2024-04-04 56 瀏覽
八妹雞煲主打雞煲,係同區入邊出晒名,今日一試果然名不虛傳😍 餐廳嘅裝修好有gimmick,行香港懷舊風,店內掛咗好多舊式嘅牌匾,色彩好繽紛。座位都好寬敞,空間感十足,啱晒一班朋友嚟打邊爐食雞煲。雞煲我哋嗌咗小辣,食唔到辣嘅朋友建議嗌BB辣,因為雞煲汁愈煲愈入味,辣得嚟又好過癮🤣雞肉好滑,啖啖肉,尤其啲雞皮!食完雞煲再加湯打邊爐,用雞煲本身個汁溝出嚟嘅湯底都係超惹味,配埋新鮮食材簡直冇得頂😍 必點安格斯肥牛!肉質嫩滑彈牙,有口感得來好有牛油香味。蟹籽蝦滑打得又靚又彈牙,而且好鮮味,索咗少少湯更加正!田雞份量好多,啲肉又嫩,好新鮮。薯仔片幾有特色,餐廳炸到金黃色之後再上,零舍爽口,鍾意食腍啲嘅可以淥耐啲再食。仲有竹蔗茅根水好清甜好香蔗味,亦都唔係普通單靠加糖水沖出嚟,真材實料,值得推介👍🏼八妹雞煲📍大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下A1號舖

八妹雞煲
📍大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下A1號舖