2017-09-30 145 瀏覽
好耐好耐冇去家姐聚一聚喇!!大家終於有時間約到一齊去食野,去左元朗西鐵站附近既泰式餐廳坐低。因為家姐突然想食泰國野,所以就去最方便既落腳~睇落去幾大間,門面充滿泰國風味。餐廳7點左右已經爆爆地人,入到去有啲酒樓FEEL ,我地最後上左二樓坐低。 泰式肉碎生菜包,生菜份量好多,色澤新鮮翠綠,肉碎配搭左洋蔥、蕃茄同青瓜。肉碎肥瘦適中,味道偏辣,配上爽口生菜,令人食慾大增。炭燒豬頸肉 ,燒至皮肉微脆,中間部份帶少少嫩,肉汁滿溢,火喉岩岩好!點上醬汁令整體錦上添花,我同家姐都好中意~食咁多肉點都要炒碟菜,馬拉盞炒通菜,呢道唔洗講都會自動波出現,炒得頗入味,微微辛辣,整體上油左啲。豆腐湯,因為家姐唔好辣就揀左豆腐湯,飲落出奇地唔錯~湯身清甜,而且豆腐超滑,可以話係健康之選!拍靚咖哩牛肉再配番一客特色蒜香包,蒜香包係長形方塊狀,食落去外脆內軟,口感豐富!蒜香包配搭咖哩,味道更加香口惹味,咖哩汁再多番啲就更好!二人餐以甜品作結,分別係椰汁糕同大菜糕,味道中中挺挺。最後唔少得原隻椰青俸上,口感清涼解渴,味道清新又清澀,食越泰菜必選飲品!
好耐好耐冇去家姐聚一聚喇!!
大家終於有時間約到一齊去食野,
去左元朗西鐵站附近既泰式餐廳坐低。

因為家姐突然想食泰國野,所以就去最方便既落腳~
睇落去幾大間,門面充滿泰國風味。

泰式肉碎生菜包
 泰式肉碎生菜包,生菜份量好多,色澤新鮮翠綠,
炭燒豬頸肉

點上醬汁令整體錦上添花,我同家姐都好中意~
馬拉盞炒通菜

豆腐湯

豆腐湯,因為家姐唔好辣就揀左豆腐湯,飲落出奇地唔錯~
湯身清甜,而且豆腐超滑,可以話係健康之選!
拍靚咖哩牛肉
特色蒜香包
蒜香包配搭咖哩,味道更加香口惹味,咖哩汁再多番啲就更好!
甜品
二人餐以甜品作結,分別係椰汁糕同大菜糕,味道中中挺挺。
椰青水

泰式肉碎生菜包