餐廳: 鮨燐
資訊:

以前喺度上班真係冇啖好食, 估唔到時隔幾年呢度上環舊區已經變天成功, 隱藏咗好多優質地舖食店及樓上食店, 今晚同為食友嚟咗呢間位於上環地鐵站附近嘅鮨燐食日本菜。鮨燐面積不大, 只有地下一張長吧枱及樓上長一張吧枱,座位不多, 很多時還被包檯, 免白行一趟最好隕先訂座, 日式簡約裝潢的小型日式小店, 樓上被包場, 我跟朋友被安排坐地下吧檯。師傅話基本上大部配料及調味料都系從日本空運到港今晚為我哋準備食物嘅靚仔廚師OMAKASE 另一至愛, 間場先付; 酸子薑 ~ “賣飛佛”, 子薑非常嫩口, 酸酸甜甜, 吃上癮呢!芥未淮山 ~ 另一至愛, 淮山本身已經係健康食品, 口感爽脆, 帶少許芥末的微辣, 越食越想食。醬漬牛蒡 ~ 鹹鹹哋的醬油香, 質感偏硬偏鹹, 纖維及營養價值卻非常高。酸紫蕎頭 ~ 酸紫蕎頭酸酸甜甜又口感爽脆, 吃一棵什麼油膩感全清, 一切可重新嚟過。鮨燐的餐牌非常簡單, 只有三個廚師發板 (OMAKASE) 供選擇 , 不時不食 ,今晚我同朋友都係選擇中位數 $1380 OMAKASE。$1380 OMAKASE 包以下食品; ~ 先付~ 刺身 x 7~ 和食~ 壽司X 6~

師傅話基本上大部配料及調味料都系從日本空運到港

今晚為我哋準備食物嘅靚仔廚師

OMAKASE 另一至愛, 間場先付;
先付

$1380 OMAKASE 包以下食品;
~ 先付
~ 刺身 x 7
~ 和食
~ 壽司X 6
~ 湯
~ 甜品

白梅貝 ~ 以鰹魚、昆布、味醂及醬油汁浸熟,白梅貝爽滑彈牙,師父叫我試吓貝尾部分,尾部带甘不苦, 味道富味琳甜、醬油喊和魚堅昆布的香,很好吃。
白梅貝

湯葉 ~ 馬糞海膽配松葉蟹肉, 底部放上充滿豆香的日本黃豆制的腐皮, 馬糞海膽甜美‚ 松葉蟹肉爽甜‚ 加上香滑的腐皮,配芥末醬汁提升味道, 非常美味的鮮腐皮。
湯葉

長崎小長井生蠔配酸醋汁 ~ 長崎小長井生蠔新鮮有光澤, 蠔肉飽滿, 脹卜卜,真係見到己想一口咬落去,小長井生蠔海水鹹味偏淡, 蠔肉卻鮮甜爽身, 微酸的酸醋汁讓蠔肉更清爽鮮甜。
長崎小長井生蠔

針魚配薑蔥鼓油 ~ 像一朵見到小花出場 ,喺香港好少食針魚, 因為總是覺得會偏腥‚針魚魚肉呈透明狀,晶瑩剔透, 入口微爽 ,咬落有點起膠狀,鲜美,再試試拈少許薑蔥鼓油, 薑蔥嘅香氣及豉香‚ 即起提鮮提香之效。
針魚

左口魚配柚子青檸汁 ~ 廚師預先放了少許柚子青檸汁在鹽板上, 左口魚肉質結,含豐富油份卻不失魚味,放上鹽板增喊鮮及柚子青檸香。
左口魚

鮮貝肉配土佐醋啫喱 ~ 土佐醋是日本調味醋汁, 以味醂‚淡醬油、鰹魚、醋及糖等食材煮製的醬汁,鮨燐師傅將土佐醋泡製成啫喱狀混合背粒一齊吃,有特色, 貝肉爽甜富酸香

鮮貝肉配土佐醋啫喱

銀鱈魚 ~ 香煎銀鱈魚就成日都食, 刺身則較少吃 ,這個刺身用銀鱈魚bb的魚背位置,魚肉油份相當豐富,口感帶點嫩滑, 估唔到銀雪魚魚味都可以咁濃鮮。
銀鱈魚

火炙銀鱈魚 ~ 師父再用火炙做法帶出魚油的香味, 好讓我哋跟銀雪魚刺身嘅味道作一個比較 , 個人比較鍾意火炙後的銀鱈魚,輕輕燒過銀鱈魚除咗帶出魚油香味, 還讓魚肉有煙薰的香氣,食慾大增, 而銀鱈魚魚肉變得更軟滑

火炙銀鱈魚

吞拿魚 ~ 用BB吞拿魚腩位之上位置, 魚肉色澤光亮嫩紅,火灸魚皮提香, 入口魚味濃郁,帶微彈‚ 很鮮美

吞拿魚

中拖羅 ~  中拖羅呈半透明粉紅色, 魚油分佈完美,入口油滑嫩口, 完全無根, 質素極之高

中拖羅

肥美到呢……

火炙大拖羅 ~ 火炙大拖羅能帶出油香, 以脆口的紫菜包住食, 吞拿魚入口更肥美但冇咁膩口, 食完魚油嘅香氣歷歷不散, 令人再三回味

火炙大拖羅

和食 ~ 麵豉羅白
羅白煮得極腍甜, 配上充滿豉香的淡麵豉及清新柚子皮, 羅白皮刨得不夠深, 有少許根影響口感, 己即場同廚師反映。
麵豉羅白

舞茸汁煮帶子 ~ 呢個舞茸汁較清淡富菌香, 不會搶走帶子的鮮甜味道 , 刺身級的帶子呈半透明狀態 ,很鮮兼帶點爽口, 食完唔好浪費個舞茸帶子汁的精華, 師父放上壽司飯吸汁, 再磨少許黑胡椒己經鮮美

舞茸汁煮帶子

過場 ~ 青檸柚子啫喱
以日本出品的基因混合體青檸柚子汁制成啫喱狀,一個生果有齊青檸柚子味道,refresh,清味蕾之選。
青檸柚子啫喱

深海池魚壽司 ~ 用上池魚魚背,放上木魚花、大蔥白、芥末及鼓油,一口一件,魚鲜、葱香、芥末辣一take 過在口腔爆發, 滋味無窮。
深海池魚壽司

赤貝壽司 ~ 師父拍打兩下赤貝才放上飯糰 , 拍打赤貝令赤貝肉收縮, 口感更爽脆 ,飯糰上掃上醬油, 再放了少許芥未及磨少許柚子青,赤貝鮮甜爽脆, 壽司飯圓潤清新,味美!! 下圖似唔似外星突襲偷吃飯團??
赤貝壽司

帶子壽司 ~ 帶子又鮮又甜 ,加左青檸提香及醬油提升味道的層次感。
帶子壽司

野生獅魚腩壽司 ~ 獅魚即係我哋叫嘅油甘魚, 現在嘅野生油甘魚出產量已經少了很多, 油甘魚油脂分佈平均, 魚肉質感肥美細嫩, 野生的魚味更濃。
野生獅魚腩壽司

北海道馬糞海膽壽司 ~ 板上?哈哈……..我都想,北海道馬糞海膽色澤金黃飽滿, 入口即溶兼鮮甜無比,無人不愛的日本產物

北海道馬糞海膽壽司

佐口魚群邊壽司 ~ 用佐口魚群邊燒香,掃上自製醬汁, 蒜香濃烈,佐口魚群嫩口。
佐口魚群邊壽司

梅酒啫喱 ~ 再來一杯梅酒啫喱清清味蕾及喉嚨, 準備飲湯。
梅酒啫喱

蝦頭麵鼓湯 ~ 廚師發板較常用魚湯結尾,鮨燐則用較濃味的蝦頭麵鼓湯,麵鼓湯以蝦頭蝦膏配昆布及少許瓜絲烠製, 再灑上蔥花及放上蝦頭, 味道夠晒鹹鮮。
蝦頭麵鼓湯

白桃雪葩 ~ 非常清香的白桃雪葩, 為今晚的廚師發板畫上完美句號。
白桃雪葩

鮨燐係我喺香港及台灣食過最好食的廚師發板 SO FAR, 佢哋用料非常新鮮, 食材質素亦非常之高, 當然今晚嘅廚師靚仔手藝亦功不可沒, 令我和朋友都再三回味‚論質素呢個$1380 OMAKASE其實好抵食。