一直bookmark咗好耐嘅潮州打冷小店, 今次一行六人食咗13道菜都係300蚊, 其中仲有要有大份羊腩煲, 真係幾抵食滷水什錦 / 滷水鵝片 - 滷水就係去打冷必食, 鵝片少韌味道中規中矩, 反而什錦有齊雞腎、生腸、紅腸、墨魚、豬耳、大腸、腩肉、芽菜、豆腐等等感覺豐富D秘製羊腩煲 - 用原個瓦煲上好有睇頭, 羊肉唔算膻, 骨都比較多, 但配自帶嘅意大利barbarseco紅酒又幾夾, 開瓶費50/支黄金茄子 / 黃金雞軟骨 - 加咸蛋黃再炸到酥脆, 鹹香炸物幾時都係下酒佳餚辣酒煮花螺 / 豉椒炒蜆 / 酥炸脆皮大腸 - 大排檔鑊氣小菜冇失手白飯魚煎蛋 / 椒鹽九肚魚 - 白飯魚煎蛋D魚冇散哂, 椒鹽九肚魚外脆內軟仲好juicy, 做得相當好冰震芥辣墨魚片 / 鹹菜門鱔 - 正字"鎮", 雖說係名菜之一, 但感覺普通唔夠爽彈; 鹹菜門鱔都係平平潮州反沙芋 - 應該成晚最失望嘅菜式, 芋頭未蘸滿砂糖而且偏硬, 嗜甜嘅朋友可以考慮其他

滷水什錦
滷水鵝片