2020-07-26 302 瀏覽
之前第一次寫食評就貢獻咗比platform,因為個Bagel同想像中太大出入,甚至強差人意。不過見到而家仍然有咁多人讚佢個Bagel好食,係好奇心驅使嘅情況下,決定再試多一次,睇吓嗰一次係純粹bagel處理得唔好,定係個bagel本身就係咬唔開同好韌。嗰日就大概11點去到,因為佢話11點就開門,結果去到都係仲未開,作為之前做過飲食業都唔太鍾意喺門口行來行去,咁樣好似催緊佢哋開門咁樣,所以就喺附近行咗一陣,最後大概係11:15開門俾我哋入去啦。______________________________環境方便:由於疫情關係都有提供足夠嘅洗手液同埋會為客人量度體溫,見到佢都有做足預防措施,絕對冇懶惰,依一個係值得稱讚地方!👍🏻環境就唔多講啦,同上次係冇乜大分別,主要係一張枱要四個人嘅關係,所以感覺比之前坐得舒適咗,梳落咗,空間感大咗好多。______________________________食物方面:上次第一次就食咗隻牛油果煙三文魚,今次第二次嚟到就決定試吓其他,所以就食咗The New Yorker 紐約客($78),而佢個Bagel都係食返芝麻味,睇吓個包底同上次有咩分別。Th

環境方便:

食物方面:

The New Yorker紐約客🥯($78)
The new yorker

由於紐約客佢哋啲料比較多同高身,所以係有把刀插住用嚟固定食材。 第一眼見到佢已經好明顯好過上次,就咁表面睇落去都有少少脆身,Bagel今次食落口嘅感覺冇咗以前煙韌到咬唔開嗰種感覺
,表面食落去有少少脆口,雖然唔太明顯,同上次食落去爭太遠啦改善咗好多!但係始終都做唔到好煙韌嗰一隻bagel

而且我反而覺得The New York仲好食
,因為佢嗰個蜜糖芥茉籽醬好開胃,酸酸未未咁,加埋啲煙燻牛肉,煙燻牛有少少黑椒味,兩個味道加上嚟呢個配搭真係好夾,完全估佢唔到。

沙律仍然都做得唔錯,都係仍然keep到水準,有好多唔同種類嘅菜,食落去有唔一樣嘅口感,都係幾滿意

咖啡方面☕️:

因為夏天太熱所以就叫咗凍嘅 Long Black($38),而且咁樣可以比較清楚咁樣試到啲咖啡豆嘅味。

Ice Long Black($38)☕️

佢提供嘅飲管應該係可以被生物降解得好快,飲管用嗰時會比較容易啲爛,鍾意咬飲管嘅大家就反而會覺得有啲辛苦啦,但係佢係環保上面為地球出一分力,大家希望大家體諒吓啦。

咖啡嘅味道初初飲初段有啲苦味,但係並唔係一啲好粗糙嘅苦澀味,尾段會有小小嘅檸檬酸,飲上嚟都好順滑,整體來講都好滿意依一杯咖啡😊。

總括嚟講佢成個飲食體驗比我第一次嚟嗰時有大大嘅改善👍🏻👍🏻,但係又未做到最好食或者我最鍾意嗰種Bagel🥯。咖啡☕️都算做得唔錯,係呢個價錢都算公道,冇話有啲over咗嘅苦澀味,飲落口係順口嘅。
The new yorker
  • The New Yorkers