今次朋友就推薦咗一間佢喺九龍城既泰菜愛店——泰象館,佢聲稱喺每次去九龍城都會食。講到咁吸引,當然心郁郁想試。<冬蔭功海鮮湯>(小) $77冬蔭功海鮮湯有好豐富的材料,蝦﹑青口﹑小蕃茄、菇菌等有齊曬。凍既天氣喝返碗好暖胃。<南瓜焗海鮮飯> $104南瓜加海鮮飯都喺第一次食。上枱係見到係成座山咁,炒飯上面淋咗南瓜蓉同椰汁,如果再多些汁就更好。炒飯先炒後焗,見到有提子乾﹑薄蛋絲同雜豆,材料除咗南瓜粒,仲有青口、魷魚﹑蝦等等,溝埋一齊食,口感乾爽,調味啱啱好。<芒果糯米飯> $60估唔到雖然而家唔係芒果嘅季節,但喺芒果仲好鮮甜。糯米飯用上兩種糯米,一半白糯米一半紫糯米,食落煙韌,椰汁香濃。<金不換菠蘿沙冰> $30原來金不換喺芫荽,之前一直都唔知。即使喺對芫荽so so都覺得飲品可以接受,菠蘿喺大功臣。
<冬蔭功海鮮湯>(小) $77
冬蔭功海鮮湯>(小)
<南瓜焗海鮮飯> $104
南瓜焗海鮮飯