同朋友去大圍睇戲,係附近搵openrice多好評的餐廳試試~由大圍A出口行到餐廳大約10分鐘左右,大約6點3到達。由於時間尚早,我哋唔使等位直入,坐喺地下嗰層。略嫌地方淺窄 (太近廚房,走廊很窄),但都明白小店位置有限~第一次嚟先試試飽肚嘅麵食+一款小食~ 本身都叫齊魚仔醬啦啦&咖央,但怕兩位女士食唔晒,所以揀咗魚仔醬啦啦⋯⋯蜆肉本身無任何調味料 (當然有啲海水味),純粹靠魚仔醬吊起個味~雖然menu上有隻辣椒,但唔食得辣嘅我表示只係BB辣,值得一試的魚仔醬本身好香口,幾足料有唔少魚乾仔,夾少少配蜆肉一齊食很不錯!檳城福建蝦麵非常足料,3隻蝦都唔細隻,雖然煎得有啲乾,但其實非常香口~兩件腩肉亦煎得香香的~為咗想試老鼠粉,特登揀一個比較濃味嘅蝦湯,個粉會比較入味。湯底蝦味很濃,老鼠粉亦好入味,辣味比魚仔醬啦啦少⋯ 值得翻兜😂如果想清淡啲,舊街白咖哩麵係唔錯嘅選擇!咖哩味淡淡的,椰汁味十分濃厚~配料上同蝦麵差唔多,腩肉變咗豆卜。下次再嚟的話,要試試咖央同肉骨茶🤓
由大圍A出口行到餐廳大約10分鐘左右,大約6點3到達。

魚仔醬啦啦

為咗想試老鼠粉,特登揀一個比較濃味嘅蝦湯,個粉會比較入味。
檳城福建蝦麵

配料上同蝦麵差唔多,腩肉變咗豆卜。
下次再嚟的話,要試試咖央同肉骨茶🤓
舊街白咖哩麵
2024-04-01