2018-07-07 250 瀏覽
今日已經係第二次黎試哩一間馬來西亞菜,之前試過一次佢哋嘅肉骨茶非常好味,其他嘅湯麵亦都十分出色。今次就再黎試下其他菜式。肉骨茶 (一字骨)今次嘅肉骨茶同上次一樣都咁維持到水準。但係由於叫咗好多野食,所以免費可以添飲嘅湯今次都唔需要添飲。湯底係有濃厚嘅藥材味但係唔會話蓋過肉香味。一字骨炆等軟林入味沙嗲串燒(豬/牛/雞)呢個串燒做得非常好,沙嗲醬汁超惹味,仲食到粒粒花生,很足料!串燒整體肉質也不錯,最重要係加埋醬汁食檳城白咖喱湯麵可能係我唔鍾意有奶味既湯,所以對哩個白咖喱湯同完全不能接受。咖哩味比奶味蓋過,之前無硏究白咖哩湯成份,記憶只有沙嗲王個勁好味嘅白咖喱飯,所以就諗住呢個湯嗰個味道好類近,是我失策。玻璃魷魚炒通菜炒通菜嘅醬汁非常香辣刺激味蕾,反而覺得鋪上面嘅魷魚可有可無。整體來講水準係仍然keep得住,不過我哋今次叫嘅菜式同上次比就有少少失色,最主要我哋叫左啲唔啱胃口既野。

肉骨茶 (一字骨)

肉骨茶(一字骨)

沙嗲串燒(豬/牛/雞)

沙嗲串燒

檳城白咖喱湯麵

檳城白咖喱湯麵

玻璃魷魚炒通菜
玻璃魷魚炒通菜

2018-07-05
肉骨茶(一字骨)
沙嗲串燒