Le Viet

2017-10-15 96 瀏覽
無懼世事變改,還是越南越愛。每次經過THE ONE都覺得呢間個招牌好搶眼,但又吾知系食咩,友人一講起想食越南菜,一系openrice search就搵到呢間。個樣真心正,啲椰汁漏曬出黎真系不得了,果然冇改錯名,系確確實實咁超載,入面有好多椰汁同埋海鮮如蝦、墨魚仔等等,最特別既系有提仔乾就咁聽落可能覺得好怪,但實際上配埋椰汁飯其實唔會好難食。食完啲飯仲可以刮啲椰肉黎食,不過想講番食到最尾會幾漏。不價$108既精選拼盤呢家做緊推廣價,只售$98,不過都系貴左少少。拼盤有扎肉、春卷、豬頸肉、蝦餅,蝦餅系最好食的,隻味好鮮又脆脆地,春卷也是。其實我唔知左上角嗰隻粉包係咩名堂,不過食落口又幾好食,有碎豬肉、菜等材料。講到越菜,串燒都系吾錯既選擇,豬肉最好食系無庸置疑,濃味但吾會太鹹,口感適中,牛就吾知系咪因爲擺耐左所以比較硬,雞肉都系比較硬,幾款入面只有豬肉系比較值得食。飲品方面,吾想飲平時戈啲飲品既我決定飲三色冰,椰汁味都幾重,不過吾會太甜,like底層仲有勁多椰果同埋綠色粉條,整體黎講都幾好飲。最後黎個越式甜品,我其實幾中意越式既糯米飯芒果好清甜,系最尾戈兩三舊有少少酸,糯米飯系一白一紫,味
無懼世事變改,還是越南越愛。

超載椰青焗飯

越式拼盤

串燒

底層仲有勁多椰果同埋綠色粉條,整體黎講都幾好飲。
三色冰

最後黎個越式甜品,我其實幾中意越式既糯米飯
芒果好清甜,系最尾戈兩三舊有少少酸,糯米飯系一白一紫,味道其實冇乜分別,只系顏色既分別,入面真系幾黏,食落真系好有平時鹹食既糯米飯feel
幾好味。
香芒糯米飯

P.s. 服務真心幾好,幾位職員都好有禮貌,食完一款菜後好快就黎收碟,吾會等啲碟阻住張枱。食左咁多款菜式先200幾蚊一位,幾抵食。
超載椰青焗飯
越式拼盤