陳儀興尚潮樓 Chan Yee Hong Sheung Chiu Lau📍鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖嚟咗港島區返工之後,一直想周圍覓食,識下唔同餐廳。呢晚終於俾我搵到另外三位識食之人,同我一齊試下一間潮式打冷。佢哋嘅招牌菜有潮汕滷水、傳統潮州手工菜同各式各樣嘅特色湯羹、小菜。我哋會揀佢,因為佢完美將懷舊潮菜同新派元素結合,令無食開潮式料理嘅人,都可以更容易接受;而且佢算係陳儀興呢個老字號嘅高檔版,裝修具有中國古典優雅風,檯與檯之間都有古色古香嘅屏風相隔,好適合三五知己聚腳。介紹食物湯品前,不得不提呢度嘅一大特色,就係功!夫!茶!餐前餐後都會奉上,茶濃味甘,既開胃又解膩。功夫茶嘅選料好嚴格,烘焙嘅方法亦好有學問,所以沖泡功夫茶係一門非常講究同費功夫嘅手技。 💰$88涼拌海蜇頭 🐙我哋叫咗兩款前菜,先介紹涼拌海蜇頭。海蜇頭色澤偏黃,口感Q彈厚實兼爽脆,咬落去會有索索聲!佢嘅調味偏酸帶微辣,仲有麻油嘅清香,食落非常醒胃。 💰$68涼拌雲耳 🍄涼拌雲耳口感爽脆,醬汁微辛,份量好多,係另一必點醒胃前菜! 💰$338滷水拼盤 🍱一個價錢,食齊各樣滷水名物,包括大腸、生腸、墨魚、腩肉、元蹄,性
📍鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

💰$88
涼拌海蜇頭 🐙

💰$68
涼拌雲耳 🍄
涼拌雲耳口感爽脆,醬汁微辛,份量好多,係另一必點醒胃前菜!

💰$338
滷水拼盤 🍱
一個價錢,食齊各樣滷水名物,包括大腸、生腸、墨魚、腩肉、元蹄,性價比夠晒高!陳儀興最出名嘅係佢嘅秘製陳年滷水汁,由多種香料滷製而成,味道香醇,還原正宗潮汕風味!

本地大腸、生腸入味非常,外皮彈牙;墨魚唔韌,質感嫩滑;腩肉肥瘦適中,瘦肉唔乾,肥肉唔重油膩感;元蹄肉質紮實,表皮爽口。一個拼盤滿足晒各人喜好所需,認真抵讚。

💰$158
欖菜肉鬆生菜包 🥙
欖菜肉鬆煮得非常入味,上檯時欖菜味芬芳撲食,唔會過份濕潤或乾身,質感恰到好處,喺面上灑滿嘅松子仁超級香口,好食到停唔到口。雖然佢係跟配生菜包,但我哋認為撈飯送粥,都一樣好食!

💰$228
潮式魚丸肉碎煮汕頭白 🍡
潮式魚丸爽口彈牙,每咬一啖都到魚嘅鮮味,落埋肉碎去煮汕頭白菜。白菜入味腍身,索滿湯汁,整體味道口感細膩,淨食定送飯都一流!

💰$118
方魚炒芥蘭 🥬
食親潮州菜,我都好鍾意叫方魚入饡嘅菜式,例如方魚肉碎粥、方魚炒飯之類。今次嚟到呢度都唔例外,我哋叫咗個方魚炒芥蘭,睇相都見到佢啲芥蘭幾綠油油啦。佢嘅芥蘭好嫩口,所以唔會過硬同有渣,用方魚嚟炒,就可以落少啲鹽,因為方面味道偏鹹,質感偏硬,所以唔洗額外調味就已經好夠。

💰$78
鹹菜花蛤湯 🐚
花蛤鮮甜肥美,隻隻都好厚肉,自身已帶濃濃嘅海鮮味,配上鹹菜、蕃茄、胡椒、芫荽一同熬煮,集所有食材嘅精華於一身。湯底有海產嘅鮮味、鹹菜帶層次嘅鹹味、蕃茄嘅酸甜味、胡椒嘅辛辣味同芫荽嘅清香味,真係好正!

💰$78
二十年老菜脯燉鮮豬肚 🐖
佢哋選用嘅豬肚非常新鮮,無任何羶味或異味,而且細細一盅居然有三至四塊又大又厚嘅豬肚,真係好抵食。二十年老菜脯係由蘿蔔經長時間天然發酵熟成,由於要儲存喺陶甕中反覆醃、壓、翻、曬,工序極為繁複,有黑金人蔘之稱。

呢款燉湯溫潤甘香、湯底清甜,不見一滴油。冬天飲後感到非常滋潤,而且仲有化痰止咳嘅功效,飲完真係好舒服。
  • 涼拌海蜇頭
  • 功夫茶