位於元朗圖書館對面,附近休靜-✳️斑蘭咖哩配新鮮雞菜單特別,第一次見斑蘭咖哩,少辣中帶陣陣斑蘭香、椰香份量大,配有三色椒雞肉塊數多-✳️泰式炒金邊粉 👍金邊粉煙軔有彈性,均勻吸收🍅酸甜茄汁賣相浮誇吸引,蝦肉被串成一串,特別適合拍照打卡蛋網技巧高,相對薄身,精美,個人喜好更多雞蛋絲以混和金邊粉-✳️薄餅 👍一份有四片,較厚身實淨,不容易撕碎,酥香濃郁,單吃也不錯放涼再吃會相對硬身,能固定形狀個人建議襯熱吃酥香感更濃-✳️馬拉盞炒通菜馬拉盞味道強烈,通菜莖部粗身,爽身有軔度,葉部吸收醬汁,濃郁誘人-✳️甜柚鮮蝦沙津份量多,賣相精美,大量柚子,配搭生菜、洋蔥等混在一起
位於元朗圖書館對面,附近休靜
✳️斑蘭咖哩配新鮮雞
菜單特別,第一次見斑蘭咖哩,少辣中帶陣陣斑蘭香、椰香
份量大,配有三色椒
雞肉塊數多

✳️泰式炒金邊粉 👍
金邊粉煙軔有彈性,均勻吸收🍅酸甜茄汁
賣相浮誇吸引,蝦肉被串成一串,特別適合拍照打卡
蛋網技巧高,相對薄身,精美,個人喜好更多雞蛋絲以混和金邊粉

✳️薄餅 👍
一份有四片,較厚身實淨,不容易撕碎,酥香濃郁,單吃也不錯
放涼再吃會相對硬身,能固定形狀
個人建議襯熱吃酥香感更濃

✳️馬拉盞炒通菜

✳️甜柚鮮蝦沙津
份量多,賣相精美,大量柚子,配搭生菜、洋蔥等混在一起

2024-04-12 0 瀏覽
住元朗都應該識呢間泰國菜餐廳🍽️喺元朗算係數一數二嘅泰國菜,以元朗物價可以食到泰國傳統風味😋餐廳內有大螢幕播放泰國pop music🎵 整個氛圍好似去咗泰國咁呀😁🔸冬陰功湯 酸酸辣辣好開胃,入邊有菇同蝦🦐仲有唔少香料,感覺頗正宗🔹黃咖喱燴青口 配薄餅青口數量算多而且幾大隻,配菜有青椒、黃椒、洋蔥等等,黃咖喱做得幾出色,配薄餅一流🫓🔸泰式炒金邊粉擺盤幾吸睛🤩金邊粉用蛋造成嘅網包住,而且插住一串蝦肉🦐將側邊嘅韭菜、短芽菜、花生碎、辣椒粉撈埋一齊食,口感好豐富👍🏻🔹椒鹽魔鬼魚外皮炸得香脆但唔油膩,食落好似冇骨因為炸到連骨都可以食埋🤭魚肉仲好鮮嫩,點少少泰式辣醬好惹味🤤呢個大推💯

🔸冬陰功湯
酸酸辣辣好開胃,入邊有菇同蝦🦐仲有唔少香料,感覺頗正宗

🔹黃咖喱燴青口 配薄餅

🔸泰式炒金邊粉

🔹椒鹽魔鬼魚

2024-04-07 0 瀏覽
📍$198 泰式燒蠔一共有4大隻燒蠔,隻隻都肥美飽滿🦪雖然每隻蠔上面都有偏辣嘅泰式醬汁🌶但係依然食到蠔嘅海水味十分驚喜👍🏻👍🏻.📍$138 廚師特色蝦醬炒飯炒飯嘅外型非常吸引😥有一層蛋衣覆蓋住炒飯,而炒飯上面有插有蝦同埋魔鬼魚乾☺️炒飯嘅配料好豐富,有提子乾、青瓜絲、洋蔥、魔鬼魚乾等等😚將佢哋撈埋一齊食, 十分惹味,口感一流😍.📍$168泰式檸檬魚聽侍應講係新鮮嘅魚🤩食法係將魚、生菜同埋醬汁撈埋一齊食因為有檸檬嘅關係,魚肉食落微辣中帶點酸😜越食越開胃.📍$35 菠蘿泰式特飲飲品好似菠蘿果汁🥳酸酸May May 咁岩哂襯泰國菜👏
📍$198 泰式燒蠔
一共有4大隻燒蠔,隻隻都肥美飽滿🦪
雖然每隻蠔上面都有偏辣嘅泰式醬汁🌶
但係依然食到蠔嘅海水味
十分驚喜👍🏻👍🏻

📍$138 廚師特色蝦醬炒飯
炒飯嘅外型非常吸引😥
有一層蛋衣覆蓋住炒飯,而炒飯上面有插有蝦同埋魔鬼魚乾☺️
炒飯嘅配料好豐富,有提子乾、青瓜絲、洋蔥、魔鬼魚乾等等😚
將佢哋撈埋一齊食, 十分惹味,口感一流😍

📍$168泰式檸檬魚
侍應講係新鮮嘅魚🤩
食法係將魚、生菜同埋醬汁撈埋一齊食
因為有檸檬嘅關係,魚肉食落微辣中帶點酸😜
越食越開胃

📍$35 菠蘿泰式特飲
飲品好似菠蘿果汁🥳
酸酸May May 咁
岩哂襯泰國菜👏
2024-04-02 29 瀏覽
食物———————————————⭐️泰式春卷,春卷脆博博,外脆內暖,仲有配埋生菜可以包住一齊食😍⭐️泰式豬頸肉,燒得好脆,點埋餐廳配嘅特製醬汁一流😃👏🏼⭐️雜菜粉絲煲,啲粉絲吸好多菜嘅味好入味,勁開胃😍😍⭐️青咖喱牛肉,有少少椰汁味,唔算好辣,適合大部份人口味食後感———————————————餐廳環境闊落坐得舒服,氣氛好浪漫,而且亦都有戶外嘅位置,坐入面坐出面都一樣咁舒服,推介大家過嚟試吓😃
食物
———————————————

⭐️泰式豬頸肉,燒得好脆,點埋餐廳配嘅特製醬汁一流😃👏🏼

⭐️雜菜粉絲煲,啲粉絲吸好多菜嘅味好入味,勁開胃😍😍

⭐️青咖喱牛肉,有少少椰汁味,唔算好辣,適合大部份人口味

食後感
———————————————
2024-03-26 30 瀏覽
🌸薄荷葉泰國菜🌸🌸 清邁蕉葉燒魚燒魚肉質嫩滑多汁,不會乾或焦,配上青檸汁、醬油和香草,比想像中鮮甜好吃💕🌸 肉碎生菜包肉碎味道香辣juicy,配上生菜fresh~🌸 泰式炒金邊粉要把辣椒粉、花生粒、芽菜等攪拌在一起,味道微辣不錯~🌸 冬蔭公湯 (small) 小份的冬陰功湯內有兩隻蝦🦐和其他配菜挺足料~辣度方面可以再辣一點,個人喜歡椰香味再重一點🌸 馬拉盞炒通菜馬拉盞炒通菜味道和平常的差不多~
🌸薄荷葉泰國菜🌸

🌸 清邁蕉葉燒魚

🌸 肉碎生菜包
肉碎味道香辣juicy,配上生菜fresh~

🌸 泰式炒金邊粉
要把辣椒粉、花生粒、芽菜等攪拌在一起,味道微辣不錯~

🌸 冬蔭公湯 (small)

🌸 馬拉盞炒通菜
馬拉盞炒通菜味道和平常的差不多~
2024-03-18
2024-03-21 25 瀏覽
位於元朗劇院同元朗圖書館後面,旺中帶靜的地段中,竟然有一間隱世的泰國菜。 雖然不是位於人流旺的地帶,但又有不少棒場客,不停有客人,可見有不錯的質素。店的裝潢都以泰國風格,播著都是泰國K-pop , 好似置身於泰國一樣。🔸炸蝦餅泰式蝦餅的外層炸得酥脆,但內部保持著蝦肉的嫩滑口感,外脆內彈牙,沾上酸甜醬超好食,這個蝦餅一定要點!🔸泰式串燒- 牛泰式香料奄制過,牛肉味都好濃,配上沙嗲味,份量十足值得食。🔸馬拉盞通菜通菜唔算好濃味,通菜都幾嫩,都幾好食。🔸酸甜魚魚炸得好酥脆,但不乾,甜酸汁調較得很好,甜酸味道恰好,加上甜酸汁用新鮮菠蘿很開胃。

🔸炸蝦餅

🔸泰式串燒- 牛
泰式香料奄制過,牛肉味都好濃,配上沙嗲味,份量十足值得食。

🔸馬拉盞通菜
通菜唔算好濃味,通菜都幾嫩,都幾好食。

🔸酸甜魚
2024-03-21 27 瀏覽
今日係元朗區做野~收工之後經過呢間位於元朗劇院對面泰國店~播著懷舊英文歌坐係到特別有feel ..裝修都好有格調泰式咖喱雞雞件部分可以用普通/新鮮雞~材料都幾多,黃咖哩汁底好香濃 配合食薄餅真係好出色~泰式冬陰公湯冬陰功湯用咗大量配料熬製~有海蝦,香茅,番茄,平菇 飲完個湯真係好大滿足感香煎薄餅手抓餅上碟好吸精~新鮮食熱辣辣再點買個咖喱汁真係天衣無縫整體來講呢間餐廳性價比都幾高環境好舒服~喺呢個咁靚嘅環境坐一個晏晝飲杯啤酒,真係一種唔錯嘅享受♥️有興趣嘅朋友快啲嚟試吓啦薄荷葉泰國菜 (元朗)元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖

泰式咖喱雞

泰式冬陰公湯

香煎薄餅
手抓餅上碟好吸精~新鮮食熱辣辣再點買個咖喱汁真係天衣無縫

有興趣嘅朋友快啲嚟試吓啦

薄荷葉泰國菜 (元朗)
元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖

[✨元朗薄荷葉泰國菜•泰國風情餐廳🌿]#薄荷葉泰國餐廳 #元朗 🍍特色菠蘿飯 $128用木桶上枱嘅菠蘿飯的確係比較少見,有大量肉鬆,大蝦同魷魚等配料,非常足料🤩個飯底都炒得幾香口,無論係分量定質素都值得推薦👍🏻🌿班蘭咖哩雞 $118斑蘭咖哩係屬於甜口嘅咖哩,混入椰汁更加增添唔少天然嘅香甜味。雞肉肉質細嫩,入口會食出淡淡清幽班蘭香氣💫🥬肉碎生菜包 $108用上薄荷葉同檸檬汁調味,肉碎份量都唔少,仲要炒得香口惹味,配埋爽脆嘅生菜一齊食,真係絕配💯🥬馬拉盞炒通菜 $78通菜新鮮。馬拉盞辣度適中,味道濃郁,咸咸地好滋味😊🥥椰青 $50/each味道清甜又解渴————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳位於元朗劇院隔離,室內佈置有多盞彩繽紛的吊燈,加上大象畫布同埋戶外座位,泰國風情滿滿。好適合夜晚同朋友一邊飲返杯一邊醫肚🍻📍薄荷葉泰國菜🏠元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖
[✨元朗薄荷葉泰國菜•泰國風情餐廳🌿]

#薄荷葉泰國餐廳 #元朗

🍍特色菠蘿飯 $128

🌿班蘭咖哩雞 $118

🥬肉碎生菜包 $108

🥬馬拉盞炒通菜 $78
通菜新鮮。馬拉盞辣度適中,味道濃郁,咸咸地好滋味😊

🥥椰青 $50/each

泰式冬陰公湯

香煎薄餅
手抓餅上碟好吸精~新鮮食熱辣辣再點買個咖喱汁真係天衣無縫

有興趣嘅朋友快啲嚟試吓啦

薄荷葉泰國菜 (元朗)
元朗安駿里2號怡康大廈地下12-13號舖

餐廳出面已經夠chill🇹🇭點估到入到舖頭係咁有情調✨次次食泰菜都係豬頸肉😂今次一於試試泰式海鮮🦞首先叫咗個沙律開開胃😋$98 酸辣鳳爪沙律🥗無骨鳳爪爽口彈牙🤤辣辣地好惹味☺️$110 泰式炸蠔🦪炸蠔好大隻🤤熱辣辣炸起,外皮炸到好酥脆🤤職員仲教要切開蠔肉,倒入秘製醬汁,包埋生菜一齊食🤤🤤🤤果然別有一番風味👍🏻$108冬蔭公湯🍲細細盅好足料👍🏻將精華濃縮在湯盅內🤤唔會太辣但比一般坊間嘅重蕃茄味🍅$238 咖喱大蝦🦐大過手掌嘅大蝦蝦肉爽口彈牙🤤香濃嘅咖喱汁沾滿咗大蝦🤤咬落啖啖蝦肉🤤$55 薄餅🌮有咁多咖喱汁當然要配埋薄餅食☺️薄餅烤到脆一脆🤤好過食麵飯🥐$50 椰青🥥雪到凍冰冰☺️入口好清甜😋泰菜必備嘅解渴飲品👍🏻
餐廳出面已經夠chill🇹🇭

首先叫咗個沙律開開胃😋

$98 酸辣鳳爪沙律🥗
無骨鳳爪爽口彈牙🤤辣辣地好惹味☺️

$110 泰式炸蠔🦪
炸蠔好大隻
🤤熱辣辣炸起,外皮炸到好酥脆🤤

$108冬蔭公湯🍲
細細盅好足料👍🏻將精華濃縮在湯盅內🤤
唔會太辣但比一般坊間嘅重蕃茄味🍅

$238 咖喱大蝦🦐

$55 薄餅🌮

$50 椰青🥥
雪到凍冰冰☺️入口好清甜😋泰菜必備嘅解渴飲品👍🏻
2024-03-08 21 瀏覽
今日嚟到元朗食泰菜!^_^呢間泰菜有好多天燈 ,好有情懷!而且都有好多原來嘅街坊特登嚟幫襯!自家製炸蝦餅蝦餅即叫即炸卜卜脆,配上泰式辣醬好好食馬拉盞通菜雖然係馬拉盞,但係佢唔會太辣,而且通菜好新鮮,炒得幾有鑊氣!蝦醬炒飯呢個炒飯上枱超級打卡,上面有蛋片,仲有蝦肉,青瓜絲等等一齊撈起才方可食用!炒飯大大份,兩個人share都夠飽食泰國嘢又點可以冇椰青同埋泰國特飲呢!椰青水清甜,菠蘿特飲又大大杯,飲落去唔會太甜!不錯!
今日嚟到元朗食泰菜!^_^
呢間泰菜有好多天燈 ,好有情懷!
而且都有好多原來嘅街坊特登嚟幫襯!

自家製炸蝦餅

蝦餅即叫即炸卜卜脆,配上泰式辣醬好好食

馬拉盞通菜

雖然係馬拉盞,但係佢唔會太辣,
而且通菜好新鮮,炒得幾有鑊氣!

蝦醬炒飯

炒飯大大份,兩個人share都夠飽

食泰國嘢又點可以冇椰青同埋泰國特飲呢!
椰青水清甜,菠蘿特飲又大大杯,飲落去唔會太甜!不錯!
2024-03-08 13 瀏覽
今晚晚餐見OpenRice 嘅好評就選擇了這間餐廳,點知一坐低有位女人侍應服務態度很差,櫈都未坐暖餐牌都未睇,已經要你一次過點餐,同你講不可以分開叫,餐牌都未看完就企係你後面俾壓力。另外推介特別食物,無順從他意思就不喜歡。同你講9點有多已經last order。未食完嘅食物問都唔問就直接收走,無視客人。皆因佢想早收工。10點已經拎張賣單出嚟叫你賣單,收哂枱面嘅食物。唔知咩玩法,唔知係咩服務態度!!店舖嘅關門時間係絕對不能相信,因為要店員要早收工歸家!
2024-03-08
間鋪喺元朗劇院附近 唔算難搵 都幾方便 我同朋友就叫咗幾個餸😍沙嗲串燒 雞牛豬各兩串🐥🐮🐷個串燒如果要Mix嘅話 要加$10 但係嚟到之後個老闆好細心咁教我哋點食先係最好食🤟🏻佢話要將啲沙嗲醬好似膠水咁搽喺串串燒度 之後再搣啲小茴香加埋一齊食 又真係好食啲架喎😂泰式金邊粉新鮮炒出嚟 熱辣辣 另外仲有砂糖 芽菜 韭菜 花生粒同辣粉 放咗喺側邊 啱食嘅先撈落去 仲有嗰幾隻蝦都好新鮮 個金邊粉都炒得好惹味😋黃咖喱雞配薄餅🐥個咖喱雞好多配料 有三色椒 洋蔥等等 仲有好多雞😍我好鍾意食印度薄餅 印度薄餅同咖喱真係perfect match💯所以加埋真係好正😍蒜蓉炒雜菜食完咁多肉之後都係要食返碟菜 消下滯 要健康一下🤭碟菜有我最鍾意食嘅粟米芯 平時好少有嘅🤩最後飲品 我哋就叫左泰式菠蘿特飲同泰式石榴特飲 好fresh 生果味都好重🥰
沙嗲串燒 雞牛豬各兩串🐥🐮🐷

泰式金邊粉

黃咖喱雞配薄餅🐥

蒜蓉炒雜菜

每次經過元朗劇院對面,有間好chill嘅泰國餐廳,有戶外地方用餐,感覺開揚舒服。今晚行入呢間屹立元朗18 年嘅泰菜,一嚐特式泰國菜🇹🇭✅泰式燒牛仔骨$148份量頗大,醃得非常入味,肉質嫩滑,配埋泰式酸汁,非常惹味。✅甜柚鮮蝦沙律$108 一改以往對柚子蝦沙律嘅印象,用上大量紫椰菜,口感豐富,味道清新。✅馬拉盞炒椰苗 $98椰菜苗去泰國餐廳必食,配馬拉盞同炒簡直一絕,椰菜苗爽脆有咬口,新鮮清甜。✅廚師特色蝦醬炒飯$138 俾呢個炒飯外型吸引,有一層蛋衣覆蓋炒飯,濃濃蝦醬味,大量提子乾,清甜而不膩👍🏻 果然有廚師特色😎✅沙嗲豬牛雞六串$108串燒熱辣辣即叫即製,可以選擇豬牛雞各兩串,肉質多汁焦脆。沾上秘製沙嗲醬,濃郁花生香味,有點喧賓奪主🫣酒吧格局,環境令人放鬆,加返杯咸檸七喜,爽😊 天氣回暖,好適合一班朋友戶外聚餐。

今晚行入呢間屹立元朗18 年嘅泰菜,一嚐特式泰國菜🇹🇭

✅泰式燒牛仔骨$148
份量頗大,醃得非常入味,肉質嫩滑,配埋泰式酸汁,非常惹味。

✅甜柚鮮蝦沙律$108

沙嗲豬牛雞
甜柚鮮蝦沙律
泰式燒牛仔骨
2024-02-07 27 瀏覽
朋友睇完餐牌話二人餐抵食啲,咩都有,我哋就叫咗個二人餐。晚市二人餐$438呢個餐有4樣野包括有甜柚鮮蝦沙律/肉碎生菜包(2選一)泰式燒豬髀仔/泰式燒牛仔骨(2選一)椒鹽魔鬼魚同炒時菜(我揀咗炒通菜)另外再加咗兩杯飲品包括係泰式特飲菠蘿特飲$35同埋青檸梳打$38食物真係好正!!全部都整得好用心甜柚鮮蝦沙律係我最鍾意嘅菜式之一蝦肉新鮮,加埋柚子一齊食,味道鮮甜爽口。啲柚子好好食,好清新!😙泰式燒牛仔骨都好正!牛骨燒得香口多汁,再加上餐廳提供嘅泰式醬汁,好香好味。肉質鬆軟,真係好好食。椒鹽魔鬼魚都好食。魚肉鮮嫩,外脆內軟,配上椒鹽,味道好香。炒通菜炒得好惹味,好開胃飲品都好好飲,我飲嘅泰式特飲菠蘿特飲好好味,清甜得來又唔會好甜,啱晒🤩整體黎講,呢間泰國餐廳嘅食物好正,服務亦都好好,上菜快。下次再去食飯一定會繼續揀呢度!

呢個餐有4樣野
包括有甜柚鮮蝦沙律/肉碎生菜包(2選一)
泰式燒豬髀仔/泰式燒牛仔骨(2選一)
椒鹽魔鬼魚
同炒時菜(我揀咗炒通菜)

另外再加咗兩杯飲品
包括係泰式特飲菠蘿特飲$35同埋青檸梳打$38

食物真係好正!!全部都整得好用心
甜柚鮮蝦沙律係我最鍾意嘅菜式之一
蝦肉新鮮,加埋柚子一齊食,味道鮮甜爽口。
啲柚子好好食,好清新!😙

椒鹽魔鬼魚都好食。魚肉鮮嫩,外脆內軟,配上椒鹽,味道好香。

炒通菜炒得好惹味,好開胃