經過尋日嘅星巴克體驗,我對港式食物嘅心癮又一次重燃-畢竟係香港人嘛。咁岩爸爸早上有事要出中環可以一齊食早餐,我就提議去試下上環市政-傳說中嘅瑞記玉泉樽仔奶茶同蛋牛飽。上環市政熟食中心其實唔細,重有好多各式其式嘅茶檔,相反我地目標要去嘅瑞記檔仔細細又縮埋右邊,如果唔係個瑞記嘅招牌我地會完全locate唔到間鋪。坐低,見到客人唔多並以街坊客居多,伯伯同應該係friend底嘅客吹水;我地一場黎到,無理由唔試下佢嘅奶茶同蛋牛飽,就同媽媽兩枝加一個share。爸爸鐘意玩另類,叫左熱咖啡同奶油多,我地都無佢咁好氣。飲品好快地由笑臉迎人嘅伯伯送上;吸一啖樽仔奶茶,係無金鳳嘅咁濃咁full咁令人感動(我第一次飲到差啲流淚),但味道好平衡,唔會一味死甜,同埋因為無冰嘅關係唔會越飲越淡,其實係不錯嘅,如果金鳳嘅有九/十分,瑞記嘅都值八分架。不過爸爸話佢杯熱啡普通,無他嘅,鬼叫你係都叫熱唔叫樽仔version試下!之後奶油多先到,觀其形感覺不錯,又夠厚,下次一定要試試;之後突然聽到打蛋聲,應該係伯伯度整我地個飽!再等多兩分鐘,新鮮滾熱辣嘅蛋牛飽都上埋,伯伯重好細心咁切左做三份俾我地share,只可惜我爹死都
。咁岩爸爸早上有事要出中環可以一齊食早餐,我就提議去試下上環市政-傳說中嘅瑞記玉泉樽仔奶茶蛋牛飽

坐低,見到客人唔多並以街坊客居多,伯伯同應該係friend底嘅客吹水;我地一場黎到,無理由唔試下佢嘅奶茶蛋牛飽,就同媽媽兩枝加一個share。爸爸鐘意玩另類,叫左熱咖啡奶油多,我地都無佢咁好氣。

之後奶油多先到,觀其形感覺不錯,又夠厚,下次一定要試試;

之後突然聽到打蛋聲,應該係伯伯度整我地個飽!再等多兩分鐘,新鮮滾熱辣嘅蛋牛飽都上埋,伯伯重好細心咁切左做三份俾我地share,只可惜我爹死都唔肯試一啖,白費人地一擔心機。

蛋牛飽-簡單地以熱狗飽夾住鹹牛肉炒蛋而成;但係點解無蔥嘅?等我以為個配撘係default嘅?會唔會係伯伯見我無叫要蔥所以以為我唔要?唔緊要,不過下次要學精啲喇。驚訝過羅後三份一試試:蛋熟唔會太硬,雖然有唔夠鹹(無鹽嘅關係?),但係同埋帶甜嘅熱狗飽一齊食效果又ok喎,唔會太淡;我諗如果用普通方包,無左一份甜,件三文治就會流於平淡同唔夠味。依家咁樣少少甜少少鹹,味道一流!伯伯真係有諗頭喇。於是乎蛋牛飽就係咁好快被我地消滅,媽媽都話我無介紹錯。

食飽飽,望下門面環境,又唔係其他食評講到咁污漕-始終係熟食中心嘛,收得你呢個價錢,難道你會expect五星級嘅環境嗎?
正如你去勝香園都會預左佢得大牌檔嘅環境喇係咪?

牆上嘅四句詩-無鹽、無蒜、無姜、無醬,難道就代表左伯伯煮食嘅秘訣?加上一個超巨型嘅日曆,伯伯重未mit到廿三號嗰張,就好似時間喺呢度停左咁,同牆上面用中國數字寫嘅menu有住一種呼應,一切都停左昨日,有一種時間停頓嘅奇異悠閒感...

講開又講,雖然隔壁檔係的確不停切緊菜準備緊,不過都唔會臭或者嘈喎,重見到切菜嘅姐姐飛單叫左個蛋牛飽切完菜慢慢嘆添,搞笑又充滿人情味,溫馨非常。

走嗰陣問阿伯星期日休唔休息,得到個除左年初一二三之外無休嘅好消息,睇黎星期日除左去蓮香之外有食早餐嘅好去處喇
;阿伯重滿臉笑容咁同我地講拜拜同多謝,服務好到加零一。

三人早餐四十七,雖然食物未必係完美,但係嗰一份人情味同埋真誠,無價。one man band嘅伯伯,努力!
樽仔奶茶
奶油多,熱啡
蛋牛飽
切菜姐姐,你真識食
無鹽、無蒜、無姜、無醬
在瑞記,時間停頓了
願伯伯客似雲來!
2010-06-23
$16 (早餐)
樽仔奶茶
蛋牛飽
切菜姐姐,你真識食
無鹽、無蒜、無姜、無醬
在瑞記,時間停頓了
願伯伯客似雲來!
  • 蛋牛包