晒佢,老死就點左其他蠔。過左幾分鐘,店員話三隻Gillardeau咁啱俾人叫左! 原來啲蠔真係好新鮮,日日清,賣晒就冇。我鍾意食法國蠔,最後叫左Majestic 四隻同K.Y.S. 兩隻,其實Majestic係新移民嘅法國蠔,愛爾蘭養殖,最後三個月先會移到法國。Majestic: 海水味重,口感細滑,after taste口腔仍有豐富鮮甜蠔味K.Y.S. : 口感爽脆清甜,入口帶陣陣鮮海水味食食吓蠔,老友爆出一句,乜你冇聽過: 「蠔係女人的美容院,男人的加油站咩?!」哦,真係想噴出黎,原來唔止新鮮鮮甜咁簡單,我就美容吓囉,佢就: 追仔尚未成功,同志仍需努力! 其實三隻太少,佢應該要食夠一打先可以加到油~~叫返杯野順返先,Blue Ocean - 真係好似藍色大海咁,好靚! 面頭有一粒荔枝做裝飾,底下亦有荔枝肉,好似水母游緊水咁。藍色糖漿顏色太
舊同學兼老死約食飯,佢揀左呢度,話啲海鮮新鮮有質素。

K.Y.S. : 口感爽脆清甜,入口帶陣陣鮮海水味
Majestic 四隻同K.Y.S. 兩隻

叫返杯野順返先,Blue Ocean - 真係好似藍色大海咁,好靚! 面頭有一粒荔枝做裝飾,底下亦有荔枝肉,好似水母游緊水咁。藍色糖漿顏色太靚,加埋薄荷葉味道好清新,COOL~
Blue Ocean
Fruit Punch - 蘋果汁、橙汁、菠蘿汁、雪碧、青蘋果粒、紅蘋果粒,再加上鮮紅色光澤嘅紅石榴糖漿,又靚又好飲

Fruit Punch
焗芝士海鮮蟹蓋 -  將蟹肉、蝦、洋蔥、魷魚釀入大蟹蓋
焗芝士海鮮蟹蓋
釀到滿一滿,面頭仲有麵包糠、Mozzeralla 芝士同Parmesan芝士!
用料十足,點會唔好食?! 真係好正。
黎到點可以唔食個海鮮袋,有十二款海鮮揀,但最少要揀三款
我地揀左新鮮波士頓龍蝦400至500 克 $358、小龍蝦250克$188、青口300 克 $108、蝦 250克$140,每個海鮮袋都已經有德國腸、粟米同薯仔。另有三款醬汁揀,我地揀左Cajun汁少辣。
店員準備左一SET工具俾我地:
仲有一條水手裝嘅圍裙,但我覺得更似小朋友嘅"口水肩",非常傻氣
漲卜卜嘅海鮮袋終於上枱
一打開香味四溢
,啲海鮮想爬出黎咁:
咁大隻龍蝦,雖然三百幾,但真係值!
仲有鮮紅色嘅蝦膏:
用手食好FREE,一手攞舊龍蝦肉出黎,爽  好爽!
小龍蝦、青口、鮮蝦,都係好新鮮,其中青口好巨型,特別鮮甜
個Cajun汁好惹味,少少辣味帶出晒海鮮嘅鮮味
個底仲有咁多汁,好似好浪費,最終我地叫左個Focaccia Bread點埋啲汁黎食。個包好鬆脆,仲有好多ROSEMARY!
Focaccia Bread
一路食一路聽到附近啲食客係咁敲敲鑿鑿同埋啲海鮮殼嘅爆破聲音,好似大合奏咁,好有趣
。 呢度啲店員個個都超級NICE同有禮貌,其間不斷換餐具同執枱,真係抵讚!
 臨走時仲同我講Good Night,真係好親切。

食完已經好飽,其實點止同學愛新鮮,我都愛新鮮
 太好味!

除咗海鮮好正之外,餐廳裝潢都相當唔錯。一上樓梯已經好多個大魚缸,而且打晒藍色燈,好似去左深海咁~
餐紙又見Mr. Crab logo, 咧嘴而笑
,食都食得開心啲~
洗手盤原本設喺洗水間內,但可能考慮到食客食海鮮經常要洗手,出入洗手間好唔方便,索性喺洗手間門口整個大洗手盤。水龍頭好濶又有暖水,好貼心,可以洗得又快又乾凈。
餐廳設有長枱,一大班friend嚟食一定好happy~
臨走記住去個大Mr. Crab logo拍照留念喎
Good Night Mr. Crab