2022-11-25 361 瀏覽
朋友生日,想搵間地啲嘅中菜,大啖菜大啖酒開心放鬆吹下水嘅地方,於是揀左嚟紅伶,佢重開左喺油麻地之後其實都係嚟過一次,之前太多人潮聖一位難求,今次都訂早少少,坐低無幾耐都已經全場爆滿喇。 佢可以掃 QR 落單,亦都可以叫樓面同事寫菜,其中一樣鍾意呢度嘅野就係佢地啲樓面同事,幾位都好nice有講有笑幾識搞氣氛。今次叫嘅大部都係好常食打冷送酒菜,先嚟左個鵝片,幾好食唔會太肥;然後乳鴿肉地差啲,味道都好穩陣;滷水拼盤,揀左墨魚,大腸同鵝腸,兩個腸好食,大腸少羶但我鍾意,鵝腸爽口又唔會好碎。椒鹽九肚魚出色,好夠鑊氣入面唔會好水,亦好夠味;豆豉鯪魚油麥菜,唔錯,啲菜唔會搞到好腍,仲係爽口,黃金雞軟骨,驚喜,好夠鑊氣好黃金好脆口,食晒成碟就腬左啲啲,但好食最後食埋佢個 潮州反沙芋,佢有兩款,一係「傳統推沙」一係「紅伶焦糖」,咁試下「紅伶焦糖」囉,賣相就明顯好唔同,無咁多「沙」,佢啲焦糖會結左一大塊咬落有啲脆脆地又幾得意,無傳統果款咁甜,但係就無左本身成口「沙」果種豐富感。

鵝片
乳鴿