餐廳: Cuisine Culture
資訊:

2022-06-28 99 瀏覽
同女友第一次食法國野, 印象幾好!餐廳唔大, 裝修亦比較簡單, 有少少嘈, 係適合輕鬆傾計既地方. house wine有買一送一優惠, 仲可以一杯紅酒一杯白酒, 好開心! 我地兩個平時都唔飲紅酒, 難得$78可以試兩款酒, 紅酒比較甜美, 唔苦澀, 容易入口, 白酒原來唔甜既, 都好飲. 份量都幾多, 夠我地飲足一餐. 前菜點左龍蝦湯$88, 芝士洋葱湯$78, 都令我地眼前一亮. 龍蝦湯真係好濃蝦味, 好鮮味, 仲勁過我地至愛既檳城蝦面店, 真係好好味. 洋葱湯既精髓係嗰塊半溶化狀態既芝士法包, 都唔知係芝士定法包, 佢又軟淋淋又煙靱, 仲同個湯好夾, 芝士控表示完全無法抗拒. 我地仲點左牛肉他他配法包+薯條$158, 薯條冇乜特別, 法包明明冇翻熱, 但非常香脆, 會有衝動想買一條返屋企. 牛肉他他...其實我平時冇食開, 唔係好慣牛肉咁樣食. 佢加埋葱同法包係幾好味既, 味道比較清新, 同想像中唔同. 主菜點左 油封鴨腿配鴨油薯仔$208, 薯仔食第一舊好有驚喜, 成舊都有肉香, 外面仲煎到脆皮, 可惜之後5舊都冇太多鴨油, 比較一般. 鴨腿個皮真係一絕, 仲好味過燒乳豬皮,
同女友第一次食法國野, 印象幾好!

House  wine
龍蝦湯
洋蔥湯
主菜點左 油封鴨腿配鴨油薯仔$208, 薯仔食第一舊好有驚喜, 成舊都有肉香, 外面仲煎到脆皮, 可惜之後5舊都冇太多鴨油, 比較一般. 鴨腿個皮真係一絕, 仲好味過燒乳豬皮, 外面係薄薄既脆皮, 下面既脂肪肥而不膩, 每啖都充滿肉香, 再下面既鴨肉就正常好味啦, 好彩都煮得好淋, 好容易就骨肉分離.
油封鴨腿
鴨腿份量好細, 要點多個墨汁海鮮意粉$188, 相比之下, 呢碟既份量驚人, 一定夠飽. 女友鐘意食魷魚, 呢個意粉啖啖都係墨魚味, 令人非常滿足, 食左一陣先諗起有啲海鮮係度. 青口煮得非常嫰滑, 似魚生! 有1隻燒海蝦, 有啲細隻但係幾鮮味, 仲有兩大粒帶子同好多蜆肉, 全部都好味.
墨汁海鮮意粉
見到餐牌話午市可以加$30食macaron, 侍應好好人, 幫手問老細話可以整兩個比我地食, 我地非常鍾意黃色(檸檬味), 但係啡色都唔錯.
Macaroon
最後要讚下侍應既服務, 有安排4人枱安置我地既導盲犬Delta.
2022-06-02
House  wine