期待咗好耐嘅彤福軒今日終於有機會試到,試完之後亦明白了點解咁難訂位,李師傅肯定是當今數一數二的中菜師傅。水晶柚皮︰師傅推介的頭盤最有驚喜,入口清爽,少少的酸味帶出了柚皮的鮮甜,不得了。香芋斑蘭包︰好似係呢一個名。芋頭同斑蘭葉嘅味恰到好處,就是這種剛剛好的感覺,配合得宜。順德拆魚餃︰好睇又好食,不過要提大家唔好掛住影相而搞到個拆魚餃凍晒。皮做得好薄,入面嘅魚肉亦都好新鮮。老陳醋海茸紫茄︰另一個涼拌前菜,茄子做嫩,四粒辣椒仔好好味。蟹粉小籠包︰蟹粉好香,味道濃,小籠包的皮夠晒薄,優質。遼蔘餃︰其實已經唔記得咗呢一味叫做乜野名,好食嘅,不過遼蔘同下面嘅釀肉因為始終質地唔同,所以要同一時間咬晒上下兩樣野有少少難度。蝦乾春菜煲︰很欣賞入面的雅支竹,師傅對食材的運用確實有一手。鳳城五彩炒魚麵︰鍾意佢唔太油,魚麵麵質幾好,配料亦炒得夠香。瑤柱脆皮蘿蔔糕︰呢個都好食,不過比起其他的菜式,呢一個相對一般。甜品拼盤︰精緻到唔捨得食,而且樣樣野嘅味道都好好,色香味俱全,完美嘅句號。
水晶柚皮
香芋斑蘭包
順德拆魚餃

老陳醋海茸紫茄

蟹粉小籠包
蟹粉小籠包︰蟹粉好香,味道濃,小籠包的皮夠晒薄,優質。
遼蔘餃
蝦乾春菜煲