我又想食海鮮,老公又想食西餐,在網頁搵了一陣,突然靈機一觸,記得雜誌見過Mr. Crab by the Captain’s House有Shake Shake海鮮食、也有生蠔、亦有牛排,就一於跟潮流同老公一齊去食。Mr. Crab by the Captain’s House位於灣仔莊士敦道,距離灣仔地鐵站只有二分鐘,隔離就是裝飾得好靚的囍帖街。Mr. Crab by the Captains’s House樓高兩層,樓底好高,裝飾高雅,座位亦舒服,適合三五知己、朋友聚餐,也適合情侶拍拖。餐點選擇以Shake Shake海鮮為主,也有牛排、豬肋骨、燒雞等肉類,健康點有沙律,還有意粉、飯類,當然還有湯品及飲品。首先叫了周打蟹肉湯,放在湯面的蟹鉗好吸睛,食落啖啖肉好鮮甜,而湯入面也好足料,入面好多蟹肉絲,配上少少洋蔥粒煙肉粒,味道好香又滑又鮮甜,好豐富。小食叫了一個水牛城雞翼,雞翼大大隻,炸得香脆可口,淋上微微酸辣的水牛城汁、醮上芝士醬汁及配上清脆的西芹,實在滋味。主角Shake Shake海鮮叫了Signature Combo,包括有大大隻爽甜的蜆(300g)、有大大隻爽彈的海蝦(250

周打蟹肉湯

水牛城雞翼

主角Shake Shake海鮮叫了Signature Combo,包括有大大隻爽甜的蜆(300g)、有大大隻爽彈的海蝦(250g)、還有洗得乾淨爽甜的青口(300g),還送上甜粟米、豬肉香腸及熱辣辣的新薯,我們今晚選了新奧爾良卡疆醬汁小辣。Shake Shake海鮮上枱時,店員還好貼心幫我們同Shake Shake海鮮影合照,抵讚。影相過後,店員就即席將海鮮及醬汁搖勻,之後幫我們摺好海鮮袋,我們就可以起動食得,Yeah。海鮮搖得好均勻,每件海鮮都沾上醬汁,醬汁味道有好香濃的蒜汁、有少許辣味,還不少得是鮮甜的海鮮汁,熱辣辣,又玩得又食得,份量仲非常豐富,真的超級推介。
Signature  Combo

老公大食積發作,明明已經飽,仲可以叫多個船長拼盤。船長拼盤有齊豬牛雞,包括美國燒烤醬豬肋骨、燒春雞、紐西蘭肉眼牛排,仲有甜粟米及新薯。豬肋骨好多時得條骨無肉,依度的豬肋骨好肥美,食落又入味又啖啖肉。燒春雞外皮燒得香脆,內裏好鮮嫩。紐西蘭肉眼牛排燒到有格紋,好juicy。
船長拼盤

最後叫了一壺英式早餐茶消消濟,為今餐劃上完美的句號。
English  Breadfast  Tea

2019-03-11