早年興起上大陸食酸菜魚,依家唔上,唯有喺香港搵alternative。睇新聞介紹名廚Ricky開咗呢間餐廳,當中酸菜魚更係必吃之一。適逢為食隊友生日,就來一試究竟!唔知係咪有媒體加持嘅關係,温提各位即使平日夜晚都要訂位,再苦口婆心講一句,如果等得嘅,等個熱潮過咗先嚟啦⋯⋯😅😓(否則你要有*極優*的耐性)入座安排差我喺openrice訂咗20:45,早十分鐘來到已經有條龍(訂座專用㗎喇!)我排第六。職員出來話OpenRice個程式壞咗,所以要俾多啲時間入座,安撫大家話係有位嘅。其實全程大家都冇show過訂位info, 佢亦冇掂過任何電子儀器,根本就係入咗安排慢慢慢🤨!入座等左25分鐘😓walk-in 就話一個願打一個願捱,訂咗就感覺time management好差。招呼怠慢入座後等咗10分鐘,成張枱仍然係吉嘅。身邊侍應經過無數次,但冇人會留意到你。唔理三七廿一落咗個二人餐先,再問佢哋拎野。又用咗20分鐘上齊紙巾、筷子、杯同水壺。隨意更改菜單寫得食評都要介紹吓啲食物,而家做緊個會員及恒生信用卡二人餐, $288兩位,其實幾抵食㗎。冇恒生信用卡唔緊要,做會員都係留低個電話啫。前菜係「惹火山
適逢為食隊友生日,就來一試究竟!

入座安排差

招呼怠慢

隨意更改菜單

前菜係「惹火山木耳」及「川味口水雞」,第一啖食雲耳,辣到噴火
!其實香港人唔係個個都食得咁辣,主菜就話有得揀辣度,前菜預先醃好冇得揀,仲整到咁辣真係有點不consumer friendly。唔好忘記,呢碟前菜來嘅時候係仲未有水㗎☝🏼😑 可能你話佢想逼你叫嘢飲,但隔離枱(同我哋一齊入座)一坐低已經叫咗一jar薏米水都未到,所以我都係慳返啲心機算。
惹火山木耳

另一款前菜係口水雞,首先雞嘅部位俾得唔錯,口水醬小辣帶酸,幾惹味醒胃

川味口水雞

跟住嚟嘅係三款「特色菜品」之一既香芹豬肉水餃🥟。餡料不是豐富,味道也不突出。散叫一定不會考慮。🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️
唯一想大家留意的是,二人餐「原來」只有兩隻餃子。在後期我哋(及好幾枱食客)問侍應小籠包仲未到時,侍應「通知式」答覆沒有小籠包,已由餃子代替。
甚麼?!冇你唔同我哋講,就咁塞兩隻餃就算?(仲要唔係好食喎)這是尊重的問題,我去茶記叫個餐蛋飯,冇餐肉都會問你轉咩啦,如果就咁塞碟腿蛋飯叫你食,你會點諗?
香芹豬肉水餃

全城催單

食完餃子,終於有水飲(隔離枱jar薏米水仲未到🙈),但呢杯水就陪左我哋之後嘅20分鐘⋯⋯ 期間不斷聽食客催單,斜上方的一家三口催炒飯催左三次,refill水都催到要自己來;上方的情侶又話酸菜魚等左一個鐘
;左方年輕人只吃了前菜和特式菜品,酸菜魚催到無望決定埋單;右方食客亦等到氣結要埋單(小菜、甜品、薏米水都未到),佢哋嬲點解到埋單一刻先告知冇薏米水🙄

講番40分鐘先到的酸菜魚(悄悄話:係同上方等左個幾鐘的情侶一齊上架🙊🙊 ),賣相係靚既👍 先喝一口湯,冇其他餐廳嗰種偏咸的味道(不過亦都唔係可以當湯飲),酸菜亦易入口(其他餐廳嘅酸菜都仲係好濃味),這店特意加了迷迭香,又有另一番香氣。魚片不像大陸般有一層透明芡保持完整及增加亮度,但也非常嫩滑及不會碎開。
湯裡有芽菜墊底,如果有粉條會更佳。 叫了兩碗白飯($15),偏乾

祥仔招牌酸菜魚

白飯

就食完時,「特色菜品」之二既乾煸四季豆終於到喇!一咬落去,咦⋯⋯凍既?
究竟煮完要攤幾耐先有呢個完全室溫效果?
味道,係ok既,但從新鮮同衞生方面諗,有點兒⋯⋯🤢
乾煸四季豆

最後係黃金南瓜露。南瓜味就冇喇,咪埋眼當食冇西米的西米露啦(只有椰汁及冰糖味)。
黃金南瓜露

好,埋單,俾咗張卡就一去冇回頭。。。
催咗幾次忍唔住走櫃檯,發現櫃檯成”橦”單要埋!而職員要逐個電話號碼核對定做會員手續,所以要搞咁耐!其實個會員制度又冇得儲分,餐廳仲要花咁多resources 去對電話,搞到d客由入座等到埋單😤😤⋯⋯

講到呢度,完全感覺到呢間餐廳真係好有問題🤨⋯⋯初初以為廚房唔夠人,搞到侍應/傳菜員都無能為力,連交枱入座都受影響,但其實set枱放menu、斟茶遞水、吧枱、裝飯嗰d佢哋都可以做㗎,都係要三催四請🤦🏾‍♂️🤦🏻‍♀️ 連埋單都要花咁多時間對電話!冇食材自把自為塞你食其他更不在話下!。。。

一句講晒,骨牌效應,完全失敗。
2020-07-09
川味口水雞