2015-02-12 1188 瀏覽
同同事放工後去左元朗市區行街,順便食埋晚餐。因為之前睇食評見到有一間泰國菜比較出名,我地就決定去試。不過地方比較偏僻,同同事搵左陣先見到,係元朗劇院附近,唔係熟識元朗都比較難搵。可能時間尚早(約差不多下午6點),店內尚未有客人,所以walk in就可以了。原本仲諗緊坐室內定室外,跟住staff同我地講室外係吸煙區,所以我地就坐左室內啦。不過之後發現室內都會聞到煙味,因為一有風吹就吹入店內。店內比較昏暗,不過好有泰國風味同特色。仲會有個大屏幕播歌,但係好隨機,我聽到有英文歌同泰國歌。可惜既係,我地去既當日,有一個叔叔係外面賣唱,大殺氣氛…坐低就比左餐牌我地。原本諗住食魔鬼魚,可惜唔係經常有貨(魔鬼魚),所以最後揀選一個二人套餐,炸蝦餅同兩個揶青。除了魔鬼魚,仲有幾個菜都係時價,所以如果真係好想食,建議打電話去詢問。就算有都好,都要係叫菜之前詢問價錢。仲有要留意既係套餐並唔係日日提供。大約兩三分鐘後,就上左揶青($38)。摸上手覺得好凍,以為入面都好凍,但係只係室溫既溫度,唔係太凍。雖然唔係炎炎夏日,但係揶青真係好好味,一打開就有滿滿既揶水,仲要揶肉都好爽好好味。原本同事想叫菠蘿特飲,聽到
揶青
大約兩三分鐘後,就上左揶青($38)。摸上手覺得好凍,以為入面都好凍,但係只係室溫既溫度,唔係太凍。雖然唔係炎炎夏日,但係揶青真係好好味,一打開就有滿滿既揶水,仲要揶肉都好爽好好味。原本同事想叫菠蘿特飲,聽到我叫都轉左揶青,最後仲話好在轉左揶青。係未上菜前,仲係咁食揶肉。
泰式燒豬脾仔
首先講套餐主菜之一:泰式燒豬脾仔
講真有d失望,因為之前見到好多人推介,所以原本都係心水之一。賣相的確不錯,但係並無其他人所講咁鮮嫩可口。醬汁唔多,但係醬汁蓋過左肉味,或者可以話無肉汁,豬脾仔肉亦略嫌過老。兩人都覺得豬脾仔係我地咁多碟之中最唔好味既一碟。
馬拉盞通菜
套餐跟既時菜,我地選擇左馬拉盞炒通菜
同豬脾仔相反,通菜係我地覺得最好味既一碟。平時食飯好少叫菜,但係今次真係要推介。份量多,菜又新鮮,加埋醬汁炒真係好惹味。菜單上寫少少辣,不過完全唔覺,唔食辣既朋友仔都可以食。
甜袖鮮蝦沙律
套餐沙律:甜袖鮮蝦沙律
同個菜名相反,袖子並唔甜,有d苦,可能因為唔係時令關係。醬汁酸酸甜甜,幾開胃。蝦都好大隻,有兩隻,岩岩好夠分。不過我對沙律無咩興趣,所以食左幾口就停左。
泰式檸檬魚
套餐主菜之一:泰式檸檬魚
雖然個碟大左d,不過條魚有我手臂咁長咁粗。魚肉好鮮嫩,就算少食魚既我都食左半條。檸檬汁真係好酸,若果唔食得太酸既可以食上面既魚肉,因為下面既浸左d檸檬汁。酸得好開胃,好快就清左條魚。
炸蝦餅
另外叫左個炸蝦餅,好特別既碟(杯!?)有少少胡椒味,但係蝦味重,唔會話被蓋過去,好味道。可以一試,同其他既蝦餅味道有點不同。
最後走個時發覺門外有部機,應該係比多人需要輪候時比顧容睇菜單。不過講真,價錢有點貴,我地倆個人食左$500。之後睇返先知,佢地有自家菜田,店內食既菜都係係菜田日日新鮮拎返黎,所以可能價錢訂得較高。若果有興趣都可以去嘗試下。

2015-02-10
揶青