餐廳: 大都烤鴨
資訊:

2012-02-02 34 瀏覽
以往我們吃烤鴨一般都要5~6個人聚埋一齊才可以去飽吃一頓,隨住時代轉變現在有烤鴨專門店以小人数為目標, 推出二人烤鴨餐, 剛發現它時真的好似執到寶咁, 經常抽起條根想食時往往無對手,周太座兩個人又不會貿貿然走入那些烤鴨專門店, 當天我們沒有訂位就咁走埋去攞位, 因為是農曆年關係有很多客人訂了枱我們便等了差不多25分鍾才有位, 由於全部座位以四位卡座為主, 所以座得寬敞舒適, 我們沒有叫套餐, 全是散叫, 食物大部份以不超過一百, 這部份看得出店方在定價方面下過工夫, 除咗一些貴價材料的菜之外其他的都算幾合理下,食物如下:烤鴨半隻$145- 主要是鴨夠”騷”- “正”呀,已經好耐無嘗到這”騷”味, 皮簿且脆皮下脂肪已經清理得相當乾淨, 墊底的鴨肉片全是鴨脾肉, 結實得嚟唔會鞋口扺讚,夾餅嘅荷葉飽皮只得8片有點孤寒, 再叫的話一碟要$20, 其他配料配搭得幾好呀, 甜醬夠杰身, 而附加叫的一個用烤鴨下欄做嘅菜就叫咗個:九王爺鴨絲羮$28- 平就夠平嘞但唔知點解,呢個湯味道既咸且辣, 湯底飲唔到鴨殼味, 只係睇到鴨肉絲/豆腐絲等刀功不凡,這個湯不是我們杯茶囉冷盤- 牡丹蝦 $55- 味道夠鮮
食物如下:
冷盤- 牡丹蝦 $55- 味道夠鮮夾埋青瓜片食OK, 另一個冷盤是醬油蘑菇 $45- 賣巧刀功之作, 都有成10粒架,醬油味不太咸,
開水白菜 $45- 造型有花心思, 味道雖清淡但已經足夠了, 開水本來就是無味的嘛
芹菜魚肉餃 $46- 一碗六隻, 好香嘅芹菜味因為魚肉較清淡, 餃子尺寸偏細,
灌湯小籠飽 $38/ 4隻- 味道雖然一般但飽皮做得不錯,簿得嚟並唔易夾穿喎
其實當晚的份量慳d食可以餵飽四個人都得!
醬油蘑菇
牡丹蝦