見聽晚係母親節,於是就早一晚帶媽媽食好啲,去咗打邊爐🍲。媽媽話佢好耐無打過邊爐喇,所以都相當期待。我哋六點半鐘去到,餐廳已經有幾枱客食緊,去到七點幾、八點直頭要等位添!我前幾日Book定西環店食,都係因為佢仲有位,其他分店已經Full了👏。餐廳採用QR code落單,因此無實體Menu。 首先,醬料/茶位費每人$20,每枱枱面均放有豉油同醋等醬料,唔使行嚟行去拎,方便👍。還未上菜前,店員已為我哋送上暖胃嘅紅棗雪耳糖水😊,不過我硬係覺得佢係飯後食嘅,哈哈。另外,店員亦有不斷為我哋添茶🍵。湯底方面,我哋要咗鴛鴦麻辣鍋($38/位, 按人頭計算):🍅蕃茄湯拼🌶小麻小辣大紅鍋。呀媽話一場嚟到,要試下辣,不過依個辣鍋對我來說有啲過火,所以我都係食返蕃茄湯算。依個蕃茄湯勁濃勁正🤤,我飲咗勁多,入面仲有唔少金菇。至於餸料方面,餐廳絕大部份項目都有得揀半份或者全份。我哋兩個人食,所以全部都嗌咗半份,份量啱啱好😍,又可以食多幾款。重慶炸酥肉($32),我之前食福建菜好似食過...,而呢到嘅出品比較特別,因為落咗唔少花椒,所以食落麻麻的,幾得意😜。剛剛炸起嘅時候,酥肉外皮超脆,建議要襯熱食。鮮活海蟶($3
紅棗雪耳糖水
蕃茄湯
重慶炸酥肉
鮮活海蟶
鮮活海蟶($39),🐚呢個係四月至八月嘅季節限定,半份有6隻,食落都幾新鮮,而且夠肥美。
鮮鵝腸
鮮鵝腸($62),呢個係孝禹十味嘅其中之一。我從來未食過鵝腸😅,今日第一次食,味道都OK。不過淥完縮到勁細,好似仲細過手指尾;叫全份個擺碟就靚啲。
手打蝦滑
手打蝦滑(灰色)($46)&手打墨魚滑(白)($46),兩款手打海鮮滑都好鬼好食,口感非常彈牙,真材實料,食到蝦肉🦐同墨魚粒🦑。
黑豚腩肉
黑豚腩肉($42)&麻辣牛肉($42),兩款肉都係各有四片,如果對食肉獸嚟講,就可能爭啲🙈。黑豚腩肉🐷味道正正常常。
麻辣牛肉
但個麻辣牛肉🐮就同我想像中好唔同。我以為係塊肉醃咗麻辣味,點知原來係用上大量辣椒同花椒等將佢封印住...,我唔太鍾意咁多籽黏住,同較辣。
功夫萵荀片
功夫萵荀片($22),依樣係賣飛佛😋,造型好精美,加上廚師將萵荀片到薄薄一片,食落口感更爽,正!打邊爐一定要食啊。
曉宇苕粉
現炸豆皮($32)&曉宇苕粉($29),前者即係平日食開嘅紅薯粉,但呢到嘅形態係長長直直厚厚呈條狀,食落煙煙韌韌,唔錯。至於炸豆皮,有三大塊,脆脆的,適合索湯🥢。
自製洛神花茶
自製洛神花茶(紅)($18/杯)&自製羅漢果茶(黑)($18/杯),兩杯味道都夠哂濃郁,完全無溝淡到。打邊爐飲好似幾啱消滯、止渴🥤。如果可以任飲就好...。
總括嚟講,依餐久違嘅火鍋晚餐都幾好。我除咗超欣賞佢個蕃茄湯之外,食物可以只嗌半份嘅安排亦相當貼心😆。餐廳定價整體屬中上水平,但湯底同醬料費算收得平,係肉類就較貴。至於餐廳環境同服務都好好,店員友善勤力;環境光猛乾淨,抽風系統強勁,食完個身都無味。
2020-05-09
紅棗雪耳糖水