2017-11-15 217 瀏覽
放左工,突然好想食越南野,搵到Fûhn, 就即刻過黎食啦。時間仲早,未算好多人,所以唔洗等就位啦。一坐低,員工同我講岩今日開始轉左新menu. 心諗,咁好彩,等我睇下先.新Menu幾靚, 一開始有講解唔同份量適合啲咩人食.由於我自己一個,又想食啲小食,一於跟佢最尾個個,要個regular啦.之後個頁好詳細咁講解唔同香草既特性同埋用途,幾有心幾有用,長知識了.呢間越南餐廳幾特別,連wine呀,shooters呀都有.餐枱紙有講餐廳名既由來,都幾有意思幾特別. 點餐個時同員工吹左幾句.原來呢間餐廳係北美風既越南餐廳~風味會同一般既越南餐廳有啲唔同.不過佢地既廚師都係越南食廚返黎,所以手法都係正宗既。另外聽佢地員工之間係用英文溝通既,幾特別.員工都特別介紹隻是拉差醬係正宗既,一定要試下.之前好似有報導講過fuhn既水好特別,係奧地利水黎,經過特別處理之後,水質好好,夠衛生,飲都飲得安心啲.牛油果奶昔 $48見其他食家一致推介呢杯野食,一定要試下.一入口,不得了,實在太好飲.牛油果既味調較到岩岩好,同奶昔好夾,黎呢到真係一定要飲呢杯飲品.小食拼盤 價錢忘了好想食佢個小食拼盤,但我得一個人,試下

呢間越南餐廳幾特別,連wine呀,shooters呀都有.
員工都特別介紹隻是拉差醬係正宗既,一定要試下.

牛油果奶昔 $48
牛油果奶昔

小食拼盤 價錢忘了
小食拼盤

好想食佢個小食拼盤,但我得一個人,試下問可唔可以整個一人份量比我,好彩員工話見未到繁忙時間就破例整一次比我試下啦.(如果佢唔肯既話,我應該會叫二人份量,雖然會食唔份).春卷同雞翼都唔錯,熱辣辣,幾好味.係特別想提一提個蝦餅真係落足料,入口一咬,嘩!真係可以食到原隻既蝦,之前食既蝦餅多數都係肉碎黎,食完仲想食多幾舊呀.
香草
員工一拎啲香草黎,我心諗,嘩,咁多既!真係好大方呀!想落九層塔,但原來係因為唔新鮮,所以無拎比我,夠老實! 所以就落左啲紫蘇葉同埋芽菜啦.

生牛肉湯粉 $65
生牛肉湯粉
如果唔係想食小食,又或者同朋友一齊黎既話,我會想叫特式牛湯粉試下,因為有好多款牛可以食.
最後唯有叫生牛肉湯粉. 個湯望落清清地,飲落唔會太濃都唔會太淡,唔錯!生牛肉紅紅地,色水唔錯.食落都感覺到係新鮮清甜既,絕對對得起個價錢.

員工介紹左好多種唔同食法,又可以點下唔同既醬啦,又可以加唔同既香草啦,咁多配搭,一次真係試唔哂. 員工特別指出,平時我地食越南野可能會將湯,肉,粉分開食,但佢話北美風既食法係,湯+肉+粉+醬一齊放入口,
由於加左香葉會令個湯底變味,所以員工就拎左碗純湯底比我飲,個分別又真係幾大喎, 因為本身個碗有埋牛,粉,香草etc既味道係度.

總結黎講,fuhn比我既感覺好好,唔單只啲食物飲品出色,佢背後所花既心思同埋創意真係好難得,呢間應該係全港好食既越南菜之一啦
2017-11-13
牛油果奶昔