2018-08-13 55 瀏覽
出咗尖沙咀做facial, 時間尚早已經肚餓。 唔想食好油煙嘅燒烤或火鍋之類, 我哋去咗尖東麼地道有間專門食丼, 好多人排隊。怪不得原來六點至七點半有款丼嘅set做半價。先來的味噌湯, 夠晒熱, 有海帶,豆腐粒和菇。 極上吞拿魚腩丼擺得很豐富。先吃赤身, 肉質鮮甜有彈性。 大拖羅咬落,魚油四溢, 滿口油脂。 吞拿魚蓉也很甜美, 也可伴和生鵪鶉蛋同吃 一樣美味。 留意仲有一些 柚子味做成的 蒟蒻粒, 遠睇以為係冰塊。 酸酸哋可中和拖羅的油份。 飯和刺身比例適中, 飯香軟熟。關東煮系列選了椰菜捲 和 蟹餅。椰菜厚身煮得好腍身, 但仍保持翠綠,手工精美包住嘅係豬肉好香。 蟹餅味道一般都係關東煮魚肉特色。 北海道蟹丼 賣相討好。 用了很豐富, 樣樣都有。 蟹鉗雖小但都有4,5隻, 冇雪味, 蟹肉一梳梳,證明新鮮。 當然仲有唔少得嘅蟹肉, 份量一點也不吝嗇,魚子一粒粒晶瑩通透 咸香美味。 蟹子都有唔少。 米飯表面鋪上 炸得很香的乾蔥絲, 口感味道非常有層次。 海膽也是其中一個主角, 甘甜而較結實, 係我鍾意嘅口感和味道。 原來仲有三文魚刺身,都係好鮮甜。壓軸出場係蟹膏, 因為味道最香濃放到最

先來的味噌湯, 夠晒熱, 有海帶,豆腐粒和菇。

極上吞拿魚腩丼

關東煮系列選了椰菜捲 和 蟹餅。
蟹餅味道一般都係關東煮魚肉特色。

北海道蟹丼
。 原來仲有三文魚刺身,都係好鮮甜。

壓軸出場係蟹膏, 因為味道最香濃放到最後才吃。 就算剩食都唔會過鹹, 不過用嚟伴和日本米飯吃亦不錯。

沖繩黑豚柳+炸豆腐

另外也嘗試了餐廳的串揚
沖繩黑豚柳, 肉質嫩滑juicy, 點上串燒汁別具風味。

另一款炸豆腐, 油溫控制很好, 外皮炸得鬆脆, 放上一會也不會散開, 亦不見油膩。 豆腐好滑好香。