焱丸水產

Flame Japanese Cuisine
難得既Happy Friday,想帶屋企人食餐好既,因為屋企人鍾意食海鮮,就專登搵番呢間餐廳。早兩日就已經打電話黎訂位,估唔到真係旺場到爆,去到都重要等15分鐘。一開始就點左三款沙律,岩哂我媽媽口味。麻醬蕃茄豆腐沙律,豆腐夠滑就最重要,蕃茄亦都幾新鮮,加上去埋皮,所以食落唔會有渣。加上我最愛的麻醬,簡單又好味!薯仔味幾濃,加上脆卜卜既蟹子同埋蟹肉,口感特別之餘又帶點海鮮的甜味,幾鍾意!感覺上有D似係三文魚他他的做法,切了碎的三文魚粒,加上西式沙律的調味料,味道調和得唔錯,唔會比醬汁搶去三文魚的味道。魷魚圈夠爽口,咬落去感覺都幾新鮮。加上牛油炒過的雜菇,味道唔太濃,幾香煮得好腍身的薯仔,表面再沾了滿滿的明太子粒,食落去先感受到明太子的鮮味,再食到軟身的薯仔,味道非常簡單而又夾。三文魚刺身卷住洋蔥絲,洋蔥味唔算太辣,帶點甜味。加上紅菜頭片同埋少許魚子,味道幾清新,唔會搶去三文魚的鮮味。刺身七盛,包括有海膽丶三文魚丶吞拿魚丶甜蝦丶帆立貝等食材,當中最鍾意海膽同埋三文魚,味道好鮮甜,食落口好滿足。另外加埋彈牙的左口魚刺身,口感QQ的,肉質同燒過後的感覺完全唔同,好特別。中拖羅的刺身,食落口油香

麻醬蕃茄豆腐沙律
一開始就點左三款沙律,岩哂我媽媽口味。

蟹肉蟹子薯仔沙律
三文魚牛油果油酢漬
醬汁焗原雙魷磯燒
魚子焗薯蓉
三文魚洋蔥卷
刺身七盛
吞拿魚
中拖羅的刺身,食落口油香唔錯,但唔會好似大拖羅咁肥,都幾好。
轟炸雞
炸雞,每舊都大大舊,而且炸得好透亦唔會好老的感覺,好有肉汁,一人一粒岩岩好
蟹味噌雲丹
蟹蓋入面有蟹膏丶三文魚子丶海膽丶松葉蟹腳,再加上特制的酸汁,味道清新又濃郁,而且係凍食,好特別的口感同味道,唔錯。
蟹殼味噌甲羅燒
我最鍾意的食物之一,就係加入味噌的蟹蓋甲羅燒。蟹膏的味道超濃,加上有蛋的香味同味噌的甜味,係我每次黎呢度或者去日本食燒海鮮必食的一道菜。太好食!
海膽帆立貝燒
酒味比較重的海膽帆立貝燒同埋松葉蟹帆立貝燒,帆立貝好甜,唔錯!
炎丸活貝大盛
新鮮到爆炸的鮑魚丶帆立貝丶生蠔同埋蜆
燒鮑魚
原隻鮑魚連殻燒,加上醬油同清酒燒過後,除去外殼及鮑魚肝後,再放在烤網上面燒,形成誘人的焦香感覺
燒得剛剛好的鮑魚,肉質唔會太硬,軟身的鮑魚帶著少許的咬勁,味道鮮甜,彈牙
2017-02-17
麻醬蕃茄豆腐沙律