2019-02-21 269 瀏覽
近期有好多朋友都推介呢間新開ge餐廳,佢話一去到就會有似曾相識嘅感覺,係我地兒時回憶果種。咁啱有ABC朋友係香港,所以決定今晚去試一試!𨋢門一開,即刻好似返咗細個大時大節一家廿口係酒樓開兩圍坐主家席的記憶,呢對龍鳳不得了!而入面ge感覺有舊式街市老街feel,我可能認得少少,因為我果陣仲細🤫但D舊家用街窗花同D"伙計"ge制服,就exactly 係以前婆婆屋企同樓下大排擋咁款!食物方面我哋叫咗個風沙九肚魚,襯返呢度懷舊大排擋。呢個九肚魚真係水平之上,炸得好乾身,但入面又好夠嫩,只要大家有心理準備,食完可能會熱氣因為一食多三碟都唔夠喉。而咕嚕肉唔駛講邊個老外同"細路"會唔啱食,所以呢個係今日必點菜色,酸甜又適中,所以上枱九秒九清哂跟住嚟ge係魚湯菜苗,食D菜均衡營腸,保持𣈱通吖嘛,但呢個魚湯真係要讚,因為飲落清甜,相信係無味精,所以唔止菜,連一滴湯都無剩。最後上枱ge大叔焗魚腸,落單前伙計大哥已經提醒呢味菜即叫即整,要等半個鐘,估唔到⋯⋯真係要咁耐,所以想食要付出少少時間同耐性。剛焗完原砵上的魚腸,口感厚實但唔老,味道好特別,唔腥,有D食膶ge味道,講真我就一般,但估唔到ABC朋友叫飯佐

風沙九肚魚

鳳梨懷舊咕嚕肉

魚湯菜苗

最後上枱ge大叔焗魚腸,落單前伙計大哥已經提醒呢味菜即叫即整,要等半個鐘,估唔到⋯⋯真係要咁耐,所以想食要付出少少時間同耐性。剛焗完原砵上的魚腸,口感厚實但唔老,味道好特別,唔腥,有D食膶ge味道,講真我就一般,但估唔到ABC朋友叫飯佐住食,我相信佢好OK呢個阿媽年代,宜家比較難食到ge特別菜式!
大叔焗魚腸

今餐真係充滿兒時回憶,食物又唔錯,相信我一定會再book 位食飯!
2018-11-29
風沙九肚魚