餐廳: 渝味曉宇重慶老火鍋 (聚賢逸居)
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2020-11-08 102 瀏覽
餐廳好大,亦都好多卡位,坐得好舒服☺️呢度用手機落單,十分方便餐廳都有提供即用即棄圍裙👍🏻唔怕食到件衫污糟哂😆佢地會俾餐前糖水,食辣野前飲左先,無咁傷胃☺️🥢鴛鴦鍋因為驚太辣所以唔敢嗌9宮格麻辣湯🤣麻辣湯唔算多油,食落麻味都夠👍🏻芫茜皮蛋湯好足料,仲有馬蹄添🥢美國安格斯優肥牛果然係優質,雪花比例相當唔錯,而且厚薄適中,淥20秒就食得。可能因為喺美國肥牛嘅關係,比較有肉味,而且脂肪比例唔錯入口唔會好乾,配麻辣湯底食一流😁🥢手打蝦滑睇個顏色就知道全部都係鮮蝦嚟嘅,冇乜話再溝啲豬肉。識落幾爽口亦都有蝦嘅鮮味配埋蟹子食唔錯🥢八頭鮮鮑魚聽侍應講而家八頭新鮮鮑魚做緊推廣,於是嗌左兩隻嚟試吓估唔到又幾新鮮幾大隻好埋幾中意佢每一樣食物都有塊牌寫住要淥幾耐👍🏻🥢桂花蚌好厚身亦都好爽口😁好新鮮🥢稻田毛肚淥10秒食得🤣好爽口,都配碗麻辣湯食好正👍🏻🥢曉宇苕粉呢樣我覺得係必嗌!好特別同麻辣湯好夾☺️質地又煙煙韌韌咁👍🏻嗌半份2個人食岩岩好
餐廳好大,亦都好多卡位,坐得好舒服☺️
呢度用手機落單,十分方便

餐廳都有提供即用即棄圍裙👍🏻唔怕食到件衫污糟哂😆
佢地會俾餐前糖水,食辣野前飲左先,無咁傷胃☺️

🥢鴛鴦鍋
因為驚太辣所以唔敢嗌9宮格麻辣湯🤣
麻辣湯唔算多油,食落麻味都夠👍🏻
芫茜皮蛋湯好足料,仲有馬蹄添

🥢美國安格斯優肥牛

🥢手打蝦滑
睇個顏色就知道全部都係鮮蝦嚟嘅,冇乜話再溝啲豬肉。
識落幾爽口亦都有蝦嘅鮮味配埋蟹子食唔錯

🥢八頭鮮鮑魚
侍應講而家八頭新鮮鮑魚做緊推廣,於是嗌左兩隻嚟試吓
估唔到又幾新鮮幾大隻

嗌半份2個人食岩岩好
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 紅棗雪耳糖水
2020-08-20 540 瀏覽
好耐無食麻辣火煱,好懷念那種麻辣的口感,咁橋A又好想吃,咁就約埋一齊食啦。點餐只需用手機掃QR code, 方便又環保。A好食到辣,所以今晚我就挑戰自己嘅極限, 捨命陪君子, 陪他吃勁辣麻辣口味,叫左九宫格麻辣,D麻辣味撲面而來,勁麻勁辣,好刺激!鍋底每人$38,超底!鍋底以清海牛油起鑊,加入豆瓣,生薑,大蒜等多種香料。湯底用了重慶最辣的“朝天紅”辣椒,加入茂沒大紅袍和金陽青花椒,經40分鐘不斷炒料淆製, 湯底味辛香酥辣,油脂四溢,極具層次。火鍋未到前, 店員已奉上每人一碗冰涼的冰糖紅棗雪耳,清涼又潤喉,正呀!重慶炸酥肉(半份)$32~外脆內嫩又唔油腻,好香的小吃。美國安格斯優質肥牛(一份)$216~ 雪花紋理好平均好靚,色澤鮮嫩,牛味濃郁,入口即溶,好好味呀!我和A都是牛肉控,所以忍晤住再order了半份。鴨血(半份)$42~ 鴨血絕對是食麻辣火鍋不能缺少的配料,鴨血非常大件,軟嫩彈滑,索滿麻辣湯汁鲜香美味。桂花蚌(半份)$42~新鮮爽脆,鮮甜。鮮魚鰾(半份)$32~爽口,鮮甜。韭菜豬肉水餃(半份)$32~ 皮薄多餡料,豬肉鬆軟,韭菜味濃郁。牛筋丸(半份)$32~牛味濃郁,彈牙爽脆。

點餐只需用手機掃QR code, 方便又環保。

鍋底每人$38,超底!

重慶炸酥肉(半份)$32~外脆內嫩又唔油腻,好香的小吃。

我和A都是牛肉控,所以忍晤住再order了半份。

桂花蚌(半份)$42~新鮮爽脆,鮮甜。

鮮魚鰾(半份)$32~爽口,鮮甜。

牛筋丸(半份)$32~牛味濃郁,彈牙爽脆。

蔬菜類叫了鮮竹笙(半份)$32,黄金菇(半份)$26和
唐生菜(半份)$18,全部新鮮爽脆,黃金菇為台灣有機栽種,色澤金黃, 索埋湯汁真係不得了,真係食到頭皮發麻, 汗流浹背,好辣,但很過瘾。
2020-06-24
2020-07-07 450 瀏覽
渝味曉宇重慶老火鍋🥘作為資深老粉,終於去齊香港所有分店了😎🌶九宮格麻辣大紅鍋(小辣) 非常喜歡渝味曉宇的麻辣湯底,麻辣中帶牛油香,辣得很有層次,百吃不厭😏個人喜歡一辣到底,而且覺得九宮格拍照比較好看,如果想點鴛鴦鍋,朋友說豬骨湯底也是一個好選擇,鮮甜得可以喝👍🏻🐽鮮黃喉(半份)重慶火鍋必食之一。黃喉是豬的大動脈,超級爽口,一吃絕對上癮👍🏻🐂稻田毛肚(一份)重慶火鍋必食之二。爽甜又吸湯,不能錯過☺️🍡曉宇手打三寶丸(一份)手打丸的口感就是很細緻,比起超市機械式的丸類有質感很多,雖然不便宜,但物有所值😋🐮麻辣牛肉(半份)新鮮嫩口牛肉上面鋪滿辣椒片,嗜辣朋友一點吃得心花怒放🤤🦆鴨血(半份)這不用說,鴨血是麻辣湯底的好朋友,不可或缺😆🦂鮮活海蟶(一份)平時去大排檔常常吃炒蟶子,沒想到也可以做火鍋料😍小小一隻很快熟,又鮮甜又多肉👍🏻🦐鮮蝦雲吞(半份)雲吞皮很薄,包裹著新鮮蝦肉,配辣湯正好😋🍮凍豆腐(半份)吸湯之選,一咬下去吃到滿滿湯汁,超治癒😆🍺1664白啤酒成班人打邊爐當然要飲啤酒😆已經幫襯過好多次,百吃不厭,以後仲會繼續食👍🏻
渝味曉宇重慶老火鍋🥘

作為資深老粉,終於去齊香港所有分店了😎

🌶九宮格麻辣大紅鍋(小辣)

🐽鮮黃喉(半份)
重慶火鍋必食之一。
黃喉是豬的大動脈,超級爽口,一吃絕對上癮👍🏻

🐂稻田毛肚(一份)
重慶火鍋必食之二。
爽甜又吸湯,不能錯過☺️

🍡曉宇手打三寶丸(一份)

🐮麻辣牛肉(半份)
新鮮嫩口牛肉上面鋪滿辣椒片,嗜辣朋友一點吃得心花怒放🤤

🦆鴨血(半份)
這不用說,鴨血是麻辣湯底的好朋友,不可或缺😆

🦂鮮活海蟶(一份)
平時去大排檔常常吃炒蟶子,沒想到也可以做火鍋料😍
小小一隻很快熟,又鮮甜又多肉👍🏻

🦐鮮蝦雲吞(半份)
雲吞皮很薄,包裹著新鮮蝦肉,配辣湯正好😋

🍮凍豆腐(半份)
吸湯之選,一咬下去吃到滿滿湯汁,超治癒😆

🍺1664白啤酒
成班人打邊爐當然要飲啤酒😆

已經幫襯過好多次,百吃不厭,以後仲會繼續食👍🏻
2020-06-16
2020-06-29 283 瀏覽
有日朋友話好想食麻辣火鍋,所以就上網搵下~搵到呢間食重慶火鍋既餐廳台式港式邊爐就食得多,重慶火鍋真係比較少見上去到見到full哂咁滯好彩呢日有book位,如果唔係都唔知要等幾耐個麻辣湯底真係唔少野,好多辣椒同花椒放上枱已經聞到好刺激既味道而蕃茄湯底就比較健康d,仲有好多菇小弟見到佢枱墊上面印住教你整傳統蘸醬既方法,就係加入蒜蓉喺香油裏面,仲聲稱可以減低辣度本身小弟試味個陣仲抱着懷疑既心態,因為佢d蒜蓉都有d辣,點知最後用黎點嘢食真係可以減低辣度,好神奇個雲吞皮唔會好厚,仲好滑~入面粒蝦都幾大粒,唔錯d蠔好細心咁用冰助住上枱,而且隻蠔仲好大隻,好肥美煮完之後都仲好大隻,好味d肥牛好新鮮,唔好切得好厚,入口即溶平時火鍋店多數都係得蝦滑或者墨魚滑,小弟都係第一次見到有牛肉滑所以就想睇吓究竟係點~估唔到原來食落好似平時酒樓點心d牛肉球,幾特別呢個菜籃一共有成四款菜,都算幾抵食👍🏻而且仲好新鮮食米線叫竹笙就叫得多,平時係火鍋店都好少見到有竹笙竹笙好爽口,索哂麻辣湯底個湯真係好正
台式港式邊爐就食得多,重慶火鍋真係比較少見

上去到見到full哂咁滯
好彩呢日有book位,如果唔係都唔知要等幾耐

鴛鴦鍋

個麻辣湯底真係唔少野,好多辣椒同花椒
放上枱已經聞到好刺激既味道
而蕃茄湯底就比較健康d,仲有好多菇

鮮蝦雲吞

個雲吞皮唔會好厚,仲好滑~入面粒蝦都幾大粒,唔錯

美國桶肥蠔

d蠔好細心咁用冰助住上枱,而且隻蠔仲好大隻,好肥美
煮完之後都仲好大隻,好味

美國安格斯優質肥牛

d肥牛好新鮮,唔好切得好厚,入口即溶

手打香菜牛肉滑

田園菜籃

呢個菜籃一共有成四款菜,都算幾抵食👍🏻而且仲好新鮮

鮮竹笙

食米線叫竹笙就叫得多,平時係火鍋店都好少見到有竹笙
竹笙好爽口,索哂麻辣湯底個湯真係好正

鴛鴦鍋
鮮蝦雲吞
美國桶肥蠔
手打香菜牛肉滑
田園菜籃
鮮竹笙
6天前 0 瀏覽
朋友好鐘意食辣,佢就帶我黎食呢間渝味曉宇,一上去到個環境好大好高級既感覺,有去左台灣食無老鍋既feel~落單好方便,係用QR code自己落單,仲有圍巾以防被湯濺到,好細心呀!枱面有火鍋醬料,俾你自製香蒜麻油,可以用黎解辣~湯底費係每位 $38,唔係用一個鍋咁計,2個人黎食好似咁樣計抵d!同埋呢度所有野食都可以叫半份,價錢亦都唔貴,如果少人黎食可以嗌多幾樣,試多D唔同既野!鴛鴦鍋,滋補大骨與重慶麻辣(因為我平時譚仔都係食10小辣,同店員講小辣,佢就幫我安排左bb辣,食開10小辣既我覺得都係有d辣)滋補大骨就好清甜,主要用黎煮蔬菜。-一坐底就送上熱紅棗雪耳糖水,先滋潤一下,打個底先。美國安格斯優質肥牛肥牛油脂分佈平均,厚薄適中,桂花蚌新鮮爽口,上菜時寫明下鍋時間,仲俾埋timer你計時~手打蝦滑彈牙,一口咬下Q彈有嚼勁,特別鐘意放落麻辣湯,又辣又彈牙好正香茜牛肉滑,同樣都係彈牙十足,食落口好似飲茶食既山竹牛肉球。八頭鮑魚,半份一人一隻岩岩好,鮑魚預先去殻𠝹花,灼30秒就食得,有咬口好新鮮。鮮蝦雲吞皮薄饀靚,一定要試!!最後一人食左$400,鐘意食辣不可錯過!
朋友好鐘意食辣,佢就帶我黎食呢間渝味曉宇,

枱面有火鍋醬料,俾你自製香蒜麻油,可以用黎解辣~

滋補大骨就好清甜,主要用黎煮蔬菜。

一坐底就送上熱紅棗雪耳糖水,先滋潤一下,打個底先。

美國安格斯優質肥牛
肥牛油脂分佈平均,厚薄適中,

鮮蝦雲吞皮薄饀靚,一定要試!!
最後一人食左$400,鐘意食辣不可錯過!
凍冰冰嘅天氣下 食個熱辣辣嘅麻辣火鍋~~~最近天氣越嚟越凍 加上疫情好轉 防疫設施放寬咗 所以是日收工之後就約埋三五知己去打邊爐 呢間裝修紅噹噹嘅餐廳 朋友話係重慶嗰邊非常之出名嘅 火鍋店 一坐低首先我哋就即刻叫咗藍妹啤酒 打邊爐又點可以冇酒飲呀
~~~湯底嗰度我哋要咗鴛鴦湯底 一邊係豬骨湯底 另外一邊係重頭戲麻辣湯底 呢度嘅點餐係以手機形式落單 非常方便 成個過程都好自助 ~~~
火鍋料嗰度我哋叫咗:
1 X 紐西蘭精品羊肉卷(半份)
1 X 淮山條(一份)
1 X 萵筍條(一份)
1 X 鰻魚(白鱔)(半份)
1 X 黑豚腩肉(半份)
1 X 稻庭烏冬(半份)
1 X 唐生菜(一份)
而醬料茶介就係$20位~~~整體來講每一款火鍋料味道都好出色 豬肉羊肉 兩款肉裏面 個人更加推介羊肉卷 因為羊肉嘅味道同麻辣真係好夾 而豬肉個人就覺得比較襯日式火鍋~~~另外佢哋有兩款萵筍 一個係萵筍條 一個係功夫萵筍片個人就覺得前者更加有口感~~~另外鰻魚亦都非常正 雖然半份得三片 但係每一片都非常厚切 入口油脂味十足~~~佢哋嘅淮山亦幾有特色 裏面有兩種顏色嘅淮山一款係紫紫地 一款係白色 紫色會比
凍冰冰嘅天氣下 食個熱辣辣嘅麻辣火鍋
火鍋料嗰度我哋叫咗:
1 X 紐西蘭精品羊肉卷(半份)
1 X 淮山條(一份)
1 X 萵筍條(一份)
1 X 鰻魚(白鱔)(半份)
1 X 黑豚腩肉(半份)
1 X 稻庭烏冬(半份)
1 X 唐生菜(一份)
而醬料茶介就係$20位
~~~
佢哋嘅淮山亦幾有特色 裏面有兩種顏色嘅淮山一款係紫紫地 一款係白色 紫色會比較軟身入口即化白色就比較爽口 建議白色落麻辣湯 紫色就落豬骨湯 因為紫色比較腍身 吸左啲辣汁會辣到飛起 除非自認好食得辣 如果唔係真係會食到噴火㗎
最近秋意涼涼,令人的火鍋癮又開始出浮現。下班去了堅尼地城看樓盤,看完之後就來了這家重慶火鍋過一下火鍋癮。餐廳有一整邊都是窗戶,早上感覺開揚,夜晚則感覺浪漫,而且很驚喜地,還挺多外國人吃的。他們的餐點可以點半份或者一份,喜歡吃多款式的朋友絕對會喜歡這個貼心的設定。-紅糖慈粑:任性的我們什麼都還沒有吃就先叫了一份甜品,我這個紅糖糍粑是我們很喜歡的甜品,而這裏的糍粑味道並沒有令我們失望,黏黏糯糯的糍粑炸得香脆,紅糖汁甜度適中,加上一大兜黃豆粉隨意沾點,每啖一口都非常滿足又飽肚,正好填一填我們的胃。
重慶炸酥肉:之所以叫這個,是因為看到隔離枱的外國人吃得很開心,一啖啤酒,一啖炸酥肉,一堆人一起傾偈,整個畫面非常愉快。叫完之後,發現酥肉確實非常香脆,不過中間的肉會比較肥,雖然好吃,但亦很邪惡,怕熱氣怕肥的朋友可要想清楚。-
曉宇苕粉:煙煙韌韌的苕粉,同麻辣湯底簡直就是天作之合。索了麻辣湯的粉條,辣度驚人,令人吃得頭皮發麻汗水直流,喜愛吃辣的人,絕對會一試愛上,因為真的超級爽,真係幾辣都要食
手打蝦滑:鮮、滑、彈,無論配辣嘅湯底定係唔辣嘅湯底,味道都非常之好。

鴨血:食得麻辣鍋,當然唔可以少

最近秋意涼涼,令人的火鍋癮又開始出浮現。

鴨血:食得麻辣鍋,當然唔可以少得鴨血啦,佢哋嘅鴨血質地幾嫩口,不過放在麻辣湯裡面要煮好耐先入味,大家記得煮耐少少。

重慶耗兒魚:鮮味非常突出,魚肉細膩,叫了半份之後非常後悔,下次這個一定要叫一份。

2020-11-08 18 瀏覽
今日去完數碼港見客,經過堅尼地城食埋野返屋企,原來呢度都有渝味曉宇嘅分店,橫掂好耐都冇食麻辣火鍋,就喺度食。原來佢哋轉用咗QR code點單,真係比以前方便好多,基本上食材同埋湯底都冇乜大嘅變動,今次點左麻辣鴛鴦鍋。亦都因為冇咗點菜紙,唔係每種食材都有標示煮嘅時間,只有幾種菜式還有煮熟時間,起初都擔心有時會煮得太熟,但發現大部分煮來啲質素都保持到。四寶丸水準高,結實又彈牙。重慶耗魚兒係必點菜之一,煮15分鐘左右,魚肉嫩滑鮮甜,又冇乜骨。功夫萵筍片亦係我最鍾意嘅蔬菜之一,刀工切得薄,令到菜變得爽甜。嫩牛肉梗係要點嚟食,煮得耐仍然都好滑,牛肉味濃厚。

四寶丸水準高,結實又彈牙。

嫩牛肉梗係要點嚟食,煮得耐仍然都好滑,牛肉味濃厚。
2020-11-05
2020-11-06 20 瀏覽
夜晚打邊爐梗係正但貴好多,難得同老公清大假,食個邊爐Lunch先夠精彩,最正係Lunch食真係好抵食啊!餐廳光猛乾淨最鐘意坐卡位夠曬闊落,落單用QR code夠方便一人一爐邊爐夠曬衛生啦,每人百幾蚊,但個套餐好多料,我再加多4隻鮮鮑都係$58。隻鮑好大隻,長過我隻手指,食落仲好鮮甜好彈牙安格斯肥牛好濃牛味,滾廿秒就食得,好正餐入面有丸,有餐肉有腸有烏龍麵同埋仲有大量菜。仲有隻蝦又係好新鮮,超甜鮮好味,百幾蚊一個餐真係好抵,可惜午餐只係星期一至五先有,否則我真係會每個星期都嚟食一次。

隻鮑好大隻,長過我隻手指,食落仲好鮮甜好彈牙

安格斯肥牛好濃牛味,滾廿秒就食得,好正

餐入面有丸,有餐肉有腸有烏龍麵同埋仲有大量菜。

2020-11-05 10 瀏覽
令人懷念嘅麻辣火鍋今日剛剛嚟香港大學探亞仔,順便嚟呢度打邊爐,之前嚟過都冇叫麻辣鍋,今日終於可以試麻辣鴛鴦鍋,因為我係普通辣所以我都可以接受得到。今次試咗個帶到牛肝,上邊有鵪鶉蛋撈勻左先至放落去煮2分鐘,我幾鍾意牛肝嘅口感軟軟綿綿。另外試吓豬肉貢菜滑,加上貢菜後香氣增加不少,豬肉滑夠結實彈牙。亦係第一次食海帶苗,口感幾特別。當然唔少得我最鍾意嘅嫩牛肉,真係好佩服佢哋揀牛肉嘅功夫,點樣煮啲牛肉依然好滑。另外曉宇苕粉亦都係阿仔必食之選,煙煙韌韌,煮完之後仍然有一陣陣番薯嘅香氣。好欣賞佢哋唔同分店個水準都保持得10分一致。
令人懷念嘅麻辣火鍋

亦係第一次食海帶苗,口感幾特別。

好欣賞佢哋唔同分店個水準都保持得10分一致。
2020-11-04
好耐冇去西環碼頭吹下海風 散下步🌊⛵️咁啱有間渝味曉宇麻辣火鍋🌶於是Lunchtime 就嚟打邊爐👩‍🍳一入去就聞到陣熟識嘅麻辣火鍋味💕一坐低店員亦送上一碗紅棗雪耳糖水💝可以解辣 非常貼心💖湯底方面 叫咗鴛鴦鍋 (午市湯底唔使錢 )✌🏻麻辣🌶+ 皮蛋芫荽湯底 🌱✨黑毛豬腩片(一份) $ 82豬腩肉有一定厚度 有啲嚼口 正呀😝🐷最憎某啲火鍋店肉切到好薄😐✨桂花蚌(一份)$129 食得出好新鮮 仲啖啖海水味🌊最好淥落清淡啲嘅湯底 就更加原汁原味😋✨鴨血(半份) $ 42 🦆口感好似jelly 咁 😃個人認為好食過豬紅👍🏻✨白蘿白(半份)$16味道清甜 解辣一流😍✨娃娃菜(一份)$32蔬菜非常新鮮 洗得又乾淨 食得放心🥬🥰
好耐冇去西環碼頭吹下海風 散下步🌊⛵️

味道清甜 解辣一流😍

✨娃娃菜(一份)$32

蔬菜非常新鮮 洗得又乾淨 食得放心🥬🥰

2020-11-05 5 瀏覽
呢間麻辣火鍋之前一直都好欣賞,今次黎到西環見有分店當然要再享受一下🤩。.湯底:香菜皮蛋湯x麻辣(普通辣)香菜皮蛋湯一直都係我嘅最愛💕,不過唔鍾意香菜嘅就唔係太適合啦,因為都幾濃味🙈,而麻辣湯底一直都好正,夠辣又好香🤤。.白鱔(鰻魚):白鱔絕對係我火鍋必叫之一,真係夠曬肥美😆,不過食嘅時候要小心細骨🐟。.韭菜豬肉水餃:水餃嘅餡料真係好重要,而韭菜夠曬香就啱曬😍。.蝦滑:蝦滑嘅賣相好靚😂,而且食落又好爽口😋。.
湯底:香菜皮蛋湯x麻辣(普通辣)
韭菜豬肉水餃:水餃嘅餡料真係好重要,而韭菜夠曬香就啱曬😍。
蝦滑:蝦滑嘅賣相好靚😂,而且食落又好爽口😋。